Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM
Autor Wiadomość
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sro 02 Gru, 2009   

Czy ja wiem... wydaje się całkiem użyteczny na 2.8
:P Wierze tylko testom na Optyczne.pl ;)

Reklama

Arek 
Redaktor

Ze względu na pomiary MTFów na wyostrzonych plikach, trudno powiedzieć co Photozone mierzy i jak te wyniki odnieść do naszych. Z grubsza jednak konkluzje są podobne. Na f/2.8 brzegi APS-C jak i pełnej klatki są średnio użyteczne. Na f/4.0 brzeg małej matrycy jest już OK, na pełnej klatce można jeszcze kręcić nosem... A że winietuje na 2 EV.... No cóż.... Ciemniejszy Canon 24-105 na 24 mm winietuje na 3.5 EV i ludzie z tym żyją :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Arek napisał/a:
Ciemniejszy Canon 24-105 na 24 mm winietuje na 3.5 EV i ludzie z tym żyją
Arek, czy to ma pocieszyć mnicha, że ma duży problem z Sigmą?
A ponadto, proszę abyś napisał komu tak winietuje ten obiektyw, bo ja tak dużego zjawiska u siebie nie obserwuję.
Pomijam już fakt, że Sigmę 24-70/2.8 raczej można porównywać do Canona 24-70/2.8, a nie do 24-105/4.
:neutral:

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 03 Gru, 2009   

B o g d a n napisał/a:
Arek, czy to ma pocieszyć mnicha, że ma duży problem z Sigmą?

Nie. Mnicha bym tutaj w ogóle nie mieszał. Odnoszę się do wyników testu na PZ, gdzie narzekali na winietę. A ta, jak na FF, nie jest jakoś wyjątkowo duża.

B o g d a n napisał/a:
A ponadto, proszę abyś napisał komu tak winietuje ten obiektyw, bo ja tak dużego zjawiska u siebie nie obserwuję.

Mi winietuje. Przynajmniej ten egzemplarz, który machnąłem na pełnej klatce. Na kombinacji 24 mm i f/4.0 było 3.5 EV.

B o g d a n napisał/a:
Pomijam już fakt, że Sigmę 24-70/2.8 raczej można porównywać do Canona 24-70/2.8, a nie do 24-105/4.

Wiem. Ale 24-70 f/2.8 nie miałem okazji testować na FF, więc się o nim nie wypowiadałem. W zasadzie jestem jednak prawie pewny, że na 24 mm i f/2.8 też będzie winietował tak jak Sigma, albo i bardziej.

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Sob 05 Gru, 2009   

W MM sprawdzałem na d700 S24-70/2.8 i N24-70/2.8. Jeśli chodzi o winietę na f2.8 to nie było źle w Sigmie i ostrość na 24mm w środku przeciętna i brzegi bardzo źle a na 70mm ostrość w środku średnia z ładnym rozmyciem tła. Po założeniu Nikona ostrość na 24mm bije Sigmę w środku i na brzegu mocno i na 70mm w środku kadru też. Nikon jest po prostu bardzo ostry.
A szkoda bo Sigma robi lepsze wrażenie z wyglądu, nie jest taka duża, bardziej zwarta, chyba lżejsza i 2 tyś zostaje w kieszeni.

jacenty 
Uczestnik

Wysłany: Pon 07 Gru, 2009   

miałem wcześniej szkła Sigmy, 70-200 2.8 EX DG HSM Macro oraz 24-70 2.8 EX DG. Pierwszy jeszcze jako tako(mydlił w okolicach 200 przy 6.3), ale drugi to totalny optyczny bubel.Pomijam,że mydlił powyżej 35mm,ale podatność na odblaski była nie do zaakceptowania.W pokoju z niezbyt jasnym oknem pod kątem 90 stopni do płaszczyzny tegoż okna w odległości 3m potrafił wygenerować kolorową poświatę pokrywającą prawie połowę matrycy.Łudziłem się przez pewien czas wciskając sobie do głowy bajeczki o "pięknym rozmyciu tła" itd. itp.Wreszcie nie wytrzymałem i zamienilem te "doskonałe" kreatywne szkla na canony 24-105/4 IS oraz 70-200 2.8.Kosztowało mnie to sporo,ale dzięki temu mam spokojny sen oraz lżejszy portfel.Zdaję sobie sprawę że temat dotyczy sigmy 24-70 EX DG HSM, ale ja niestety nie zaryzykuję indywidualnego testu.

P_M_ 
Maniak

jacenty napisał/a:
miałem wcześniej szkła Sigmy, 70-200 2.8 EX DG HSM Macro oraz 24-70 2.8 EX DG. Pierwszy jeszcze jako tako(mydlił w okolicach 200 przy 6.3), ale drugi to totalny optyczny bubel.Pomijam,że mydlił powyżej 35mm,ale podatność na odblaski była nie do zaakceptowania.W pokoju z niezbyt jasnym oknem pod kątem 90 stopni do płaszczyzny tegoż okna w odległości 3m potrafił wygenerować kolorową poświatę pokrywającą prawie połowę matrycy.Łudziłem się przez pewien czas wciskając sobie do głowy bajeczki o "pięknym rozmyciu tła" itd. itp.Wreszcie nie wytrzymałem i zamienilem te "doskonałe" kreatywne szkla na canony 24-105/4 IS oraz 70-200 2.8.Kosztowało mnie to sporo,ale dzięki temu mam spokojny sen oraz lżejszy portfel.Zdaję sobie sprawę że temat dotyczy sigmy 24-70 EX DG HSM, ale ja niestety nie zaryzykuję indywidualnego testu.

Tamta sigma to relikt i nie jest podmiotem tego watku.
A tak przy okazji - do szkla byl dodawany tulipan (gratis). Trzeba bylo skorzystac.
Po drugie - chytry 2x traci. Jak juz ktos chce miec FX i super foty, musi liczyc sie z kosztami.
Obiektyw zazwyczaj mozna przetestowac w sklepie i jesli jakosc nie ta, to sie nie kupuje. Sigmy mozna tez wypozyczac.
Czasem ogladam zawodowych pstrykaczy w akcji. Zdziwilibyscie sie, jaki szajs zaklada sie na bagnet D3. Sigma EX DG to super szkielko przy nich (kitowce z analogow).

jacenty 
Uczestnik

gdybym nie zauważył "tulipana' w zestawie prawdopodobnie nie brałbym udziału w dyskusji na forum optycznych.Po drugie wydaje mi się że raczej większość czytelników "optycznych" chce mieć super foty,a część z nich musi się liczyć z kosztami.Oto właśnie chodzi, aby przedstawiać nasze doświadczenia i opinie dotyczące użytkowanego przez nas sprzętu takimi jakie są one w rzeczywistości.Po trzecie chętnie zobaczyłbym jak testujesz obiektyw w sklepie,na wypożyczanie 10 szkiełek nie wszystkich stać.

P_M_ 
Maniak

jacenty napisał/a:
gdybym nie zauważył "tulipana' w zestawie prawdopodobnie nie brałbym udziału w dyskusji na forum optycznych.Po drugie wydaje mi się że raczej większość czytelników "optycznych" chce mieć super foty,a część z nich musi się liczyć z kosztami.Oto właśnie chodzi, aby przedstawiać nasze doświadczenia i opinie dotyczące użytkowanego przez nas sprzętu takimi jakie są one w rzeczywistości.Po trzecie chętnie zobaczyłbym jak testujesz obiektyw w sklepie,na wypożyczanie 10 szkiełek nie wszystkich stać.

Tylko dlaczego robisz to w niewlasciwym watku?
Ja tez bylem uzytkownikiem starej 24-70 i wierz mi, ze udalo mi sie wybrac ostra sztuke, choc nie bylo to latwe. Obecny wlasciciel byl z niej bardzo zadowolony do czasu, kiedy jego polowica "uziemila" obiektyw razem z aparatem.
Problemow z flarami nie mialem. Kwestia ujec?
Wiec jednak da sie, ale czy warto poswiecic czas nerwy - na to pytanie kazdy musi sobie odpowiedziec sam. Ja zmienilem ten obiektyw na dwie stalki (lzejsze i mniejsze filtry).
Wrocmy jednak do tematu, bo nas moderatorzy "poblogoslawia".
Jesli kupilbym kiedys D700, to chetnie wyprobowalbym ta nowa sigme. Przegladalem sporo sampli w sieci i testy. Obiektyw jest ciekawy. Jesli ktos nie bedzie drukowal duzych odbitek, to nie musi sie szarpac na nikkora, czy zeissa. Sam nikkor zrobil na mnie precietne wrazenie, jesli chodzi o jakosc wykonania. Niby solidny, ale sigma wydaje sie byc lepiej wykonana. Czytalem tez w tej kwestii rozne utyskiwania na tego "stalkoje..ce", ale ze sam go nie mam, to odnosze sie do nich z dystansem.
Jeszcze jedno. Na probe nie musisz wypozyczac od razu 10 obiektywow. Nie przesadzaj. Wstepnej selekcji mozna z powodzeniem dokonac w sklepie.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

Odebralem dziś obiektyw po powtornej kalibracji.
Niestety nie zmieniło się nic na lepsze. Wada jest identyczna jak pierwszego dnia.
Powoli mój spokój zaczyna mnie opuszczać. Co robić -można by rzec...
Zazynam żałować ze kupiłem sigme zamiast drogiego nikkora.

bacruk 
Entuzjasta

mnich, kiepskie wieści przynosisz :cry: Jaki dalszy krok, sprawdzasz inną sztukę?
Coraz bardziej mnie ciekawi czy poradzą sobie z kalibracją mojej stałki. Druga porażka to już nie przypadek…
Powodzenia bracie w nieszczęściu :smile:

komor 
Moderator

mnich, a nie wchodziła w grę wymiana na inną sztukę tej Sigmy? Może przed kalibracją o tym gadałeś?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Raczej panom z fotomastera się nie spieszy do takich zamian.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mnich napisał/a:

Widać to nawet po Twoim avatarze. :wink:

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   

mnich napisał/a:

Ja tak właśnie zrobiłem i teraz, czytając ten wątek cieszę się, że nie wysłałem Sigmy do kalibracji (bo mam zwyczaj nie wypuszczać sprzętu foto z rąk a do Gdyni się nie wybierałem) tylko zwróciłem ją do sklepu i wziąłem Nikkora. Zarżnąłem się na dwa lata - ale jestem happy.

Odpowiedz do tematu