Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam obiektyw 70-200 2.8 L USM. Ostatnio zerknąłem do środka z tyłu i zobaczyłem coś na metalowej części wewnątrz obiektywu. Trochę jak rdza. Czy to możliwe ? Mieliście coś takiego ? Jak to wygląda pod kątem gwarancji ?
Ciekawe, wydawało mi się, że nie ma tam stalowych elementów (przynajmniej ze stali "rdzewnej"), głównie ze względu na wagę i właśnie możliwość korozji, jak by się w jakiś sposób wilgoć dostała... Z drugiej strony, nawet jeśli, to raczej by tam nanieśli jakąś powłokę ochronną. Prędzej bym podejrzewał jakiegoś grzyba, niż korozję. Może w trakcie eksploatacji dostała się tam jakoś wilgoć i coś urosło. Jeśli to nie wynika z niewłaściwego użytkowania, to wydaje mi się, że powinni to wyczyścić nieodpłatnie, jeśli szkło masz na gwarancji.
btw obejrzałem sobie swój egzemplarz, tyle że ja mam wersję z IS, u mnie te części są czarne. Nie ma tam tez nic ruchomego, więc wydaje mi się że wszystko jest szczelnie zamknięte i nie ma prawa się tam nic dostać. Jeśli się więc dostało, to raczej jest to wynik jakiejś nieszczelności powstałej przy produkcji, bo rozszczelnić tą konstrukcję w trakcie użytkowania, to trzeba by naprawdę się postarać.
Kocur to co napisałeś o szczelności zgadza się jeśli chodzi o wersje IS tego obiektywu, wersje bez IS nie są uszczelnione. Też mi się jednak nie che wierzyć, że w takim obiektywie mogą być części korodujące. Stawiałbym bardziej na to, że coś tam przyschło.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009
A Wy myślicie, że stal nierdzewna nie koroduje??? Heloł!!! Uważam, że to mimo wszystko nalot z tlenku żelaza i że trzeba go po prostu usunąć Jak? Nie wiem. W serwisie powinni wyczyścić i przede wszystkim posmarować specjalnym smarem stosowanym przy optyce...
Tu ujawnia przewaga tanich "plastikowych" obiektywów.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009
dawid_gaszynski napisał/a:
Tu ujawnia przewaga tanich "plastikowych" obiektywów.
dobre
dawid_gaszynski, spekulacje były by mniejsze czy to rdza, gdyby załącznik wyglądał inaczej, bo szczerze powiem, że z tej foty mogę się tylko domyślać, że to rdza.
Kocur napisał/a:
u mnie te części są czarne.
no właśnie oglądam wersje 2.8 i 4 bez IS-a i ten element jest tam czarny, może z czasem canon ładował tam co innego (oba oglądane szkła kupione były około 2 lata temu).
dawid_gaszynski, tu Ruslan dobrze prawi zanieś do serwisu, bo jeżeli to rdza to w sprzyjających okolicznościach będzie się szybko "rozwijać".
Żeby było ciekawiej, po jakimś czasie użytkowania, muszę stwierdzić, że po wymianie bebechów szkło jest ciut ostrzejsze. Do momentu rdzy i wymiany obiektyw mimo kilku wycieczek na Żytnią celem kalibracji nie dawał takiego obrazu jaki chciałem - teraz śmiga.
W starej wersji 70-200 2.8 L z tymi takimi bardziej wypukłymi przyciskami (AF/MF) nie ma tego elementu lub jest faktycznie czarny.
Interesuje mnie kiedy nastąpiła zmiana (zmiany?) w budowie 70-200L (rok).
Czy zmiany były tylko 'liftingiem' zewnętrznym, czy zmieniono także coś w budowie optyczno-mechanicznej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15