Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Gru, 2009 Mikrokalibracja w korpusie
Witam,
Poniewaz nie moge znalezc nigdzie odpowiedzi na moje pytanie, stawiam je tutaj.
Czy ktos z Was moze po krotce powiedziec na czym polega ta mikrokalibracja w korpusie 5d mark 2? Konkretnie chodzi mi o kalibrowanie aparatu pod konkretny obiektyw.
Czy to jest tak, ze kalibrujac to body i przestawiajac jakies w nim parametry np pod sigme 50mm, to jezeli zaloze pozniej inny obiektyw Canona, to znaczy, ze bede musial przestawiac cos z powrotem ?
Jak to wyglada?
I czy rzeczywiscie jest to skuteczne?
Chcialbym kupic ta sigme 50mm 1.4, ale znajac ta firme, cos bedzie nie tak z ostroscia - dlatego dobrze by bylo wiedziec na ile body jest w stanie ten problem rozwiazac.
Aparat rozpoznaje jaki to typ obiektywu (pamięta do 20 szt.) i dla każdego typu można ustawić inną korekcje. Korekcja jest oczywiście z poziomu body bez ingerencji w obiektyw. Przy stałkach to się sprawdza, przy zoomach już nie tak bardzo.
Przykład.
Masz Sigme 50mm dla której ustawiłeś korekcje na +10 i Canona 100 Macro dla którego korekcja nie jest potrzebna oraz Canona 50mm dla którego ustawiłeś korekcje -5.
Aparat automatycznie rozpozna który obiektyw jest podłączony i automatycznie zastosuje zapamiętane ustawienie. Za to jeśli podłączysz inny, drugi egzemplarz Sigmy 50mm to aparat ustawi korekcje na +10 (rozpoznaje typ).
Możliwe jest także ustawienie tej samej korekty dla wszystkich obiektywów.
Trafiła mi się kiedyś taka Sigma (18-250) że zabrakło skali do korekcji... Osoby kupujące Sigmę 50 f/1.4 pisały o problemach z regulacją BF/FF. Inną korekcje trzeba ponoć ustawiać dla obiektów bliskich, a inną dla dalekich. Ile w tym prawdy i jak częsta to przypadłość nie wiem.
Czy ktos z Was moze po krotce powiedziec na czym polega ta mikrokalibracja w korpusie 5d mark 2? Konkretnie chodzi mi o kalibrowanie aparatu pod konkretny obiektyw.
Jeżeli chodzi konkretnie o 5D Mk II to masz to w ostatniej karcie ustawień z "kluczem"
- C.Fn III: Autofocus/Migawka
- kółkiem wybierasz pozycję nr 8
- 2:Regulacja dla obiektywu (tylko tego, który masz na aparacie)
- potem naciskasz INFO (Rejestruj)
- potem kółkiem nastaw kręcisz od 0 w lewo do -20 lub w prawo do +20
- i robisz SET
Wszystko.
Odtąd po podłączeniu tego konkretnego szkła aparat ostawi system AF z odpowiednią korektą.
- potem kółkiem nastaw kręcisz od 0 w lewo do -20 lub w prawo do +20
- i robisz SET
hm, ja się nie znam ale się tak zastanawiam:
czy podczas takiego kręcenia tym kółkiem od -20 do +20 to chyba trzeba zrobić to na jakieś skali (linijka drukowana) postawiona ukosem do osi szkła ?
Zrobić zdjęcia każdego z parametrów i po obejrzeniu na monitorze wybrać najlepszą ostrość na środku tej linijki i dopiero wpisać tą wartość - SET (?)
Bilbo właśnie to robiłem dzisiaj tylko na 50D ale to jest to samo.Ustawiasz aparat na statywie pod kątem 45 stopni i walisz zdjęcia tej wydrukowanej wcześniej kartki najlepiej na ISO 100.
http://focustestchart.com/focus21.pdf
Zdjęcia robisz po kolei na ustawieniach od (0 do -20,oraz od 0 do +20) po zgraniu do kompa wybierasz najlepsze tzn najostrzejsze na lini przecinającej napis "FOCUS HERE" i zapamiętujesz dla tego obiektywu i to wszystko.
Tylko trzeba jeszcze brać pod uwagę że AF mógł nie trafić... więc dla każdego ustawienia warto zrobić min. 5 strzałów z wcześniejszym przeostrzeniem. Warto też sprawdzić dla innej odległości od obiektu.
Skoro już temat powstał to ja bym bardzo chciał uslyszeć jasno i dobitnie, że w Canonie 50D mikroregulacja działa dla szkieł Sigmy. Ktoś może to potwierdzić z autopsji?
Dość poręcznym sposobem na sprawdzenie BF/FF w zestawie szkło+aparat jest użycie LV (o ile się taki ma ). Ustawia się wtedy aparat na statywie, celuje w obiekt, włącza LV i powiększenie 10x. Pod AF-ON podpięta funkcja ostrzenia.
Obserwując na ekranie obraz po wyostrzeniu przesuwamy pierścieniem ostrości płaszczyznę raz do przodu, raz do tyłu. Jeżeli obraz staje się ostrzejszy niż zaraz po ustawieniu ostrości przez AF aparatu, należy pomyśleć o ewentualnej mikrokalibracji. Oczywiście test powtarzamy kilka razy, żeby wyłączyć ewentualne losowe pomyłki AF. Ważne też jest zapewnienie odpowiedniego oświetlenia. Niekiedy się może zdarzyć, że aparat celny w świetle dziennym ma tendencję do BF/FF w słabym, sztucznym oświetleniu.
Niekiedy się może zdarzyć, że aparat celny w świetle dziennym ma tendencję do BF/FF w słabym, sztucznym oświetleniu.
Zarówno moje stare 400D jak i 40D dawało złe rezultaty przy testach FF/BF przy słabych lampkach biurkowych o żółtym świetle żarowym. Silniejsze światło i od razu było wszystko prawidłowo.
Mysle, ze jest to w takim razie bardzo fajna i przydatna funkcja, ktora zasluguje w testach na jakies duze podkreslenie, bo przeciez daje fotografujacym mozliwosc po sieganie szkiel sigmy prawie w ciemno. A nie kazdego przeciez stac na szkla oryignalne, ktore sa czasami 3 razy drozsze..
Mysle, ze jest to w takim razie bardzo fajna i przydatna funkcja, ktora zasluguje w testach na jakies duze podkreslenie, bo przeciez daje fotografujacym mozliwosc po sieganie szkiel sigmy prawie w ciemno
Ja bym nie był takim optymistą żeby w ciemno kupować szkła niezależnych producentów.Tą mikrokalibracją można doprecyzować szkło.
A co w sytuacji trochę bardziej"rozjechanego"egzemplarza
Wtedy robisz zdjęcia od -20 do+20 na podziałce a one wyglądają tak samo wszystkie mydlaste bo miałem taki przypadek na Sigmie znajomego
Jednak przy dobrych szkłach funkcja przydatna
kiel.basa, jestes niestety optymista.
Kalibracja w korpusie sie jako tako sprawdzi przy stalce, chociaz nie sa wyjatkiem sytuacje, gdy na przyklad do 3m jest FF, ktory dla wiekszych odleglosci przechodzi w BF...
O zoomach juz nie wspomne - na przyklad Sigma 24-70, ktora mnich kupil i nawet serwis Sigmy nie jest w stanie jej skalibrowac...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9