Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lustrzanki 3-4 tys. zł czy 5-6 tys. zł ?
Autor Wiadomość
mjkmjk 
Początkujący

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   Wybór lustrzanki 3-4 tys. zł czy 5-6 tys. zł ?

Po dyskusji w dziale kompaktów doszedłem do wniosku, że nie będę kupował kolejnego kompakta, a raczej lustrzankę i chciałbym Was w tym zakresie prosić o radę.

Mnie się zawsze marzył Nikon, bo kojarzył mi się z profesjonalną fotografią i doskonałą jakością zdjęć (wiem, wiem, inne marki też produkują znakomite aparaty). Jednak w forumowym rankingu królują Canony np. EOS 50D. Wielka szkoda, że ten 7D jest tak nieproporcjonalnie drogi, bo bardzo przydałaby mi się funkcja nagrywania filmów
Z drugiej strony dość wysoko jest notowany Nikon D300, ale też jest dość drogi i raczej nie zdecyduję się na wydatek 5.000 zł za samo body.
Może zatem Nikon D90?

W większości fotografuję to co można także zrobić kompaktem, a więc zdjęcia rodzinne, wakacyjne. Jednak po długim namyśle, doszedłem do wniosku, że jednak przesiadka ze starego kompaktu na nowy, nawet jeden z najlepszych, nie da mi tego co lustrzanka (chodzi mi m.in. o szybkość fotografowania i uzyskiwanie małej głębi ostrości). W erze "analogowej" robiłem zdjęcia lustrzankami, więc wydaje mi się, że na poziomie amatorskim jestem w stanie fotografować lustrzanką.

Moje priorytety to:
1. Średniej klasy body, aby służył kilka lat i abym nie miał pokusy szybkiej wymiany. Nie chciałbym także, aby konstrukcja była ograniczona w kwestii przyszłego doboru akcesoriów (obiektyw, filtry, lampa).
2. Dobry obiektyw. Ideałem byłby jasny obiektyw i w miarę uniwersalny zakres ogniskowych (np. 18-200). Zauważyłem jednk, że takie obiektywy są bardzo drogie. Te tańsza z kolei tracą na jasności wraz z rozpiętością ogniskowych. Priorytetem na razie jest jasność, nawet kosztem ogniskowych, najwyżej przed wakacjami dokupię teleobiektyw.
3. Smiejcie się ile chcecie, ale chciałbym aby nagrywał filmy, bo czasem rejestruje krótkie filmiki z udziałem moich dzieci, gdyż nie mam kamery. Nie jest to jednak warunek obligatoryjny.
4. Cena. Chciałbym kupić taki model, w którym cena jest optymalna do korzyści jakie oferuje. Fajnie byłoby na to wydać nie więcej niż 3-4 tysiące (body+ podstawowy obiektyw), ale jeżeli optymalny model oscyluje w okolicach 5-6 tysięcy, to może się także zdecyduje. Wyższe kwoty raczej nie wchodzą w grę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   

http://www.torian.pl/show.php5?id=91
lub
http://www.fotobasia.pl/p...or-18-200mm-vr/

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Według mnie Nikon D90 powinien spełnić Twoje oczekiwania. Nie wiem jak wygląda nagrywanie filmów tą lustrzanką, ale jeśli chodzi o jakość zdjęć czy wykonanie samego korpusu, to jest bardzo dobrze.

Kupując D90 Twój budżet pozwoli nabyć Ci korpus od razu z lepszym obiektywem, a nie z kitem. Wbrew pozorom to bardzo ważne i da więcej satysfakcji niż lepszy korpus i słabszy obiektyw. Megazoomów klasy 18-200 raczej nikt Ci tu nie poleci. Ja też nie, mimo że ten nikkora jest uznawany za jeden z lepszych.
Nie wiem jaki zakres ogniskowych Cię interesuje, ale na pewno potrzebujesz szerokiego kąta. Tu niestety muszę Cię zmartwić bo jasny Nikkor 17-55 sam w sobie kosztuje około 5 000 PLN. Można oczywiście próbować ratować się obiektywami Sigmy (17-70) lub Tamrona (17-50), jednak polecałbym zakupienie obiektywu systemowego.

Może nikkora 16-85VR? Za jakieś 1 800 PLN jest już kawałek przyzwoitego szkiełka ze stabilizacją i wygodnym zakresem ogniskowych. Starczy też pieniędzy na torbę, statyw, karty pamięci, może nawet i systemową lampkę...

Niemniej za 6 500 PLN możemy mieć Canona 50D + 17-55/2.8 IS. Ja poczekałbym jeszcze trochę i kupił sobie właśni taki zestaw...

Tutejszyn 
Optyczny

Nagrywanie filmów w Nikonie D90 jest słabe. Popełniłem kilka testowych minut filmu i przynajmniej w moim egzemplarzu widać efekt jaki można zaobserwować podczas filmowania obrazu z monitora CRT - poziome pasy (cienie) przebiegające z góry na dół. Ogólnie całe to filmowanie w aparatach oddałbym za darmo. Byłbym nawet gotowy parę złotych dopłacić.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No tak. To było do przewidzenia. Pewnie miło robi się dopiero od czegoś klasy 5DII, bo 500D nie podejrzewam o 'cudowną moc'...

komor 
Moderator

mjkmjk, poczytaj trochę starszych wątków w tym dziale, bo tematów dotyczących Nikona D90 czy Canona 50D jest sporo. Popieram kolegów, że Nikon da Ci większy wybór fajnych obiektywów amatorskich o dobrym stosunku ceny do jakości.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I pozamiatane :)

Ode mnie propozycja D90 + Nikkor 18-200 VR II - powinieneś się zmieścić w budżecie (tym do 5tys) i jeszcze mieć pieniądze na jakąś torbę/kartę pamięci.

Co do filmów robionych D90 - polecam pooglądać sobie youtuba... Właśnie youtube, bo tam zobaczysz jak ludzie nie umiejący filmować dają sobie radę ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

18-200 ma jedną niezaprzeczalną zaletę.
Nie trzeba zmieniać obiektywów i raz przypięty działa w komplecie jak duży i ciężki kompakt.

Zaraz, zaraz... ale po co w ogóle się kupuje lustrzankę :shock: :?:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bo w przeciwieństwie do kompaktów można kupić inne szkiełko, np 50/1,8 i cieszyć oko :)

A tak na poważnie to - czy 18-105 czy 18-200 to polecam koledze mjkmjk sprawdzić samodzielnie w sklepie. Różnica w cenie jest sporawa, a płaci się za ... spacerzoomowość. Alternatywa (całkiem porządna) to kitowy 18-105V R + 70-300VR

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jakoś nie jestem przekonany do superzoomów. Pomijając kwestie optyczne, chyba nadto przywykłem do zamkniętych szczelnych konstrukcji i czuję rezerwę przed wysuwanymi i - o zgrozo - chybotliwymi tubusikami z tworzyw sztucznych.

Szwagier miał w planach kupno 18-200 i wtedy mógłbym dużo więcej powiedzieć na temat tego obiektywu, ale planów to on ma dużo a czasu tyle co nic i zawsze inne pilne wydatki...

W generaliach: wolę dwa razy ale krócej, niż raz a długo. Ma się rozumieć wyznanie dotyczy obiektywów :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
W generaliach: wolę dwa razy ale krócej, niż raz a długo. Ma się rozumieć wyznanie dotyczy obiektywów :wink:

:lol: :lol: :lol:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Co do body wszyscy sa zgodnie, ze w podanym budzecie nalepszy jest d90.
mjkmjk napisał/a:
Priorytetem na razie jest jasność, nawet kosztem ogniskowych

Za podaną kasę to może być tylko tamron17-50/2,8, bo z nikkorem 17-55/2,8 to 90d kosztuje ok.7500pln.
Baku napisał/a:
za 6 500 PLN możemy mieć Canona 50D + 17-55/2.8 IS. Ja poczekałbym jeszcze trochę i kupił sobie właśni taki zestaw...

Mam taki zestam i polecam. Niestety "nie kręci filmów"-musiałbyś tą funkcję "odpuścić".

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wydając tyle pieniędzy na zestaw, aż serce się kraje, że nie można pozwolić sobie na odrobinę komfortu i spokoju ducha, kupując systemowy obiektyw :evil:

mjkmjk 
Początkujący

Baku napisał/a:
Wydając tyle pieniędzy na zestaw, aż serce się kraje, że nie można pozwolić sobie na odrobinę komfortu i spokoju ducha, kupując systemowy obiektyw :evil:

Może to dla Was banalne pytanie, ale co to znaczy "obiektyw systemowy"

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mjkmjk, po prostu firmowy

Odpowiedz do tematu