Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Metz 48 AF-1 DIGITAL vs Nikon SB-600
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009   

hijax_pl, coś zaplątaliśmy się. :)

W sumie to zaczęło się od tego:

cra89 napisał/a:
Co do mocy w porownaniu do 430II jest mocniejsza i to dosc wyraznie zas do SB600 w rzeczywistych warunkach kolega ktory ma D80 i 600 uzyskiwal gorzej doswietlone kadry (w tych samych warunkach i ustawieniach aparatu) moze to kwestia roznic C a N.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009   

No właśnie. A ja napisałem:

hijax_pl napisał/a:
w sumie to ciekawe

To może na tym zakończmy :)

Janyk 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   

Wzasadzie to jeszcez jedno pytanie:
Czy do tego mojego 5000 lepiej zainwestować w sb-900 czy w metz'a 58 af-1?
Prosił bym o szybka odpowiedź, bo jutro zamierzam się po nie wybrać..

Aaaa! I nie wiem czy ma to znaczenie, ale bd współpracował z 35/1.8 ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009   

Janyk napisał/a:
Czy do tego mojego 5000 lepiej zainwestować w sb-900 czy w metz'a 58 af-1?
W takim wypadku wybrałbym SB-900, choć Metz zły nie jest.

Janyk 
Nowy

Ok, sb-900 jak dla mnie odpada, ponieważ mam wybór:
albo sb-900 i nic, albo nikkor 35 i ... no właśnie i co?
Wstępnie mam coś koło tych 800-900 zł i teraz prosze o pomoc, w sklepie w którym mam zamiar zakupić owe towary w tym przedziale cenowym mam do wyboru:
-Nikon Speedlight SB 600
-Metz mecablitz 48 AF-1 digital
-Sigma EF-530 ST
-NISSIN Speedlite Di866
I jak myślicie, która będzie najlepsza?:D

szklarek 
Początkujący

Jako, że to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich szanownych użytkowników ;)

A jeśli chodzi o temat to mam podobny problem z wyborem lampy. Jestem początkowym fotoamatorem więc nie chcę wydać na lampę więcej niż 1000. Dlatego podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać forum bo także wybieram spośród modeli wypisanych powyżej.

dickw 
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Gru, 2009   

Na aukcjach widzę sb-800, z tym że jedna jest używana przez 3 lata i cena 800zł, druga używana sporadycznie, ale widoczne ślady użytkowania (jak jak cos sporadycznie używam to nie ma takowych śladów) itd. itd. Wiadomo, że kupienie nówki za taką cenę ma zerowe prawdopodobieństwo, chodzi mi o to, że szkoda wtopić ponad 800zł i zostać z ręką w nocniku...
Z drugiej strony przeglądam też opinie o sb-600 i metz 48 - tu zdania są podzielone (oczywiście w tym przedziale cenowym i zastosowaniach amatorskich), czyli nadal jakbym był w punkcie wyjścia :) Rzut monety wskazuje mi na sb-600...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 19 Gru, 2009   

Janyk napisał/a:
-Nikon Speedlight SB 600
-Metz mecablitz 48 AF-1 digital
-Sigma EF-530 ST
-NISSIN Speedlite Di866
I jak myślicie, która będzie najlepsza?:D
Zdecydowanie odpuścił bym Sigmę w wersji ST - to beznadziejnie prymitywna lampa. Jeśli już, to szukaj wersji Super. SB-600 i 48 AF-1 jak dla mnie odpadają za względu na zbyt małą moc. O Nissinie wiem niewiele, więc się nie wypowiadam, ale wygląda interesująco.

dickw 
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010   

Stanęło jednak na tym, że kupiłem Metza 48AF1... Może kiedyś będę żałował decyzji :) , ale nie utrafiłem w dobrym stanie i za rozsądne pieniądze SB-800.. Znajomy znajomego co prawda wyprzedawał arsenał Nikona (zmieniał system na Canona), ale ceny śpiewał kosmiczne :)
Gdyby kogoś interesowały poglądowe fotki z D90 to linki poniżej (robione na szybko, więc i byle jak):

- z kitem 18-105 (w miarę wszystko wyważone i stabilnie sie nawet trzyma)
d90_kit
- ze stałką 35 mm (nie za ergonomicznie, trzeba się przyzwyczaić)
d90_35mm
- z frontu
d90_front

Grip - jak myślę - zrównoważyłby stosunek wielkości puszka/lampa :)

[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 23:00 ]
Poprzednio błędnie linki wkleiłem itd., teraz powinno być poprawnie:

- z kitem 18-105

- ze stałką 35mm

- z frontu

Odpowiedz do tematu