Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No niestety
'Nie dla mnie sznur samochodów
Niech dalej jadą wprost przed siebie'
I Leica też nie dla mnie.
Pragmatycznym głosem mówiąc: za te pieniądze mogliby zrobić aparat, który nie miałby takich wad. Tym bardziej, że zwiększenie bufora to już kosmetyka, tak jak możliwość kontroli ekspozycji o mniejsze kroczki.
Ale co z tego. Leica idzie swoją drogą, a jest to droga chwalebna, tyle że nie dla wszystkich dostępna.
za te pieniądze mogliby zrobić aparat, który nie miałby takich wad.
Cóż, podobnie jak Sigma – za mały producent, żeby sobie poradzić ze wszystkim. Choć tutaj mogliby przecież wyciągnąć coś dla siebie ze współpracy z Panasonikiem. Ktoś tam musi wiedzieć jak zrobić aparat, który się nie muli
Ale przyznasz, że jakość obrazu niezła, a w końcu to zdjęcia się liczą a nie ból ich wykonywania…
Napiszę to co w komentarzu pod testem. Nawet z tymi wadami, za tym aparatem ustawi się kolejka oczekujących. Deprymujące, ale nie daje to powodów Leice aby się starać coś poprawić.
Podobnie jest z Canonem. Dać coś więcej, ale nie za dużo, bo klient nie kupi kolejnego modelu.
Test przeczytalem z duzym zaciekawieniem, choc taki kompakt to dla mnie calkowita egzotyka. W naszym kraju kosztuje on olbrzymie pieniadze i pewnie poziom sprzedazy bedzie symboliczny. Masz racje Arku, ze na zachodzie kolejka sie za nim ustawi: legenda Leica, wykonanie, wyglad, wlasnosci zarowno obiektywu jak i matrycy...
Aparat przyjemny. Dobrze, że na niego zagłosowałem. Natomiast zastanawiam się nad tym czy tak dobry kompakt jest w stanie namieszać na rynku. Nie boje się o sprzedaż, tylko o to czy innych producentów może to "zmusić" do wypuszczania podobnych konstrukcji. Trzy tysia można za takie cudo dać...
Dziękuje Wam za test. Jak zwykle bardzo dobrze zrobiony.
Bardzo cenne są wasze uwagi zestawiające X1 z D300s.
Gdybym miał wybierać, to wybrałbym maleńką Leicę zamiast Nikonowskiej "cegły", bo nie przepadam za chodzeniem z "cegłą" kiedy nie gorszy obraz mogę mieć z kompakta.
Szkoda zdrowia. Ono jednak da o sobie znać wielbicielom D300s dopiero po iluś latach.
Biorąc to pod uwagę zestawmy cenę D300s i obiektywu 28mm do niego, z ceną X1.
Wolę X1.
A jakość obrazu z nich plus wymieniony obiektyw, jest co najmniej taka jak z X1?
Pod względem matrycy tak, pod względem szkła nie. Trzeba szukać dobrego połączenia 24 mm z f/2.8. A to jest w 17-55 f/2.8, 24-70 f/2.8 i 14-24 f/2.8 - ale tutaj wchodzimy na poziom cenowy znacznie wyższy od X1
No właśnie. Jakość lepsza nie będzie.
A wtedy waga i rozmiary stają się decydujące. Jeśli obraz nie jest lepszy, to dla mnie waga i rozmiary dyskwalifikują lustrzankowe zestawy. Mam po prostu dość zastanawiania się czy brać z sobą te "kilogramy" do noszenia i coraz częściej kończy się tym, że nie chce mi się ich dźwigać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 13