Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do krajobrazów pod crop 1.3x
Autor Wiadomość
slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Wysłany: Sob 19 Gru, 2009   Obiektyw do krajobrazów pod crop 1.3x

Witam serdecznie.Jak w tytule mam prosbe dot.doboru odpowiedniego szkla jezeli chodzi o fotografowaqnie krajobrazow ale4 czesciowo zeby bylo przydatne jako spacerzoom.Chodzi mi o szkla do Canona pod crop 1.3x.Z gory seredecznie dziekuje. :roll:
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 20 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 20 Gru, 2009   

Masz tutaj do wyboru dwa standardowe obiektywy Canona. 17-40L i 16-35L. Podstawowe szkła (szczególnie ten jaśniejszy) dla tego korpusu stosowane przez fotoreporterów. Nie bez powodu jak widać.

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Dzieki za odpowiedz.Na 16-35/2.8 mnie niestety nie stac,dlatego od dluzszego czasu mysle o 17-40/4 lub 24-105/4.Ktory Twoim zdaniem bedzie lepszy?Kreci mnie ten pierwszy/17-40/ ale niektore opinie nie sa najlepsze.Pozdrawiam :roll:

Monastor 
Optyczny

slonkaap, jest jeszcze szersza opcja, Sigma 12-24, ale to raczej typowo do krajobrazu. Kosztuje też w okolicach 3000 zł. Może warto się nad nią zastanowić?

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Wiem,wiem tylko ten obiektyw ma problemy/podobno/jezeli chodzi o zakladanie filtrow.Poza tym moje skla kompletowalem do tej pory pod wzgledem foto ptakow.Wiem ze to nie rewelacja ale tylko na takie mnie stac.Dlatego szukam obiektywu dobrego do krajobrazow jak i do zdjec rtodzinnych na spacerach itd.Mam co prawda Sonnara 180/2.8,Pentacony 29/1.8 i 50/1.8 ale to M-42.Pozdrawiam i czekam na dalsze podpowiedzi.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

slonkaap napisał/a:
Kreci mnie ten pierwszy/17-40/ ale niektore opinie nie sa najlepsze.Pozdrawiam :roll:

Jakie to niby opinie o 17-40L nie są najlepsze? Jakieś testy na optycznych? Zostaw te wykresy teoretykom i spytaj ludzi mających pojęcie o fotografii i posiadających to szkło. Są zadowoleni. 24-105L to dublowanie sporego zakresu ogniskowych i brak prawdziwie szerokiego kąta. Na FF ten obiektyw jako spacerzoom jest bardzo dobry (największa wada to ogromna winieta na 24mm), na cropie 1.3 sporo traci ze swojej uniwersalności.

krisv740
[Usunięty]

MM, co racja to racja....

właśnie "pobawiłem się" tym szkłem z 1dmkII i jest .... bosko !!!

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

MM negatywne opinie czytalem na Canon Board ale tam mnostwo teoretykow.Mysle ze mnozesz dopisac sobie:pomogl 72 razy.

Kris-opisz troche wiecej na temat jakosci zdjec z 17-40 we wspolpracy z 1D Mk II.Jestem bardzo ciekaw,chociaz juz sie na niego zdecydowalem.Teraz musze tylko kupic okazyjnie dobry egzemplarz.Sledeze Ebay de.i co.uk i moze cos namierze.Pozdrawiam :mrgreen:

Monastor 
Optyczny

slonkaap napisał/a:
Mysle ze mnozesz dopisac sobie:pomogl 72 razy.

To akurat możesz zrobić tylko i wyłącznie Ty ;)

Jako założyciel wątku powinieneś widzieć odpowiedni przycisk przy każdym poście.

Sunders 

slonkaap, nie ma takich "upowaznień". Sam musisz "kliknąć" opcję "pomógł" :smile:

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Ok chlopaki.Juz to robie.Rzadko pisze na Optyczne.pl i stad ta nieznajomosc.Pozdrawiam i dzieki za pomoc.Hej :grin: :mrgreen:

krisv740
[Usunięty]

slonkaap napisał/a:
Kris-opisz troche wiecej na temat jakosci zdjec z 17-40 we wspolpracy z 1D Mk II

a co tu można napisać?
lepiej niż z FF - ostro i bardzo ładna (jak dla mnie) plastyka - do krajobrazów i tak niżej od f4 sens schodzenia mały....
w powiększeniu 1:1 oglądałem sobie zdjęcia i jak dla mnie - bomba...!

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Krisv740-dzieki za odpowiedz.Mysle ze jak kupie bede3 rowniez bardzo zadowolony.Wszystkim Zdrowych i Radosnych swiat oraz bombowych zdjec w 2010 roku.Pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen:

as... 
Entuzjasta

qp 17-40L będziesz zadowolony..

komor 
Moderator

MM napisał/a:
Jakie to niby opinie o 17-40L nie są najlepsze? Jakieś testy na optycznych? Zostaw te wykresy teoretykom i spytaj ludzi mających pojęcie o fotografii i posiadających to szkło. Są zadowoleni.

W Twojej przeglądarce WWW pokazuje się jakiś inny test Optycznych niż w mojej czy tak sobie strzelasz na oślep bez sprawdzenia? Bo ja w podsumowania tego testu widzę: Spokojna lektura każdego rozdziału tego testu pozwoli wyraźnie stwierdzić, że tak naprawdę Canonowi 17-40 mm trudno cokolwiek zarzucić. Nawet wypisane powyżej wady, są tak naprawdę szukaniem dziury w całym.

Odpowiedz do tematu