Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 21 Gru, 2009
jaki obiektyw do 40d
Autor Wiadomość
irglab
Początkujący

Wysłany: Pon 21 Gru, 2009   jaki obiektyw do 40d

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Planuję zakup obiektywu klasy L (obecnie mam tamrona 17-50 i 70-200 2,8L), myślę o 24-105L lub 27-70L a może coś innego?.
Czy przy tym zakresie nie brakuje szerokiego kąta np. w pomieszczeniach??? Wiem, że to kwestia indywidualna ale chcę poznać opinie bardziej zaawansowanych (tamrona chcę sprzedać więc nie będę miał zakresu 17-24 a nie chcę kupować nic poza tym canonem).
Z góry dziękuję za podpowiedzi i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT
pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 21 Gru, 2009   

irglab, pytanie moim zdaniem trochę bez sensu, jeśli podstawowym warunkiem jest, żeby to był L. Pytasz czy nie brakuje szerokiego kąta – skoro masz Tamrona 17-50 to ustaw go sobie na 24 mm i sam odpowiedz sobie na to pytanie.
Określ do czego chcesz używać tego obiektywu i co nie pasuje Ci w Tamronie skoro chcesz go zamienić na coś innego, inaczej ciężko coś doradzić.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja osobiscie bardzo lubie szeroki kat. 24mm + crop 1,6 to juz jest dosyc wasko. Lepszym rozwiazaniem bylby dla mnie obiektyw 17-40L.

irglab
Początkujący

Potrzebuję go głównie jako spacerzoomu, mam małe dziecko więc w domu też coś pstrykam z lampą 430ex.
Nie jest to snobizm ale od kiedy zmieniłem 75-300na 70-200 2,8L to przestałem lubić wszelkie inne obiektywy, bo różnica między tamronem a 24-105 będzie pewnie podobna jak między w/w

Więc pytanie: czy 17-40 czy 24-105 (tu szwrszy kąt a tu większy zakres) dlatego pytam o Wasze doświadczenia. ...a może 24-70 tylko cena wyższa...
Dzięki za zainteresowanie
Pozdro

konczako 
Entuzjasta

irglab napisał/a:
Potrzebuję go głównie jako spacerzoomu, mam małe dziecko więc w domu też coś pstrykam z lampą 430ex.
Nie jest to snobizm ale od kiedy zmieniłem 75-300na 70-200 2,8L to przestałem lubić wszelkie inne obiektywy, bo różnica między tamronem a 24-105 będzie pewnie podobna jak między w/w

Więc pytanie: czy 17-40 czy 24-105 (tu szwrszy kąt a tu większy zakres) dlatego pytam o Wasze doświadczenia. ...a może 24-70 tylko cena wyższa...
Dzięki za zainteresowanie
Pozdro

Jeśli nie planujesz przejścia na FF to zdecydowanie C17-55/2.8. Jeśli w przyszłości pełna klatka to 24-70/2.8. Tylko muisisz sobie odpowiedzieć czy faktycznie nie będzie Ci brakowało bardzo szerokiego kąta. Ja kiedyś w pewnym momencie złapałem się na tym że 95% zdjęć robie w zakresie 30-50mm i właściwie szeroki kąt nie jest mi niezbędny i jak dla mnie "średniokrótkie" ogniskowe to jest to.. Jak jest w twoim przypadku?? Jesli zrobiłes juz trochę zdjęć raczej to wiesz :wink: .

Sunders 

Spacerzoom do 40d, w kolejności w jakiej bym wybierał:
canon ef-s15-85/3,5-5,6IS USM
canon ef-s17-55/2,8IS USM
canon ef-s18-135/3,5-5,6IS
canon ef-s17-85/4-5,6IS USM
Żadna L-ka nie da Ci na 40d takiego zakresu ogniskowych jak którykolwiek z tych obiektywów, a w spacerzoomie to chyba najistotniejsze :???:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

mi się bardzo podoba tytuł wątku.
Jaki obiektyw do 40d.

Czym będzie się różnił wybór jeśli wpiszemy zamiast 40d:
a) 50d
b) 7d
c) 30d
d) 400d
...

Nie lepiej wpisać: Jaki obiektyw (spacerzoom) do APS-C z mocowaniem Canon ?
a później w opisie zadeklarować więcej info? (np. co głównie fotografujemy, jaki mamy budżet, jakie body, jakie obiektywy już mamy, czego oczekujemy od nowego obiektywu i po co on nam jest potrzebny?)

irglab
Początkujący

OK. posiadam body 40d i raczej na pełną klatkę nie przejdę + tamron 17-50 i C 70-200L + TK 2x
Fotografuję przyrodę i mojego synka głównie i czasami rodzinne imprezy
Budżet-
Myślę o sprzedaży tamrona i (mam jeszcze C 75-300 i Tk vivitar 2x)
więc to plus zaskurniaki, o których nir wie żona ok. 3-3,5 tys
pozdrawiam i proszę o rady

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

irglab napisał/a:
Planuję zakup obiektywu klasy L
Skoro tak, to według mnie musisz odpowiedzieć sobie na dwa pytania:
1. Czy potrzebujesz szerokiego kąta? Wtedy początek ogniskowych od 16, 17mm.
2. Czy potrzebyjesz stosunkowo małej głębi ostrości? Wtedy jasność f/2.8.

a potem wybrać spośród czterech możliwości:
17-40/4L lub 16-35/2.8L lub 24-105/4L lub 24-70/2.8L

Jak mówi reklama: absurdalnie proste. :wink:

PS. 24mm to trochę za mało na objęcie dużej części pokoju.

Sunders 

irglab napisał/a:
posiadam body 40d i raczej na pełną klatkę nie przejdę

irglab, eL-ki to obiektywy "robione pod FF", co Ciebie "pociąga" w eL-kach :?:

irglab
Początkujący

Sunders napisał/a:
irglab napisał/a:
posiadam body 40d i raczej na pełną klatkę nie przejdę

irglab, eL-ki to obiektywy "robione pod FF", co Ciebie "pociąga" w eL-kach :?:

robiłem 75-300 z is i bez a teraz kupiłem okazyjnie 70-200 2,8L - różnica jak między maluchem a toyotą - masakra. Z L-ki zdjęcia megasuper i to mnie w L-kach pociąga
A może po prostu mi się wydaje dlatego proszę o radę
też myślę o 17-40
Może ktoś ma zestaw 17-40L i 70-200 czy nie brakuje wam czegoś???

[ Dodano: Pon 21 Gru, 2009 23:21 ]
B o g d a n napisał/a:
irglab napisał/a:
Planuję zakup obiektywu klasy L
Skoro tak, to według mnie musisz odpowiedzieć sobie na dwa pytania:
1. Czy potrzebujesz szerokiego kąta? Wtedy początek ogniskowych od 16, 17mm.
2. Czy potrzebyjesz stosunkowo małej głębi ostrości? Wtedy jasność f/2.8.

a potem wybrać spośród czterech możliwości:
17-40/4L lub 16-35/2.8L lub 24-105/4L lub 24-70/2.8L

Jak mówi reklama: absurdalnie proste. :wink:

PS. 24mm to trochę za mało na objęcie dużej części pokoju.

Niby absurdalnie proste ale najlepiej szeroki kąt i mała głębia
ale czy 17-50 tamron tego nie daje (mam go) ale pytam o wasze doświadczenia
gdybym wiedział to bym nie pytał
jeszcze raz dzięki za zainteresowanie

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

irglab napisał/a:
Niby absurdalnie proste ale najlepiej szeroki kąt i mała głębia
Tak, tyle, że szeroki kąt daje Ci dużą głębię ale jasny obiektyw może spowodować, że w gorszym świetle zrobisz zdjęcie. Małą GO uzyskasz tylko na długim końcu obiektywu. Jak małą to zależy jak długa ogniskowa. I tak to już jest na tym świecie.

Sporo zdjęć w tym roku wykonałem zestawem 50D + 24-105/4L i dla mnie te 105mm było bardzo często w użytku. Ty masz już 70-200/2.8 więc być może wystarczy Ci krótszy zakres ogniskowych.
Jeśli nie będziesz kupował pełnoklatkowego aparatu, to zastanów się nad propozycją Sunders'a. Nowy EF-S 15-85 IS USM jest chyba OK.

irglab
Początkujący

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

opcja niby ok. miałem 15-85 i zmieniłem na tamrona i teraz się zastanawiam nad większym krokiem do przodu

Sunders 

irglab napisał/a:
miałem 15-85 i zmieniłem na tamrona i teraz się zastanawiam nad większym krokiem do przodu

irglab, co Ci nie pasowało w 15-85?Czemu chcesz pozbyć się tamrona?
Co mają na celu te zamiany?Dopóki nie odpowiesz na takie pytania, to muszę podpisać się pod radą:
komor napisał/a:
Określ do czego chcesz używać tego obiektywu i co nie pasuje Ci w Tamronie skoro chcesz go zamienić na coś innego, inaczej ciężko coś doradzić.

mavierk 
never knows best

fotografia synka? Zostaw sobie Tamrona i kup 85/1.8 (bo na 85L to chyba zbyt duży wydatek, jakbyś miał nikona, to wybór 85/1.4 zdawałby się oczywisty) i trzaskaj miażdżące portrety swoich pociech :)

Odpowiedz do tematu