Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Gru, 2009 Trzy obiektywy Jupiter - pomoc!
Z góry powiem, że jestem kompletnym laikiem, drogą spadku po dziadku moja dziewczyna otrzymała torbę wypełnioną aparatami i akcesoriami do nich. Stan wszystkiego jest idealny - dziadek był chorobliwym pedantem, jednak ze względu na to, że oboje się nie znamy na fotografii analogowej, chciałbym się dowiedzieć czy to jest coś warte?
W torbie były cztery aparaty - Pentax Program A, Zorki 4k, FED 5B i Polaroid. Lustrzanka Pentaxa bardzo mi się spodobała i myślimy o tym, żeby ją zachować i uczyć się na niej fotografii. Więc pominę ją i Polaroida (nic do niego nie było) i od razu zapytam sie o obiektywy do radzieckich korpusów:
Jeden to Jupiter 8, był od razu w Zorce, więc myślę, że to zestaw.
Drugi tkwi w FEDzie, ma oznaczenie cyrylicą I-61L/D
Trzeci to Jupiter 9, jednak wygląda zupełnie inaczej, niż te dziewiątki, jakie wygooglałem... Dołączam zdjęcie tego obiektywu.
Czwarty to Jupiter 12, ma bardzo grubą soczewkę od strony wtyku do aparatu.
Pierwotnie chciałem wystawić wszystko na allegro bez ceny minimalnej, ale przyjaciel poradził mi pójść z tym na giełdę fotograficzną w Warszawie, ale patrząc na ceny tych obiektywów na ebayu, boję się, że ktoś może mnie oszukać... Czy ktoś może mi powiedzieć, ile mogą być takie obiektywy warte? A może ktoś tutaj by chciał je przygarnąć?
z góry przepraszam, jeśli wybrałem zły dział, jeśli tak poczyniłem - przepraszam i proszę o przeniesienie do dobrego
Po pierwsze jest na forum dość obszerny wątek o szkłach M42 i trzeba było się tam dopisać.
Po drugie nie jestem w stanie wycenić tych szkiełek, zobacz sobie na allegro po ile chodzą podobne. Nie mniej są to obiektywy do dalmierzy, czyli do jakiegokolwiek lustra musisz mieć przejściówkę z soczewką. Niestety soczewka bardzo degraduje jakość wiec wielu amatorów nie ma na takie rozwiązanie.
Nie trzeba podpinać się do tematu o M42, bo w końcu nie chodzi tu o doradzanie co wybrać, tylko o identyfikację i opis konkretnych szkieł przedstawionych przez pytającego. Przeniosłem tylko do działu ogólnego o obiektywach, bo nie jest to też pomoc w wyborze, tylko pomoc w identyfikacji.
raptoos popytaj TU. Myślę, że nawet znalazłbyś tam chętnych na zakup tychże fantów. Też niestety nie jestem w stanie podać choćby przybliżonej wartości tych szkieł.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 22 Gru, 2009
no i co najważniejsze, nie są to szkła na gwint m42
no i najlepiej, żebyś kupił sobie film i pofocił tym boskim analogiem.
Nie sprzedawaj takich cudeniek w takim pięknym stanie
Czyli masz 85/2 i ten industar... 50/2.8 bodajże, nic, tylko wyprowadzić je chociażby z najtańszym Rossmanem na spacer
mavierk, słuszna uwaga... przy takim zestawie na prawdę warto spróbować
raptoos [Usunięty]
Dziękuję za te odpowiedzi Od razu odpowiem na wasze sugestie:
Misek, właśnie na allegro chodzą podobne z nazw, ale na zdjęciach wyglądają zupełnie inaczej, są krótsze i, jak zauważył mavierk, chyba nawet na innym gwincie. Na ebayu była aukcja dziewiątki, ale zdjęcia też się różnią od mojej :/
ophiuchus, dziękuję bardzo za tego linka, na pewno sie przyda
mavierk, to bardzo kuszące, niestety połączenie mojej niezgrabności i niewiedzy może doprowadzić do zniszczenia tych szkieł... Chciałbym, żeby znalazły dom kogoś, kto potrafiłby je wykorzystać w stu procentach
O ile lustrzanka Pentaxa jest dość prosta w użyciu, to stare, analogowe kompakty nie mam pojęcia, od czego by w nich zacząć... A boje się, że gdybym zaczął w nich grzebać, to mógłbym coś zniszczyć.. Ale i tak dziękuję za rady
A gwint, z tego, co znalazłem na jednej stronie, to jest chyba M 39x1
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
raptoos napisał/a:
to jest chyba M 39x1
oczywiście, że m39, radzieckie dalmierze innych nie miały. Szkoda, że nie mam akuratnie ciapki, bo zaopiekowałbym się takim sprzętem, 35/2.8 + 50/2 + 85/2.. eh...
no stary, nie daj się namawiać, chociaż jedną rolkę zużyj i wywołaj, założę się, że nie będziesz chciał potem oddać
Ja bym tego nie sprzedawal, no chyba ze sytuacja by przycisnela. Pobawilbym sie tym, zobaczyl co i jak - moze nowa pasje odkryjesz w sobie. Co do uszkodzenia sprzetu - to raczej byly solidniej robione niz wspolczesne plastikowe zabawki, poza tym mozesz spytac kogos kto sie na nich zna, a takich osob "kilka" jest. A jesli sprzedawac, to w ostatecznosci, mozliwie jak najpozniej, bo na Zorkę itp co jakis czas ktos sie na allegro czai
raptoos,
po pierwsze niczego pochopnie nie sprzedawaj.
Najważniejsze są obiektywy, a ich na początek masz dużo (i to całkiem nie głupich).
Czy ten Pentax to faktycznie Program-A, czy też wersja "super"?
Program-A wygląda tak:
http://kmp.bdimitrov.de/bodies/film_A/program.html
i jest to całkiem dobre body. Masz jakąś automatykę ekspozycji (Av,P), czasy 15s-1/1000 powinny wystarczyć w większości wypadków, nawet podgląd głębi ostrości jest.
Masz tylko pomiar centralnie ważony ale ja nigdy nie narzekałem na brak innych (a trochę sprzętu już miałem).
Musisz kupić dwie baterie LR44 (takie duże pastylki). Żadnego problemu z dostępnością.
W tym body nie masz tylko automatyki błysku (TTL) ale nie przesadzajmy
Z tego co widzę masz obiektywy tylko dalmierzowe? W takim razie będziesz musiał coś do tego Pentaksa dokupić?
Poszukaj SMC Pentax-M 50/1.7 lub podobnego Takumara. Da się kupić poniżej 150PLN, są dość jasne i ostre. Rysują przepięknie.
Jeżeli nie chcesz tyle inwestować zawsze możesz kupić Heliosa 58/2 (10-20-30) i przejściówkę M42-Pentax K za 30 PLN, albo komplet za 5 dych (http://allegro.pl/item864301637_helios_m_44_2_2_58_adapter_pentax.html). Jednak skłaniałbym się ku jakiemuś Takumarowi.
Jupiter-12 może do najjaśniejszych nie należy ale jest całkiem przyzwoity. To kopia Zeissa Biogona 35/2.8. Można to nawet założyć do dalmierza Leica, z tym że trzeba cofnąć układ optyczny o 1mm. Więcej informacji znajdziesz podążając za linkami z tej dyskusji:
http://photo.net/nikon-camera-forum/007WEp
oraz tutaj:
http://dantestella.com/technical/compat.html
Do żadnej lustrzanki tego jednak nie założysz. To jest tzw. retro-focus, tylna soczewka jest cofnięta pod kliszę więc nie ma miejsca na lustro. Z resztą odległość obiektyw - klisza jest za mała (o tym dalej).
Pobaw się lustrzanką a potem dalmierzem. To zupełnie inne światy.
Tak, najpierw lustrzanką, bo tam masz wbudowany pomiar światła
Jupiter 8 był szkłem standardowym dołączanym do FEDa. Nominalnie 50/2, choć rzeczywiście 52mm. Kopia Zeissa Sonnara. Nie miałem tego w rękach, nad czym ubolewam.
Jupitera 9 posiadam (M42 - do lustrzanek). Chodzą po ~100PLN. Tego też nie założysz do lustrzanki, tym razem z powodu odległości płaszczyzny oporowej obiektywu do kliszy, która w dalmierzu z rodziny Leica (M39x1) wynosi jakieś 28 mm. To dużo mniej niż w każdej lustrzance (~45mm). Nie polecam stosować przejściówek z dodatkowymi soczewkami bo degradują obraz.
Ostrość Jupitera-9 nie powala n pełnym otworze względnym, za to rozmycie tła jest spektakularne. Fajne szkło do "agresywnych" portretów. Po przymknięciu jest ostry, jak każdy obiektyw zresztą
Industar 61LD - 55/2.8 - szkło standardowe. Ostre od f/4. Jeżeli zdecydujesz się pobawić dalmierzami (POLECAM), to zachowaj je sobie na początek. Pamiętaj że "miękkie" szkło robi się przydatne przy portretach.
Polecam robić na kliszach czarno-białych i samemu je wywoływać/powiększać. To stosunkowo tanie i łatwe.
http://www.korex.net.pl/ (patrz: Forum i artykuły na stronie głównej)
http://ciemnia.net/
Powodzenia
raptoos [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009
Witam ponownie
Pokazałem Zorkę i FEDa koledze, który chyba troche wie o aparatach - powiedział, że są w idealnym stanie, ale dostrzegł, że gąbka w której obiektywy były trzymane dostała się najwyraźniej do środka Zorki - szkoda :/ Nie wiem za bardzo, jak to oczyścić, i tak na razie nie próbuję tego niczym dotykać - jak znajdę eksperta to mu to zlecę.
Zgodnie z waszą radą włożyłem do Zorki film i spróbowałem jakieś zdjęcia zrobić - niestety, ale nie mam zielonego pojęcia, jak tego używać - próbowałem w wizjerze nakładać na siebie dwa obrazy, ale zawsze brakło mi skali, żeby to skończyć... próbując robić zdjęcia z zamontowanym obiektywem Jupiter9, miałem zasłonięte ćwierć wizjera tymże obiektywem... Nie mam pojęcia, jak na tym ustawiać ostrości - brakuje mi widoku na żywo z obiektywa, jak w lustrzance :/
ghost - nie chodzi mi o to, żeby zgarnąć kokosy, a raczej znaleźć nowego właściciela...
komor - wydaje mi się, że o to chodzi, dzięki za sprostowanie
Palindrom - dziękuję bardzo za wielki opis Dokładnie tego programA mam właśnie w ręku, w stanie podobnym do tego na zdjęciu (nie licząc tych porysowanych brzegach, mój jest nieskazitelny X_x) Mam obiektywy do Pentaxa, tylko ich nie wymieniałem w pierwszym poście, bo pragnę je zachować
Standardowo był do niego zamontowany SMC Pentax a 1/1.7 50mm
Jeden dodatkowy to obiektyw makro CPC Phase 2 1/2.8 28mm
Drugi to teleobiektyw SMC Pentax A 1/2,8 135mm
I jeszcze C&M Auto 2x Teleconverter
Wydaje mi się, że komplet jest Już trzy filmy na nim wypstrykałem, 5 zdjęć wyszło... droga przede mną daleka, ale cierpliwości mam w bród
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14