Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 14 Gru, 2007 Canon 40D co mnie zaskoczyło pozytywnie a co zasmuciło ;)
Nareszcie mam. Pierwsza moja cyfrówka
Od razu po wyjęciu z pudełka i schwytaniu okazało się, że leży w dłoni bardzo dobrze. Po zabawie w ustawienia zacząło mi przeszkadzać źle umiejscowione pokrętło przy spuście - pomimo, że mam długie paluchy muszę przesunąć dłoń, aby pokręcić je palcem...
Pozytywnie zaskoczyła mnie wbudowana lampa błyskowa, bardzo dobrze zmiękcza obraz i reguluje moc flesza - może nawet lepiej niż zewnętrzna lampa Metza, którą mam w Minolcie
LiveView spodziewałem się, że jego używanie będzie zbliżone do tego jakie jest w kompaktach ale się zdziwiłem Trzeba poskakać w ustawieniach żeby go włączyć, praktycznie na razie go nie używałem, bo czułem takiej potrzeby.
Pomimo, że na razie mam kita 50mm to zdjęcia na prawdę robią wrażenie i na dodatek nie robiłem jeszcze fotek przy świetle dziennym.
Nie mogę się doczekać jak kupię Sigmę 10-20 mm i pojadę na małą wycieczkę do Norwegii...
Gratulacje, ciesze sie Twoim szczesciem Te lampy wbudowane faktycznie coraz lepiej dzialaja (wyobraz sobie co bedzie jak kiedys kupisz zewnetrzna!)
Co do LV, to pewnie dla wiekszosci z nas bedzie to glownie bajerek. Ewentualnie jak na wycieczce poprosisz kogos o zrobienie zdjecia, to nie bedzie sie tepo patrzyl w wyswietlacz i czekal az sie podglad pojawi
A zdecydowales sie juz na Sigme? Ja wiekszego wyboru nie mialem, ale ponoc dobry jest Canon 10-22, ale troche drozszy.
Napisz proszę czy pokrywka karty skrzypi Ci pod ręką czy może to poprawili? Gratuluję wyboru - też myślałem o 40D ale wybór padł na 30D i jestem zadowolony.
Co do obiektywu Canona - kupiłbym go gdybym brał 30D a tak to przekroczyłem trochę planowane koszty dlatego zdecydowałem się na Sigmę... Jak odejmę różnicę cenową między Canonem i Sigmą i dodam zwrot z aparatu to praktycznie zmieszczę się w planowanych wydatkach
Nic mi nie skrzypi i mam nadzieję, że tak już zostanie ;P
Właśnie wziąłem do ręki aparat i to pokrętło co mi przeszkadza nie jest za daleko tylko za blisko (w połowie palca wskazującego) z tego powodu muszę poluźnić uchwyt (co jest ryzykowne) lub złapać aparat druga ręką wtedy dopiero mogę spokojnie pokręcić pokrętłem...
Widać, że aparat jest projektowany pod łapki Japończyków ;P
Ale drogi Arku najpierw trzeba tę funkcję sobie w menu włączyć. W dziewiczym aparacie jest to bodaj wyłączone.
Ja mam to ZAWSZE wyłączone bo pod tym przyciskiem mam ustawione oglądanie zrobionych zdjęć.
Co do LV, to pewnie dla wiekszosci z nas bedzie to glownie bajerek. Ewentualnie jak na wycieczce poprosisz kogos o zrobienie zdjecia, to nie bedzie sie tepo patrzyl w wyswietlacz i czekal az sie podglad pojawi
MC dokladnie. Moim skromnym zdaniem wlasnie po to LV jest. Ilekroc prosze kogos obcego aby pstryknal fotke mi i mojej drugiej polowie moim 30D zawsze tlumacze: spojrzy Pan/Pani w wizjer, nacisnie do polowy ten przycisk i potem glebiej. Ustawiamy sie do zdjecia, a Pan/Pani patrzy na LCD. Więc robie drugie podejscie i tlumacze co to jest wizjer. Jednak to nie koniec - Pan/Pani wciska przycisk od razu do dna i gowno z AF...... Przejaskrawiam sytuacje swiadomie, ale czasem zdarzaja sie takie "przypadki" w rzeczywistości. Także reasumujac LV może byc nam niezmiernie pomocny.
A co do klapki od slota na CF to jestem bardzo ciekawy jak rozwiązali ten problem w 40D. Przyznam, że to chyba jedyna rzecz, która mnie wnerwia w 30D.
Ostatnio zmieniony przez Smola Pią 14 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz
No to ja miałem widocznie jakieś dwa rozdziewiczone w rękach. Wcale niewykluczone, no jeden był na pokazie Canona, a przy drugim majstrował już Krzysiu.
Ja tam wolę sytuacje odwrotne - stoję sobie w Krakowie z moim nikonem i robię fotki mojej lubej i podchodzi do mnie kobitka i pyta się czy zrobię jej zdjęcie po czym zaczyna mi tłumaczyć jak się obsluguje aparat kompaktowy łącznie z tym, że "tutaj jest taki przycisk, który trzeba nadusić, żeby wyszło zdjęcie". Oczywiście jak zacząłem celować przez wizjer to gapiła się na mnie jak na idotę. Swoją drogą zawsze mnie zastanawia jak bardzo poruszone są fotki robione cyfrakiem z LV trzymanym na wyprostowanych rękach tak żeby telewizorek było ładnie widać
Pozdrawiam!
Wysłany: Pią 14 Gru, 2007
Wcale nie są poruszone a kadrowanie poprzez ekranik to 300% w stosunku do wizjera. A jak ekranik odchylany to 500%. Jeśli się nie jest lustrzykowym purystą .
ten podgląd to fantastyczna sprawa, tylko trzeba wiedzieć po co on jest-jaki jest sens go używać przy fotografowaniu z AF? on jest stworzony do ujęć makro na manual-nawet w instrukcji tak pisze. a działa bez żadnego wchodzenia w menu i wcale długo nie trzeba go naciskać. a z tymi kompaktami to dobre
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9