Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
SIGMA 50-500
Autor Wiadomość
FALCON300
Nowy

Wysłany: Pią 14 Gru, 2007   SIGMA 50-500

Witam mam pytanie do kolegó fachowców chce kupic obiektyw Sigma 50-500 do spottingu co wy na to lub co polecacie do nikona

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 14 Gru, 2007   

No to kolega spotter ma problem. W Nikonie jest tanie rewelacyjne szkiełko w postaci 70-300 VR. Zapewne to koledze na eF-y za mało :wink:
Sigma 50-500 zła nie jest i się nada, ale dla niewprawnej ręki będzie problem z ciężarem, ciemnicą i brakiem stabilizacji. Ja polecam 70-200/2.8 VR plus TC 2.
Zresztą z takimi pytaniami zapraszam na http://www.forum.spotter.pl/
Tam jest dział foto i odpowiemy Ci na każde pytanie. Zapraszam :D

P_M_ 
Maniak

MM napisał/a:
No to kolega spotter ma problem. W Nikonie jest tanie rewelacyjne szkiełko w postaci 70-300 VR. Zapewne to koledze na eF-y za mało :wink:
Sigma 50-500 zła nie jest i się nada, ale dla niewprawnej ręki będzie problem z ciężarem, ciemnicą i brakiem stabilizacji. Ja polecam 70-200/2.8 VR plus TC 2.
Zresztą z takimi pytaniami zapraszam na http://www.forum.spotter.pl/
Tam jest dział foto i odpowiemy Ci na każde pytanie. Zapraszam :D

Na forum pewnie i ja zajrze z ciekawosci.
A odnosnie zestawu 70-200 + x2 - nie uwazasz, ze lepsza bylaby 100-300 + 1.4x? Swiatelko wychodzi 5.6 w obydwu przypadkach, a 1.4x chyba mniej degraduje obraz niz x2. Wiem, ze jest stabilizacja, ale cos za cos.
Wole nie sprawdzac, jak wychodzi cenowo tamten nikkor.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Opcji jest kilka. Można to różnie szacować. Także pod kątem fotografa, jego umiejętności, wymagań, majętności czy... lotniska. Tak, na duże samoloty takie 200mm często wystarcza. Kolega ma zestaw Nikkor 70-200/2.8 VR i TC 2 ... źle nie jest, dla spottera z pewnością wystarczy. Choć do kompletu TC 1.4 też by się przydał. Sigma 100-300/4 plus TC 1.4 to także bardzo dobry zestawik. Niestety... stabilizacji tam brak a przy takich ogniskowych czasami się przydaje. No i te wymiary... nie każdy tak lubi duże szkła jak ja :P

P_M_ 
Maniak

To jest nas dwoch :)
Co o upodoban kolegi. On chyba tez lubi duze, bo bigma do wypierdkow nie nalezy. Chcialem tylko zasygnalizowac, ze sa inne opcje. Ta sigma poprostu chodzi mi po glowie od jakiegos czasu i zauwazylem, ze cena zrobila sie bardziej atrakkcyjna ostatnio.

PS. Fajne jest tamto forum, ale ja nie podzielam tamtych upodoban. Heathrow niedaleko i samolotow oraz innych maszyn latajacych mnostwo. Ja jednak wole ptaszyska. Sporo ich smiga w okolicy Richmont Parku. Najlepsze jest to, ze z domu nie musze sie ruszac, bo przylatuja na ogrodki. Tylko nikkor 70-300VR zrobil sie zbyt ciemny na ta pore roku.

FALCON300
Nowy

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007   

czyli stanowczo odradzacie 50-500 ?

FALCON300
Nowy

mam mozliwośc ściągnięcia za 2500zł nowiteńki

P_M_ 
Maniak

FALCON300 napisał/a:
mam mozliwośc ściągnięcia za 2500zł nowiteńki

Nie odradzamy. Szacowalismy jedynie, co w danej cenie moglbys kupic. Mowy nie bylo przeciez o tej sigmie w takiej cenie. Zastanawia mnie jednak cena. Ta zabawka ma byc z USA? Jesli problem z ewentualna gwarancja cie nie dotyczy, bo (tu wstawic konkretne opcje, np. rodzina, znajomi, czeste podroze), to wybor jest ciekawy. Naszych propozycji tez nie lekcewaz. Lepsze swiatelko w spottingu jest nie do pogardzenia.

Odpowiedz do tematu