Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie - co po 50D? D700?
Autor Wiadomość
Kuba_Wrc 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   Pytanie - co po 50D? D700?

Witam,

Mam prośbę o poradę jeśli chodzi o kierunek w rozwoju zawartości mojego plecaka foto :wink: . Otóż od ponad roku mam Canona 50D z 24-105/L, 50/1.4 i 85/1.8. Sprzęt sprawuje się super i jestem bardzo zadowolony, ale po tym roku wiem już co najbardziej mnie interesuje w fotografii - głównie portrety (małe, ruchliwe dzieci - także w pomieszczeniach) i krajobrazy, czasami przyroda i zwierzęta w ruchu.

Stoję teraz przed decyzją co dalej - to znaczy kupując kolejne szkła chcę wiedzieć jaka będzie kolejna puszka. I wszystko byłoby spoko, gdyby nie... strategia Canona. 7D z 18mp i 5 D II z 21mp matrycami to nie mój kierunek niestety - nie potrzebuję tak dużych plików, a dodatkowo przewaga 7D nad 50D jeśli chodzi o sam obrazek jest wątpliwa. Mój następny aparat to MAX 12-15mp, z dobrym zakresem tonalnym i używalnym ISO 1600-3200. I dlatego zacząłem rozważać Nikona D700 - spełnia te warunki idealnie (niestety AF w 5D I i brak możliwosci kupna nowego zostawia D700 osamotnione). Decyzję chciałbym podjąć teraz, bo kupno czegoś dłuższego (ala 70-200/2.8) do obecnego zestawu, uczyni ewentualną zmianę za jakiś czas jeszcze cięższą z racji straty $.

I teraz moje wątpliwości:
- nie ukrywam, że szkoda mi mojej szklarni - w Nikonie nie dostanę 24-105/4, a 24-70/2.8 kosztuje chore pieniądze. 85ka Canona też jest super. Musiałbym więc albo bazować na stałkach (dosyć uciążliwe przy fotografowaniu małych dzieci), albo na obiektywach ala T28-75 czy S24-70.
- pasuje mi kolorystyka Canona, nie mam uwag co ergonomii 50D (a czasami korzystam z D300 znajomego - oba aparaty są dla mnie równorzędne pod tym względem), sprzęt jest bezawaryjny - a w D700 pojawia się kwestia odłażących gum, syfu na matrycy (to moze byl opanowal z gruszka ;) ).
- często korzystam w 50D z bocznych punktów AF - w D700 punktów jest więcej, ale są węziej rozstawione. Wiem, mogę przekadrowywać centralnym, ale odpowiada mi praca z bocznymi.

Opcje mam dwie - sprzedaję obecny zestaw i kupuję D700 + 85/1.8 + 35/1.8 (lub T28-75), lub kupuję długie szkło Canona lub coś ala 135/2 do portretów i czekam na jakiś ruch Canona.

Co radzicie?

Pozdrawiam,
Kuba

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

no to może kup 5d mk2 i rób po prostu w mRAWach, które będą mieć około 11mpix?
nie będziesz musiał zmieniać szklarni, a jak będziesz potrzebować większych rozdzielczości, to po prostu sobie przełączysz na większe - opyla się :)

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 23 Gru, 2009   

Można się domyślać, co będzie po 50D. Po 60D chyba też, nawet po 70D.. Ale co bedzie potem? Co wtedy bedzie ważne, co juz obciachowe, a co oldscolowe. Jakie wtedy będą matryce? I kto będzie wtedy na górze? Telefunken? Jeśli będziemy się kierować niuansami, to w ten sposób można zmieniać system i całą szklarnię co sezon. Ja też zmieniłem system i dziś gdybym stanął przed podobnym dylematem, to już nie byłbym tak gotowy do zmiany, jak wtedy.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Kuba_Wrc napisał/a:
Mam prośbę o poradę jeśli chodzi o kierunek w rozwoju zawartości mojego plecaka foto

Myślałem, że to fotograf ma się rozwijać, a nie jego plecak. Zmieniaj cokolwiek, jeżeli będziesz wiedział czego chcesz, a jak już będziesz wiedział, to nie będziesz pytał..
Na razie masz kasę i chcesz nowe zabawki. Tak to widzę..

sigmiarz 
Optyczny

szklarnię masz taką że chyba nigdy nie poczułeś szerokiego kąta na aps-c,
kupuj 5d mII c 24-105 jest ok na FF, trochę się dziwię że miałeś to do 50d.
W ogóle masz taką FF szklarnię przynajmniej jeśli chodzi o ogniskowe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie przyszło Ci do głowy, że niektórzy w ogóle nie używają szerokiego kąta? Na analogu, najszerszym szkłem mojego ojca była 35-tka - rzadko kiedy robił zdjęcia nawet na takim kącie, teraz, gdy używa cyfry APS-C, nie kupuje nic szerszego od 28mm i najbardziej lubi szkła, które kończą się w okolicach 100mm właśnie...

sigmiarz 
Optyczny

wybrać mozesz tylko wtedy kiedy masz wybor.
Nie wiem kim jest Twoj ojciec, nie jest dla mnie wyrocznią.
Piszę to bez zadnej zlosliwosci, mozna robić wszystkie zdjęcia na 100mm
są tacy ktorzy maja tylko 20mm przypięte do korpusu, ale zeby do tego dojsc
mieli kilka spacerzoomow, zoomow itp, itd. z tego co pisze autor watku 24-105
to jego pierwszy obiektyw a 50d to pierwszy powazny aparat foto.
Są jeszcze inne uroki fotografii oprócz bokehu z dodatkiem w postaci ostrych rzęs.

MC 

Troche dziwne pytanie, bo uzywajac dobrego sprzetu przez jakis juz czas sam powinienes wiedziec chociaz mniej-wiecej czego Ci potrzeba.
Jak dla mnie to zmiana bylaby oczywista na 5D2. Koniec i kropka. Bo do portretu nie potrzebujesz hiper mega super AFa.

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
Jak dla mnie to zmiana bylaby oczywista na 5D2. Koniec i kropka. Bo do portretu nie potrzebujesz hiper mega super AFa.

to po pierwsze

Kuba_Wrc,
a po drugie do tych zwierzątek zostaw sobie to 50D przy całym tym kramie to niewielki koszt, no i oczywiście nic nie tracisz na odsprzedaży szkieł, po trzecie nie wiem jakich ogniskowych używasz do tych zwierzątek a z 50D będzie x1,6 .....a.....no i w tym przypadku nie musisz się martwić o af.

sigmiarz napisał/a:
szklarnię masz taką że chyba nigdy nie poczułeś szerokiego kąta na aps-c,
kupuj 5d mII c 24-105 jest ok na FF, trochę się dziwię że miałeś to do 50d.
W ogóle masz taką FF szklarnię przynajmniej jeśli chodzi o ogniskowe.

sigmiarz, tak to jest jak się wszystko mierzy swoim butem, są też tacy którzy nie schodzą poniżej 50mm i to na aps-c.

sigmiarz napisał/a:
Są jeszcze inne uroki fotografii oprócz bokehu z dodatkiem w postaci ostrych rzęs.

rozbawiłeś mnie :mrgreen: , obiektywy masz "szerokie" a horyzonty wąskie i też nie piszę tego ze złośliwością :cool:

konczako 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Nie przyszło Ci do głowy, że niektórzy w ogóle nie używają szerokiego kąta? Na analogu, najszerszym szkłem mojego ojca była 35-tka - rzadko kiedy robił zdjęcia nawet na takim kącie, teraz, gdy używa cyfry APS-C, nie kupuje nic szerszego od 28mm i najbardziej lubi szkła, które kończą się w okolicach 100mm właśnie...

Widzę że nie jestem sam :wink: . Juz myślałem że używanie bardzo szerokiego kąta to jakiś fotograficzny obowiązek :mrgreen: . :twisted:

sigmiarz 
Optyczny

kozidron napisał/a:

rozbawiłeś mnie :mrgreen: , obiektywy masz "szerokie" a horyzonty wąskie i też nie piszę tego ze złośliwością :cool:

chyba nie próbowałeś mnie obrazić...
w moim poście dot. obiektywow autora wątku mialem na mysli glownie to ze ma obiektywy c pod FF więc trochę dziwne byłoby kupowanie d700, chyba ze mialoby to jakis ekonomiczny sens patrząc na ceny n d700 i obiektywów uzywanych od c, do tego wszystkie te przyjemne rzeczy ktore czekaja na nabywcę nikona, jak skuteczny AF czy większy DR.

Szczerze mówiąc przy takim amatorskim strzelaniu to 50d powinno starczać.

krisv740
[Usunięty]

sigmiarz,
nie bardzo i ja rozumiem twoje uwagi co do "posiadania szerokiego kąta" aby coś poczuć...
ja mam , ale zazwyczaj używam (w 75%0 ogniskowej 400 (i około) - taki przymus.... :)

co do potrzeb autora, skoro już mysli o d700, niech pomyśli jeszcze trochę i dojdzie do 1dmkIII - w crop 1.3 i dobrym af duża część jego problemów zginie, szkła dostaną "kopa" , planowany 70-200 będzie bardziej tym co ma być niż przy crop 1.6.
w chwili obecnej przy dużej dozie samozaparcia i cierpliwości można kupić dobre body poniżej 10tys pln.

inna droga, to próba na 1dmkII - odsprzedaż z minimalną stratą i dojście do stanu ostatecznego - ew. poszukaj kogoś kto ma taka puszkę (1dmkII, 1dmkIII) i zobacz jak ci to pasuje....

jaad75 
Klub Pierdzieli

sigmiarz napisał/a:
Nie wiem kim jest Twoj ojciec, nie jest dla mnie wyrocznią.
Dość dobrym fotografem, z ponad 50-cio letnim stażem... Przytoczyłem jego osobę jako przykład, że nie wszyscy chcą/potrzebują "poczuć szeroki kąt"...
sigmiarz napisał/a:
Serio?

krisv740
[Usunięty]

jaad75, - daj spokój - nie znasz się.... :mrgreen:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Też bym zmienił 50D na 5DII. I na pewno nie dla 24-105L, choć ten obiektyw - przynajmniej dla mnie - byłby użyteczniejszy niż na aps-c.
A gdybym już miał to 5DII, to następnym zakupem pewnie byłby 135L (do portretów) i coś dłuższego (zwierzęta w ruchu: 100-400, 70-200 - tu już nie wiem jakie ogniskowe, bo to zależy od preferencji).

Odpowiedz do tematu