Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw i głowica heavy-duty
Autor Wiadomość
dr11 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

Ruslan, no to nie wiem, nie miałem takich problemów do tej pory (od roku używam)... :| Może to kwestia smarowania? W każdym razie jeśli zdarzają się takie opinie jak Ruslana, lepiej będzie poszukać innej. Chciałem tylko się podzielić swoją opinią, ale może nie jestem bardzo wymagającym użytkownikiem :)

Reklama

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

No i kwestia lunety. Jeżeli maziek zechce podnieść ją trochę do góry to się zdziwi, bo wysoko z nią szkła nie zadrzesz :wink: Kilka tygodni temu wstawiałem zdjęcia Mostu Świętokrzyskiego, przy robieniu których nie mogłem użyć tej głowicy, bo na max podniesieniu sięgała do połowy pylonu... :neutral:
Generalnie chyba warto rozejrzeć się za czymś innym :wink:
dr11, może coś ze smarowaniem, nie wiem :roll: Ja się już do niej przyzwyczaiłem i dobrze mi z nią, ale szczerze mówiąc drugi raz bym jej nie kupił :wink:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sro 23 Gru, 2009   

Bardzo dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Jako oderwany od tematu statywów i niemający pod reką żadnego miejsca, gdzie mogę to obejrzec jestem wdzięczny za każde praktyczne slowo i z góry przepraszam, że zadaję głupie pytania.

Zasadniczo głowica przede wszystkim jest do lunety, bo mam prościutką głowicę manfrotto 2d do monopoda i jak mi się wudaje mogę z tym jeszcze pożyć (dzięki RB!).

To co pisze Rusłan to jest istotne - musi się dać do pionu postawić. Ze względu na lunetę głowica powinna umożliwiać płynne ruchy bo ciała niebieskie wciąż uciekają z pola widzenia. Stąd ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwiązania :) .

A doradźcie coś odnośnie nóg. Dlaczego nogi aluminiowe są be? Lepsze klipsy czy pokrętła?
Nogi jak mi się wydaje powinny być z 170cm albo trzeba będzie kucać.

krisv740
[Usunięty]

maziek napisał/a:
Lepsze klipsy czy pokrętła?

tak prawdę mówiąc sam jestem ciekaw, ale przeważa u mnie opcja "klipsów" ze wzglądu na możliwość regulacji - ordynarnego dokręcenia na siłę - nie wiem jak to się będzie sprawdzać przy pokrętłach... :???:

alu jest ciężkie - mimo wszystko - sam mam alu - dobre, mocne,tanie.... - ale już nie chce mi się tego nosić... - 3kg (ponad) dodatkowo do dźwigania - a co ? czy ja wielebłądem jestem??? :mrgreen:

szukam czegoś lekkiego...

a tak poza "tem" - do zobaczenia w chełmie w przyszłym roku - mam nadzieję na styczeń - mam na oku siedzonka do mojego starego volvo w twoim mieście... - jakiś mały plenerek? :grin:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

krisv740 napisał/a:
maziek napisał/a:

tak prawdę mówiąc sam jestem ciekaw, ale przeważa u mnie opcja "klipsów" ze wzglądu na możliwość regulacji - ordynarnego dokręcenia na siłę - nie wiem jak to się będzie sprawdzać przy pokrętłach... :???:
Tzn. nie kapuję - klipsy to rozumiem takie mimośrodowe "skrzydełka" a pokrętła to chamski gwint - no to wychodzi, że pokrętła można dokręcić, a skrzydełek nic ponaddto, co przewidział producent? Tylko czy pokrętła znów nie działają "za wolno" jak się szybko chce rozłożyć? Czy to jeszcze inaczej funkcjonuje? Skrzydełka mam w moim starym trupie i tam zaczyna się problem z nietrzymaniem właśnie.

Cytat:
jakiś mały plenerek? :grin:
Ja wsiegda gatow! Telefon masz albo daj na priva wcześniej - jeśli tylko będę w mieście bo mam nadzieje na narty gdzieś na kilka dni wypaść.

krisv740
[Usunięty]

maziek,
łoj winnetou....
teraz ja nie rozumiem....

klipsy - skrzydełka - może inaczej....

jeśli są takie pokrętła do blokowania nóg - jak w benro - to ja nie za bardzo to widzę - bo nie znam...

ja mam takie zatrzaski - łapki - regulowane śrubką. jak nie trzymam, to dokręcam i musi cholera trzymać :)
oczywiście działa na zasadzie części mimośrodu..
link do mojego statywu : http://www.allegro.pl/ite..._gl_kulowa.html

no może nie dokładnie mój, ale ten sam producent i system blokowania nóg... ;)

a co do plenerku - to jasne ,że wcześniej - i tak muszę się ze sprzedawcą dogadać... :cool:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

A no to teraz jasne. Mówiłem, że będe głupio pytać ;) . Czyli masz skrzydełka ale one jeszcze mają regulację śrubką. A ja w moim starym trupie takowej (śrubki) nie posiadam. I ta śrubka to w poważniejszych konstrukcjach standard?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

maziek napisał/a:

To co pisze Rusłan to jest istotne - musi się dać do pionu postawić. Ze względu na lunetę głowica powinna umożliwiać płynne ruchy bo ciała niebieskie wciąż uciekają z pola widzenia. Stąd ten olej, ale jestem otwarty na inne rozwiązania :) .

A doradźcie coś odnośnie nóg. Dlaczego nogi aluminiowe są be? Lepsze klipsy czy pokrętła?
Nogi jak mi się wydaje powinny być z 170cm albo trzeba będzie kucać.

Do ciał niebieskich to pytaj astro-nomów, -logów :-) Ja używam lunet w poziomie. Ale wydaje mi się zasadniczym warunkiem aby luneta mogła się poruszać i potem zostawac w miejscu bez dokręcania śrubek... Ttyle, ze moje propozycje głowic odnosiły się do obserwacji przyrodniczych, wiec lepiej popytaj jeszcze specjalistów od obserwacji ciał niebieskich.

Alu nie jest złe, alu jest cięzkie. Ja wolę klipsy od pokręteł - szybciej się rozkłada.. Ale to może przyzwyczajenie.
Do ciał niebieskich weź wysoki statyw. W razie niskiego statywu istnieje też całkiem niegłupia opcja obserwacji z krzesełka :-) Ale IMO lepiej nie być do tej opcji ograniczonym sprzętowo.

Monastor 
Optyczny

maziek, to może zainwestuj w jakiś montaż paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Cię możliwość śledzenia ciała niebieskiego przy pomocy pojedynczej śrubki? Jak jesteś bardzo leniwy to możesz nawet motorek wsadzić i nie kręcić :smile:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Rozpatruję wszelkie możliwości. Tak czy siak statyw jednak kupię.

dr11 
Optyczny

Monastor napisał/a:
maziek, to może zainwestuj w jakiś montaż paralaktyczny do tej lunety, a do fotografii co innego. Nie kusi Cię możliwość śledzenia ciała niebieskiego przy pomocy pojedynczej śrubki? Jak jesteś bardzo leniwy to możesz nawet motorek wsadzić i nie kręcić :smile:

A idąc krok dalej, to można takie 100-400 na montaż zapiąć i robić naprawdę fajne astro-fotki :)

maziek, chciałbym pomóc z nogami, ale sam mam tylko chybotliwą Sherpę i lekki karbon 4-ro sekcyjny od Frotki, także heavy-duty to to nie jest :P

skasowany
[Usunięty]

Cytat:
Dlaczego nogi aluminiowe są be?

A kto tak mówił? :wink: Wszystko ma swoje plusy. Jeżeli masz kasę to kupuj to co jest najlepsze, jakieś gitzo czy coś. Aluminium ma jedną cechę, która mi jest bardzo potrzebna. Nie raz gdzieś na wycieczkach musiałem rzucać statywem, czasami przypadkowo ktoś mocno na niego nastąpił itd. Aluminiowe nogi mojego statywu wtedy się po prostu wgięły, bardzo mocno porysowały, ale nadal dobrze stały. Węglowe itd. są stosunkowo wrażliwe na uderzenia i ściskanie. Podobno pękają wzdłuż jak nadepnięte wędzisko... Ale są duuużo lżejsze ;)

Cytat:

Uważam, że klipsy. Moje też mają regulację 'ścisku' i jak trzeba będzie, można je nawet 'zakręcić' na stałe ;) Nawet jeśli byś zgubił/połamał klipsa, albo oryginalną śrubę to możesz ją doraźnie zastąpić każdą inną pasującą, albo nawet grubszym drutem. W zepsutej nodze z 'pokrętłem' chyba było by trudniej naprawić ewentualną szkodę :wink:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

To mi Rusłan przemawia do wyobraźni, przy mojej "zgrabności" ;) .

Arek 
Redaktor

Ja z kolei wolę pokrętła. Klipsy, nawet w dobrej klasy sprzęcie lubią się luzować i trzeba mieć zawsze klucz żeby dokręcić dociski.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maziek, a ciężką masz tą lunetę?

Odpowiedz do tematu