Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyfuzor do lampy wbudowanej
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

Introverder napisał/a:
Czy zestaw kabel eTTL+dyfuzor+lampa 430 ex II z kolei jest dobrym pomysłem na robienie zdjęć makro i pozwala lepiej doświetlić obiekt niż lampka na "gorącej" stópce?

Introverder, ale przecież jedno nie wyklucza drugiego! Kupno kabla za raptem 80 czy 150 złotych pozwala Ci po prostu na inne zastosowanie lampy. Ten kabel nie wpływa w ogóle na wybór lampy takiej czy innej ani inne atrybuty zestawu. Warto o tym pamiętać.
A jeśli pytasz o to co jest lepszym uniwersalnym sposobem robienia zdjęć makro – to moim zdaniem nie ma jednego uniwersalnego sposobu. Wszystko zależy od sposobu robienia zdjęć (lub danego zdjęcia).

Reklama

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   -

W sumie racja - odnośnie tego jednego sposobu na makro , bo widziałem i wiem, że różne techniki ludzie wybierają do tego rodzaju zdjęć :) ; )..

Wiem też, że zagadnienie oświetlenia to jest "temat-rzeka" i na pełne zbadanie tej kwestii potrzeba lat praktyki :) ; ), dlatego na spokojnie do tego podchodzę, czytam i nuż może nauczę się coś, co sam będę mógł wykorzystać - na razie czytam, bo zbieram kasę na swój zestaw, planując po drodze najważniejsze wydatki.. Tak samo jak i technik - z czego najb. chyba ciekawi mnie wykorzystywanie mieszków, bo pozwala uzyskiwać powiększenie nie do osiągnięcia tylko przy użyciu zwykłego obiektywu, nawet makro ( słyszałem o takim specjalnym obiektywie do makro, ale za to, to się wezmę jak opanuję najpierw podstawy..). Tak samo jak wiem że wiele osób - np. w fotografii studyjnej - używa całego szeregu lamp, ja mogę powiedzieć, że w porównaniu z nimi - to wiem o świetle tyle co o hodowli ślimaków :) ; ).

Tak wracając do meritum to taka lampa (430 ex II - nie mam jakoś zaufania do tych tanich zamienników (albo inaczej - nie wierzę w cuda, że produkt za 100, 200 zł może zastąpić f. profesjonalnej lampy za 1-2 tys. zł..), a wolę mieć pewność, że to co kupię nie rozpadnie mi się po kilku zdjęciach..) plus dyfuzor na makro zgaduję, że mi wystarczy - chodzi mi o ustalenie od czego mógłbym zacząć (czytałem, że moc lampy ma szczególne znaczenie, jeśli się używa różnych dyfuzorów czy innych rozpraszaczy/"zmiękczaczy" światła), przy makro odległość jest niewielkia, więc chyba "styka". Widziałem też kogoś poczynającego sobie z 270 ex, ale moc takiego zestawu z dyfuzorem chyba nie była jakaś zabójcza, 2. może brakować mocy w innych zastosowaniach.

Plus wezmę ten kabel synchronizacyjny Canona, mówiłeś coś o problemach z kołnierzem i kombatybilnością odpowiednika Delty z lampami 430 ex II i 580 ex II.

No i zostaje wybór dyfuzora.. Statyw od biedy jakiś mam, a w związku z radiowym wyzwalaczem to powinienem się zaopatrzeć w taki zestaw?:

http://www.foto-tip.pl/sk..._04-p-1252.html - radiowy wyzwalacz lamp błyskowych z gorącą stopką PT-04, koszt tego to 95 zł..

Jest też co prawda analogiczny zestaw z 3-ma odbiornikami, ale mi nie są potrzebne 3, a jeden tak jak w zestawie tutaj..

A działa to tak jak rozumiem? :

- podpinam nadajnik do stópki w aparacie, a odbiornik do stópki na statywie a na to umieszczam swoją lampę, którą w ten sposób steruję "zdalnie" z poziomu aparatu?

Jutro jeśli pozwolisz zapodam (albo za kilka dni..) parę opcji nasadek/dyfuzorów, które mógłbym użyć do makro (ale to jak poczytam trochę o tym :) ; )..) Na www.raysfoto.pl widziałem bogatą ofertę tego rodzaju "akcesoriów" .. Dobranoc komor i wielkie dzięki za wszelkie cenne wskazówki ;) .

-----------

Ale po takim szybkim przeglądzie moja uwagę zwróciły nakładki LUMIQUEST, wydaje mi się - tak na "chłopski rozum", że takie coś o dużej powierzchni rozpraszania mogłoby dać w makro ciekawy efekt :) ; ), np. takie coś.. :

LUMIQUEST BOUNCE "BIG BOUNCE" - 179 zł..

Jeśli masz jakieś doświadczenie z jakimiś tego rodzaju nakładkami i jak się sprawdzają w makro, to będę wdzięczny :) ; ).

lama 
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Gru, 2009   

Introverder napisał/a:
A działa to tak jak rozumiem? :

- podpinam nadajnik do stópki w aparacie, a odbiornik do stópki na statywie a na to umieszczam swoją lampę, którą w ten sposób steruję "zdalnie" z poziomu aparatu?

Dobrze rozumiesz, tak to działa, ale tylko tryb manualny, TTLu nie będzie.

A jeśli chodzi o tego Lumiquesta... Kartka A4 ma większą powierzchnię i nie kosztuje 179zł :wink:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 24 Gru, 2009   -

Cytat:
Dobrze rozumiesz, tak to działa, ale tylko tryb manualny, TTLu nie będzie.

Tym zestawem/ w ten sposób (z lampą 430 EX II) obsłużę wszystkie potrzebne mi funkcje?

2. Odnośnie dyfuzora widziałem LUMIQUEST SOFTBOXA, z tym, że są różne rozmiary, jaka wielkość byłaby idealna do takiego zestawu?:

"Softbox" : 12,7 x 17,8 cm (1 i 1/4 straty światła),

"Softbox II"
(rodzaj II): 15,9 x 19,7 cm (tak samo),

"Softbox III" (rodzaj III): 20,3 x 22,8 cm (2 straty światła, ale nie wiem czy takie coś nie było za duże)

"Mini Softbox"
: 8,3 x 11,4 cm (strata 1 EV).

Jakby ktoś mógł mi doradzić, a potem bym ew. sam próbował, ale muszę wiedzieć od czego powinienem zacząć (nasadki na lampy błyskowe ) <- z oferty sklepu Raysfoto..

3. I od razu zapytam, ktoś wie, w ofercie jakiego sklepu znajdę taki oto kabelek:

Przewód synchronizacyjny "Off-camera shoe cord OC-E3"
- tylko, że dłuższy i firmowy Canona:

- z tym, że nie w "wersji" 60 cm, jaką podają (na www.sklepfotograficzny.pl), bo to może być trochę/znacznie za krótko..

Canon wypuścił jakiś swój nieco dłuższy typ/model? Myślę, że tak by się przydało, by jego długość wynosiła z 1.2 - 1,5 m (nie za długi, żeby się też nie plątał..)

Widziałem wersje firmy Delta, ale komor twierdzi, że nie są one w pełni kompatybilne z lampami 430 EX II i 580 EX II..

Mając zaś lampę+odpowiedni dyfuzor+kabel eTTL odpowiedniej długości i/lub http://www.foto-tip.pl/sk..._04-p-1252.html <- ten wyzwalacz+statyw na ew. lampę miałbym już jakiś sensowny zestaw do makro (o ile ten wyzwalacz się nada, bo już wiem, że tylko manual wtedy działa..).

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 24 Gru, 2009   Re: -

Introverder napisał/a:

Widziałem wersje firmy Delta, ale komor twierdzi, że nie są one w pełni kompatybilne z lampami 430 EX II i 580 EX II.

Na pewno ciężko się zamyka na 580EX II. Jeśli 430EX II ma taki sam kołnierz uszczelniający to będzie taki sam problem. Da się używać ale czasem się to poluzowuje.
Nie wiem czy Canon ma w ofercie dłuższy kabel.

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pią 25 Gru, 2009   -

Hmm.. tak czy siak nie widzę wyboru, bo ktoś gdzieś pisał, że Canon ma 2 kable - 60 i 300 cm, czyli jeden za krótki, a drugi za długi, a przy makro też nie byłoby wskazane, jak za dużo kabla by się "majtało" gdzieś tam..

Zostaje Delta kabel synchronizacyjny eTTL, zamiennik OC-E3 Canon o długości rozciągu do 180 cm (pewnie trochę "koloryzują" i praktycznie da się go rozsądnie rozciągnął na jakieś 1,2 - 1,5 m). Tak czy siak mi tyle w zupełności wystarczy, a więcej by przeszkadzało, plącząc się niepotrzebnie. Najważniejsze dla mnie, że jak będę go trzymał w ręku, to nie będę musiał go specjalnie napinać, a i zwisając nie będzie chyba aż tak przeszkadzał, ciągnąć się po ziemi.. Plusem takiego rozwiązania jest również cena - 85 zł, czyli w porównaniu z oryginalnym OC-E3 niewygórowana można by rzec..

Sprawa co prawda nie jest prosta, bo zostaje jeszcze ew. wykorzystanie takiego zestawu w makro i tu dłuższy kabel by się przydał, a i solidniejszy statyw to też druga sprawa. Bo byle ruch i go "porwie", przewróci itd.

----------

Czy sądzisz, że Velbon statyw Sherpa 600R byłby dobrym statywem dla mnie na początek do makro? No i podstawowe pytania - czy ciężary rzędu 2 kilo i nieco więcej nie stanowią dla niego problemu, wiem, że specyfikacja podaje 4, ale jestem ciekaw czy ktoś to w praktyce sprawdzał..

Odpowiedz do tematu