Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto zakupic używane d60
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 27 Gru, 2009   

lupo57 napisał/a:

50 to trochę za mało, radziłbym do tego kita.
A tak swoją drogą soniaczem da radę zdjęcia też zrobić nie wiem czy jest sens wymiany

lupo57, tu nie chodzi o to czy się da, ale o to, że jak ktoś chce w Sony fajna puszkę APS-C to na razie łapka w nocniku (bo nie czarujmy się, ale seria 500 to jednak cały czas plajstikowe i dziwacznie pokonfigurowane korpusy). A czy następca 700 będzie APS-C czy jaki? Ni cholery nie wiadomo...
Generalnie ja równiez jestem na S.ny ostro wk..wiony za polityke korpusowa i braki informacyjne.

A czy sprzedawać czy nie? Chcesz lepszej puszki - a pozbieraj trochę pieniędzy, sprzedaj swoje zabawki i kupuj łotewer Ci pasuje, czy C czy N...

Reklama

scorp 
Nowy

Wróćmy do tematu proszę :???:

kozidron
[Usunięty]

scorp, albo odpuść tego kita18-105, na rzecz duetu D90+35G (tylko wtedy wychodzisz poza budżet)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

RB racja, ja swoją drogą wolałbym 40D

RB 

scorp, a jakim obiektywem chciałbyś na stalowe ptaki polować? To chyba będzie determinować wybór wszystkiego, zastanów się czy Nikon jest akurat tym czego chcesz...

scorp 
Nowy

Canony w sumie też rozważałem, ale tak jakoś wycelowałem w tego Nikona.
Macałem 40D i jest on jak dla mnie ciut z duży,wiem że chwalicie duże i ciężkie puszki, ale jakoś tak ta wielkość mnie nie przekonuje, mimo że rąk małych nie mam.
Macałem również 450d całkiem przyjemy lekki aparacik D60 sprawiał podobne wrażenie.

Apropo "ptaków" to myślę z doświadczeń, jakie zdobyłem na kompakcie, że potrzebuję czegoś ruchomego tak w okolicach 70/100-300 mm w górę, potrzebuję obiektywu który umożliwi mi w miarę szybką zmianę ogniskowej (szybszą niż kompakt) i celniejszy AF no i żeby nie kosztował majątku tak do 2000zł.
W sumie to zaczynam przygodę ze spotterką chodzi mi głównie o zdjęcia samolotów na pokazach lotniczych, w tym roku udało mi się nawet kilka zdjęć zrobić, ale niestety niezliczona ilość ciekawych ujęć po prostu przepadła z powodu ślamazarnego AF...

RB 

scorp, ja rozumiem problemy macanta, jednak zastanów się jaki teleobiektyw w Nikonie będzie dla Ciebie dostępny do foto aeroplanów... Tylko tyle. To jest IMO najistotniejszy punkt Twojej układanki, nie korpus...
A do 2 tys. to Nikkor 70-300 będzie całkiem OK

lotofag 
Optyczny

scorp napisał/a:

gdybym kupił D5000 moim zdaniem nie warto go potem wymieniać na D90,

To zależy czego oczekujesz, bo jednak pod względem ergonomii to różnica jest wyraźna.
Cytat:
70/100-300 mm w górę, potrzebuję obiektywu który umożliwi mi w miarę szybką zmianę ogniskowej (szybszą niż kompakt) i celniejszy AF no i żeby nie kosztował majątku tak do 2000zł.

Najtaniej to chyba coś pokroju Sigmy 70-300 APO, ale może lepiej coś nawet używanego a z wyższej półki.

RB 

lotofag napisał/a:

Najtaniej to chyba coś pokroju Sigmy 70-300 APO, ale może lepiej coś nawet używanego a z wyższej półki.

Jeśli to ma miec jaki taki AF to łotewer ale nie Sigma 70-300. No chyba że czegoś nie wiem i że na Nikonach nagle ten obiektyw ozywa i dostaje skrzydeł jak oblany Red Bulem conajmniej...

scorp 
Nowy

A co możecie powiedzieć na temat tokiny ATX-840 AF-D 80-400 mm, czy naprawdę jest aż tak zła jak to mówią testy?
Przeglądając ofertę w miarę dostępnych obiektywów które 70-300 to oferta nikona i canona chyba wygląda podobnie...
Na pewno nie zamierzam celować w L-ki bo te obiektywy służą do zarabiania, a nie amatorskiego focenia.
Lotofag
Domyślam się że różnica jest duża, a w porównaniu z D60 pewnie jeszcze większa, tylko trochę obawiam się aby ta transformacja kompakto-lustrzankowa nie była zbyt szokująca.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

scorp napisał/a:

Na pewno nie zamierzam celować w L-ki bo te obiektywy służą do zarabiania, a nie amatorskiego focenia.

Skąd taki wniosek? Optykę warto kupić na zasadzie raz a dobrze, z tele Canona jest np. ciekawy a nie kosztujący majątku 70-200/4.

scorp napisał/a:

Domyślam się że różnica jest duża, a w porównaniu z D60 pewnie jeszcze większa, tylko trochę obawiam się aby ta transformacja kompakto-lustrzankowa nie była zbyt szokująca.

Akurat pod tym względem D60/D3000/D5000 to pomijając jakiś majtany LCD niemalże jeden grzyb.
A co tu za szok? Ot, ekspozycję i ostrość ustawić - tylko IMHO wygodniej robić to mając dwa kółka niż jedno :wink: Oczywiście każdemu wedle potrzeb, często tez potrzeba czasu i obycia by pewne rzeczy docenić a inne odrzucić...

komor 
Moderator

lotofag napisał/a:
często tez potrzeba czasu i obycia by pewne rzeczy docenić a inne odrzucić...

To jest najważniejsza informacja, która z trudnością przebija się na forum. :)

dżony 
Rozmowny

będzie mi trochę szkoda lampy...
jak to z nissinami jest? dzialają bez poblemu?
miałbym 50mm ze względu na brak funduszy, ale miałbym przynajmniej stały grunt pod stopami.
resztę zabawek do owego C dokupiłbym w wakacje.
i czy 40D z przebiegiem 20000 to dużo? bo tylko takie pojawiają się na allegro.

Sunders 

RB napisał/a:
scorp, a jakim obiektywem chciałbyś na stalowe ptaki polować? To chyba będzie determinować wybór wszystkiego, zastanów się

scorp napisał/a:
zaczynam przygodę ze spotterką chodzi mi głównie o zdjęcia samolotów na pokazach lotniczych, w tym roku udało mi się nawet kilka zdjęć zrobić, ale niestety niezliczona ilość ciekawych ujęć po prostu przepadła z powodu ślamazarnego AF...

scorp, rada RB jest słuszna-znajdź najpierw odpowiedni obiektyw.
Wybierając aparat weź pod uwagę przede wszystkim:
1.AF
2.szybkość z jaką robi zdjęcia seryjne
Bez szybkiego sprawnego AF nie masz co zabierać się za zdjęcia samolotów/chyba że stojące na lotnisku?/.

RB 

dżony napisał/a:
będzie mi trochę szkoda lampy...
jak to z nissinami jest? dzialają bez poblemu?
miałbym 50mm ze względu na brak funduszy, ale miałbym przynajmniej stały grunt pod stopami.
resztę zabawek do owego C dokupiłbym w wakacje.
i czy 40D z przebiegiem 20000 to dużo? bo tylko takie pojawiają się na allegro.

Jeśli to co masz robi foty (a robi) i będziesz miał się przesiadać na 40d + 50/1.8... to doskładaj pieniędzy na replacement choćby tego co masz. Chyba, że ta pięćdziesiatka Ci wystarczy...

Odpowiedz do tematu