Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
K-x vs 450d vs A500
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

SlawGaw, usiłujesz udowodnić, że różnica w jasności wizjera jest bardzo istotna (abstrahując już od tego, czy w K-x wizjer jest ciemniejszy, bo akurat nie jest) - więc przyznaję Ci rację, że może być istotna jeśli używasz szkieł ciemniejszych niż f/4 w trudnych warunkach. Czy używanie takich szkieł jest wtedy normą? Dla mnie nie. Jeśli dla kogoś tak, to ma potencjalny powód do niewymieniania matówki na taką z klinem. Moim zdaniem, najistotniejszym parametrem w przypadku wizjerów jest % krycia, wielkość i focus snap. Jasność jest drugo, a nawet trzeciorzędna...
Mogę sobie łatwo wyobrazić chęć fotografowania "dynamicznych scen po nocy", ale po pierwsze nie sądzę, żeby jakikolwiek AF radził sobie z tym naprawdę dobrze, a po drugie, jest to dość specyficzna działka fotografii, w której jako tako spisują się tylko sprzęty z najwyższej półki i szczególnych różnic w entry levelu raczej nie odczujemy. Poza tym, wątpliwy jest dla mnie sens robienia takich zdjęć dla przyjemności (zaznaczam, że koncerty nie są dla mnie "dynamicznymi scenami po nocy", bo zwykle jest tam wystarczająco dużo światła, a z kolei kameralne koncerty przy świecach są zazwyczaj raczej mało dynamicznym :smile: ) - co innego, jeśli nam za to płacą...

Reklama

komor 
Moderator

maser napisał/a:
Jak mi czasem brakuje np na obiektywie normalnego analogowego ustawienia przysłony (bez zagłębiania się w body)

A któreż to body wymaga zagłębiania się, żeby zmienić przysłonę?

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
A któreż to body wymaga zagłębiania się, żeby zmienić przysłonę?
No wiesz, trzeba tą rolką pokręcić... A ona jet taka jakby zagłębiona... W body... Nie to, co doskonały i ergonomiczny pierścień przysłon... Zresztą, co Ty tam wiesz, przecież Canona używasz... :razz:

mavierk 
never knows best

jaad75, nie znęcaj się nad biednymi canonierami, wystarczy, że je mają :twisted:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

mavierk napisał/a:
jaad75, nie znęcaj się nad biednymi canonierami, wystarczy, że je mają :twisted:

mavierk to kiedy kupujesz canona :lol:

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
No wiesz, trzeba tą rolką pokręcić... A ona jet taka jakby zagłębiona... W body... Nie to, co doskonały i ergonomiczny pierścień przysłon...

Aha, zanotować: Pentax ma niewygodne rolki, zbyt zagłębione żeby wygodnie i intuicyjnie ich używać. Nie to co Canon. :D

mavierk 
never knows best

lupo57 napisał/a:
mavierk to kiedy kupujesz canona :lol:
jak tylko będzie mnie stać na 50L a nie będzie stać na Noctiluxa :mrgreen:

SlawGaw 
Optyczny

jaad75, chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi odnoszącej się do postu maser'a, otóż ja nie piszę że starymi Pentaxami nie można robić zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, można, robiłem to i się udawało, jednak nigdy nie będę sugerował że lepsza światłoczułość AF jest nieprzydatna i można ją zlekceważyć co zrobił maser, bo przecież kto by z tego korzystał.

Ja tam chciałbym mieć aparat, który ustawiałby ostrość zawsze szybko i bezbłędnie, bez względu na warunki, a każda odrobina światłoczułości AF więcej budzi moją zazdrość. Większa światłoczułość to przecież także większa odległość na którą będzie działało wspomaganie AF'a dostępne z lampy czy z body.

maser 
Początkujący

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   

SlawGaw, powiedz mi zatem w jakich warunkach aparat musi zawsze i bezbłędnie złapać ostrość?
Co dla Ciebie jest kryterium warunków?
Gdzie jest granica poniżej której to juz niestety, ale wybacz nie da rady.
Nie pytam złośliwie ale tak z ceikawości.
Co do pierścieni przysłony. Na moich pentaksowskich obiektywach nie mam pierścieni przysłon. A miło by mi było gdybym je miał... Mam na manualach, ale jak mówię mnie nie bierzcie pod uwagę bo kocham manuale. No co ja poradzę że są takie zboczenia, inni mają znacznie gorzej...
Pozdrawiam i Wszystkiego dobrego w 2010!

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   

maser napisał/a:
Na moich pentaksowskich obiektywach nie mam pierścieni przysłon. A miło by mi było gdybym je miał...

A chcesz ich używać z jakimś starszym analogiem typu ME Super? Bo w innym wypadku to jest tylko takie "chcę bo chcę bo lubię" i nie ma to żadnego praktycznego uzasadnienia ;)
I najprawdopodobniej na żadnym nowym obiektywie już takowych pierścieni nie zobaczysz...
Ale jak piszesz kochasz manuale, to pozostaje rynek starych szkieł albo produkty Samyanga :)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   

Mnie to na przykład bardzo boli. Tamron 70-200, którego bardzo lubię, domknięty do f/3.5-4 wyciąga rozdzielczość lepszą niż 14.5Mpix sensor K20D (a jest on APS). Jak pomyślę ile szczegółów mógłbym zapisać na małym obrazku z Velvią to mnie ciarki przechodzą. Niestety nie pierścienia przesłon a LX nią nie steruje, czyli podczas ekspozycji szkło maksymalnie domknięte ;(
Myślałem nawet o jakichś modyfikacjach ale jeszcze nie miałem czasu... Ani odwagi ;)

Odpowiedz do tematu