Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałabym znaleźć niezbyt drogi sprzęt w okolicy 3 tys. zł (lustrzanka + obiektyw), który będzie się nadawał na początek, ale też nie będzie zbyt prosty. Chciałabym żeby wystarczył mi na trochę dłużej i żebym nie musiała wymieniać go wkrótce na coś bardziej profesjonalnego.
Chimeryczna napisał/a:
chciałbym fotografować... Zdecydowanie ludzi. Robię raczej artystyczne zdjęcia
mavierk napisał/a:
Sunders, pierwszy zestaw jak najbadziej, da nam to niezłą głębię (coś jak 75/2.8)
Chyba nic lepszego, spełniającego wymagania Chimerycznej, niż nikon D90 z obiektywem nikkor AF50/1,8D nie da sie znaleźć
Stałka 35 mm do porteretów
Przecież ,aby zrobić dobry portret to trzeba mieć coś z przedziału : 85 – 135 mm
50mm także byłby się nadawał biorąc pod uwagę fakt, iż po przeliczeniu przez współczynnik krotności dają one ogniskowe 75-80 mm , lecz to nie to samo co 85mm
Do 3000zł na początek to poleciłbym
Pentax K-x + DAL 18-55mm + DAL 50-200mm + np.:SMC Pentax-M 1,4/50mm (250-400zł) +karta pamięci+torba = około 3100zł
A w jakiej cenie (tak mniej więcej) dostałabym lepszą lustrzankę? Wydawało mi się, że taka cena jest w sam raz i jak na początek w zupełności wystarczy. Na niej będę się dopiero uczyła (;
Ktoś poprosił o kilka innych zdjęć. Jeszcze raz zaznaczam, że jestem amatorką wiec proszę nie podchodzić zbyt krytycznie do moich zdjęć (;
Powyżej 3000zł jest już klasa ciut wyższa ,ale dla amatora będzie tylko raczej bardziej skomplikowana ,a jakość taka sama . (dla amatora)
Pentax K-x + DAL 18-55mm + DAL 50-200mm + np.:SMC Pentax-M 1,4/50mm (250-400zł) +karta pamięci+torba = około 3100zł <- to jest full dla amatora , według mnie
Szkoda wydawać 4000,6000zł za sprzęt dla amatora który i tak go nie wykorzysta .
Chimeryczna, zapodaj linka jeśli masz jakąś galerię, jeśli nie to wrzucaj tylko trzeba rozmiar dostosować do wymagań forum. A lepsze lustrzanki kosztują w granicach 3000PLN za sam korpus. Kwota, którą na początek założyłaś jest całkiem przyzwoita, oczywiście nie uwzględniając torby i karty pamięci.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009
no właśnie, sama musisz zdecydować, czy chcesz lepszą puszkę z stałoogniskowym 50/1.8 albo puszkę niższej klasy, ale za to z uniwersalnym 18-55VR i dużo lepszym jakościowo 50/1.4
Różnicą między tymi dwoma aparatami (jak dla Ciebie, jak myślę) będzie to,
że D3000 jest
mniejszy od d90,
ma mniej przycisków na obudowie
nie ma górnego wyświetlacza
nie ma śrubokręta (odpadają obiektywy takie, jak 50/1.8, ale bedziesz mieć 50/1.4 oraz 85/1.8 - klasowy portretowy obiektyw, nie będą miały autofocusa),
Za to będziesz mieć 18-55VR i 50/1.4
Moim zdaniem fajniej mieć lepszą optykę, gdyż:
- mając 18-55 będziesz mogła robić dużo kadrów z imprez, na jakie pewnie będziesz zabierać swój nabytek,
- z zdjęciami z wycieczek też nie będą problemy, aparat po prostu zyska na uniwersalności
natomiast 50/1.4 do portretów:
- ma cudowny bokeh (rozmycie)
- ma F1.4, dzięki czemu będzie świetne rozmycie
- jest dużo bardziej ostry od kita, oraz na F1.8 ostrzejszy również od swojego ciemniejszego brata.
- uważam, że zakochasz się w tym obiektywie, jak się z nim pobawisz jakiś czas
Bardzo podoba mi się ta stronka (jestem tutaj dopiero od dziś). Mili i pomocni ludzie, szybkie odpowiedzi. Super! ;) Dziękuję bardzo :) Będę częściej zaglądać i może w przyszłości sama doradzać ;)
Ostatnio zmieniony przez Chimeryczna Wto 29 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Chimeryczna, do takich zdjęć, jakie pokazałaś obiektyw 50 mm byłby jak znalazł. Wcześniej ktoś zapodał Ci Nikona D90 z takim szkłem, może nie jest zbyt uniwersalne, ale jeśli znakomita większość Twoich zdjęć to portrety - myślę, że na początek byłoby aż nadto...
A w jakiej cenie (tak mniej więcej) dostałabym lepszą lustrzankę?
Chimeryczna napisał/a:
Na niej będę się dopiero uczyła (;
Chimeryczna, nikon D90 jest wystarczajaco dobry. Do nauki lepszego nie trzeba.
Jak chcesz coś jeszcze lepszego, to warto polecić do takich zdjeć aparat pełnoklatkowy nikon D700 lub canon 5D mkII za 7600-8000pln/nowe/ lub canon 5D mkI za ok.4000pln/używany/-do tego trzeba dodac cene obiektywu/-ów/ .
Ostatnio zmieniony przez Sunders Wto 29 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
jak pisałem nikon d90 do Twoich zast. będzie ok, potem jest canon 50d < nikon d300 < canon 7d < nikon d700 < canon 5d markII
poza tym załóż sobie jakiegoś flickra (http://flickr.com) albo coś podob. bo Twoje zdjęcia są za dobre na jakiegoś YFROG, ktory ma dość nieprzyjemny wygląd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9