Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no właśnie, sama musisz zdecydować, czy chcesz lepszą puszkę z stałoogniskowym 50/1.8 albo puszkę niższej klasy, ale za to z uniwersalnym 18-55VR i dużo lepszym jakościowo 50/1.4
Zaraz, zaraz... a to nie jest tak że prawie w kazdym (innym) systemie istnieje tani (ew. bardzo tani) 50/1.8 działający w pełnym zakresie z tanimi korpusami?
Hmmm... kiedyś się robiło zdjęcia z jednym obiektywem, stałoogniskowym najczęściej i to bez autofokusa, a wychodziły przyzwoite pięćdziesiątka z szybkim af i dobra pucha do takich zastosowań jak najbardziej... ale D90 i 50 1.4 to już trochę większy wydatek.
Wracając do lustrzanek Sony. Czy one są złe? Odnoszę wrażenie, że niektórzy zamykają się na niektóre firmy, bo np tylko Nikon jest najlepszy i koniec. A czytałam że nowe Soniaki też są dobre, firma idzie w dobrym kierunku i radzi sobie coraz lepiej jeśli chodzi o lustrzanki. Może to przez reklamy te pochlebne opinie... jak oceniacie?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009
Chimeryczna, mam nikona i pomyślałem o nim, gdy polecałem Ci jakiś sprzęt, nie ma co się też dziwić, że najlepszą puszką z 50/1.8, jaką możesz nową kupić jest nikon d90 (przy okazji jest nie za wielki).
Wiadoma sprawa, że tania puszka + 50/1.8 będzie w wielu systemach: ale sam z siebie nie polecę A230 z 50/1.8, bo... no nie wielbię tej serii Alf
A pentax.. no próbowałem coś pomieszać z 70/2.4, ale nie wymysliłem niczego superowego, a do 50/1.4 mam osobiste uprzedzenia (brzydal)
Canon.. 50/1.8 z.. 1000d... może i jest to jakiś pomysł, no ale mi on nie przypadł zbytnio do gustu.
Sony.. A200 z 50/1.8 to byłoby coś, ale gdzie a200 kupisz nowe?
Ewentualnie każda z w/w puszek z systemową, lub sigmową 50/1.4 i stabilizowanym kitem, ale... no również nikon w tym przypadku daje sprzęt najnowszy i w miarę najwygodniejszy. No ale RB to jest moje zdanie, więc jeśli myślisz o jakimś swoim własnym pomyśle na wydanie 3000zł na Puszkę + kit + jakaś stałka, to przecież nie byłoby to problemem napisać.
Nie. Nie są złe. W tej całej bajce za podobne pieniądze u każdej z firm dostaniesz podobne produkty, niezależnie od głosów róznych Szanownych Kolegów W Internecie co w młodości przeżyli traumę zepsutego Walkmana (by Sony) czy też "odwrotnie" - popsutej atramentówki (by Canon), przez która nie zdążyli zrobić sprawozdania...
Z najtańszymi Sony - seria 230/330/380 radzę wpierw spróbowac, czy ich trzymanie Ci odpowiada. Starszą, ale nieco mniej kontrowersyjną (tradycyjny uchwyt) serię 200/300/350 też pewnie można gdzieś tam nabyć, ale gdzie?
Jak nie musisz aż tak przyoszczędzić: Alfę 500 kupisz z 18-55 i 50/1.8 w fotojokerze za prawie dokładnie 3 tysiące. Powinno być całkiem porządne, ale czy to najlepszy wybór? Nie wiem... IMO wart rozpatrzenia, podobnie jak każdy inny.
Tu nie chodzi o korpusy ale o system.
Sony to jeden z najdynamiczniej rozwijających się systemów; firma jest bogata i dużo inwestuje. Pozyskała znaczące wsparcie ze strony Zeissa. Jest dużo obiektywów dla amatorów i jest też sprzęt za ciężką kasę, jednak odbywa się to kosztem średniej półki, która przez pozostałych producentów była rozwijana latami. Owszem, jest sporo dobrych obiektywów po nieboszczce Minolcie, jednak przyznam szczerze, że nie potrafię się wśród nich poruszać sprawnie.
Charakter Twoich prac wyznacza - przynajmniej dla mnie - dość jasny kierunek. Jeden szerokoogniskowy zoom, nawet kitowy, jako uniwersalna zapchajdziura i do reszty obiektywy stałoogniskowe. W sposób naturalny spojrzałem tu na Pentaxa, który nie dość że ma bardzo przyzwoity kitowy obiektyw 18-55, to jeszcze daje nieskrępowany dostęp do używanych stałek w rozsądnych cenach.
Z Canonem i Nikonem jest podobnie, z tym że - odnoszę wrażenie, być może mylne - są to droższe systemy.
Mając do dyspozycji taki korpus jak Nikon D90 trudno u Canona znaleźć coś za tą cenę. 500D tego porównania nie wytrzyma a 50D jest sporo droższy.
Jeśli więc Nikon to albo z 18-105VR, albo 18-55VR (moim zdaniem wystarczy) i do tego trzy stałeczki; 35 mm, 50 mm i 85 mm. Warto zacząć od taniej 50tki, a co ma być kolejne, to już będzie zależało od Twoich preferencji. Za zestaw tych 3 stałek zapłacisz i u Canona i u Nikona jakieś 2800 zł (nówki sztuki). Jak się rozejrzysz wśród używanych może w 2000 się zmieścisz.
Ale na początek D90 + kit i jest baza startowa.
najlepiej idź i sprawdź wszystkie puszki które Tobie polecono bo klasa wszystkich lustrzanek w okolicy 2000 jest podobna, Musisz wiedzieć czy odpowiada Tobie korpus pokroju D90 (ten jest droższy ale warty swojej ceny) czy też C 500D (jest korpus mniejszy ale nie znaczy że gorszy), obiektywy stałoogniskowe które Tobie polecono to super sprawa na początek 50/1,8 w zupełności wystarczy, tani i przede wszystkim tani
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10