Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450D/1000D plus 70-300 IS i 50/1,8?
Autor Wiadomość
kemot_p 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   Canon 450D/1000D plus 70-300 IS i 50/1,8?

Witam, pragnę rozpocząć przygodę z fotografią cyfrową i prosiłbym doświadczonych forumowiczów o ocenę zestawu który wybrałem, opinie krytyczne będą jak najbardziej wskazane:

A więc body to jeszcze nie jestem do końca przekonany
Canon EOS 540D lub 1000D
a do tego:
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM oraz
Canon EF 50mm f/1.8 II

Nadmienię, że mam zamiar fotografować amatorsko przyjęcia, wakacje itp.Co sądzicie o tym zestawie? Które body wybrac? A może jakieś inne obietywy?
Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 30 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   

no eos 540d jest bardzo dobrą puszką.
No i jeśli masz zamiar fotografować amatorsko przyjęcia, wakacje, to wymień Lufę do szpanu na jakiś przydatny obiektyw.

70-300IS z 50/1.8 out - 17-55IS in (też będzie szpan, nie martw się :P )

Takim sprzętem pofocisz na amatorskich przyjęciach i w wakacje coś więcej, niż laseczki na plaży (no chyba, że chcesz to zrobić, wtedy polecam nikkora 70-300VR, nawet mam plażowe sample :mrgreen: ).

450d + 17-55IS to bardzo dobry zestaw, eos 540d nie wiadomo kiedy wyjdzie, więc lepiej sobie go odpuścić, aczkolwiek jego specyfikacja zaskakuje.

Ilona 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
no eos 540d jest bardzo dobrą puszką.

Ale chodzi o 450D czy 500D ?

kemot_p 
Nowy

Kurcze sory wkradł się czeski błąd. Chodziło mi o body EOS 450D

"70-300IS z 50/1.8 out - 17-55IS in (też będzie szpan, nie martw się :P ) "

mi nie chodzi o szpan tylko dobry jasny obiektyw stały i jakiś zoom. Twierdzisz zeby zamiast tych dwóch kupić 17-55IS? Cenowo też jest spora różnica :(

mavierk 
never knows best

kemot_p, chodzi mi o to, że 70-300IS do niczego Ci się nie przyda, lepiej kupić kita a za zaoszczędzone pieniądze pojechać na ferie :)

Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie 17-50/2.8 bądź też Sigmie 17-70/2.8-4, wspomaganymi 50/1.8 :)

kemot_p 
Nowy

mavierk napisał/a:
kemot_p, chodzi mi o to, że 70-300IS do niczego Ci się nie przyda, lepiej kupić kita a za zaoszczędzone pieniądze pojechać na ferie :)

Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie 17-50/2.8 bądź też Sigmie 17-70/2.8-4, wspomaganymi 50/1.8 :)

Tak więc:
Canon EF 50mm f/1.8 II
Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 17-70/2.8-4
a jakie body z tych dwóch wymienionych przeze mnie?

Czy rzeczywiście te wymienione przez Ciebie zoomy będą wystarczające?

mavierk 
never knows best

To zależy od Twoich wymagań, na które trzeba wziąć poprawkę finansową, jest to najwięcej, za taką cenę.

A puszka - jak Cię stać na 450d, to bierz go.

komor 
Moderator

mavierk napisał/a:
Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie

Proszę podać jakikolwiek przykład przysłowia o Tamronie :D
mavierk, tyle żeś się napisał, chłopie, a nie wytłumaczyłeś pytającemu kemot_p, że obiektyw klasy 70-300 + stała 50-tka spowoduje, iż po prostu nie będzie miał szerokiego kąta, więc na imprezach o zdjęciu grupowym można zapomnieć, o w miarę szerokich krajobrazach na wakacjach - też. Dlatego właśnie bardziej polecamy najpierw kupić zoom standardowy, taki jak wspomniany wyżej Tamron czy Sigma. kemot_p, więcej o tych obiektywach, ich wadach i zaletach – znajdziesz w dziale poświęconym obiektywom.

mavierk 
never knows best

komor napisał/a:
A proszę:

"Na dole róże, na górze fiołki, kup Tamrona 17-50/2.8"

"Jesień jesień, to przeplata, troche Sigmy 17-70/2.8-4,5 Macro, troche Tamrona 17-50/2.8"

"W Tamroncu, jak w garncu"

"Słowiki śpiewają wesołą nowinę, na ceneo Tamron 17-50/2.8 znowu potaniał"

No i wiele innych, starych porzekadeł.

kemot_p 
Nowy

komor napisał/a:
mavierk napisał/a:
Ewentualnie pomyśl o przysłowiowym Tamronie

mavierk, tyle żeś się napisał, chłopie, a nie wytłumaczyłeś pytającemu kemot_p, że obiektyw klasy 70-300 + stała 50-tka spowoduje, iż po prostu nie będzie miał szerokiego kąta, więc na imprezach o zdjęciu grupowym można zapomnieć, o w miarę szerokich krajobrazach na wakacjach - też. Dlatego właśnie bardziej polecamy najpierw kupić zoom standardowy, taki jak wspomniany wyżej Tamron czy Sigma. kemot_p, więcej o tych obiektywach, ich wadach i zaletach – znajdziesz w dziale poświęconym obiektywom.

Więc jaki obiektyw radzisz dla moich potrzeb - zdjęcia grupowe w pomieszczeniu plus zdjęcia z wakacji, nart, pleneru itp.

komor 
Moderator

kemot_p napisał/a:
Więc jaki obiektyw radzisz dla moich potrzeb

Ja Cię proszę… możesz jeszcze raz przeczytać mojego poprzedniego posta? Poczytaj o tych obiektywach w dziale obiektywowym, żebyś sobie wyrobił swoje zdanie co Ci bardziej potrzebne: szybki autofocus, czy solidna obudowa, czy funkcja makro, czy jasne światło czy większy zakres ogniskowych. Wszystkich tych dobrodziejstw naraz nie dostaniesz, a już na pewno nie w cenie poniżej 3500 zł za obiektyw. A my nie zgadniemy za Ciebie jakie są Twoje preferencje. Ja kupiłem Sigmę 17-70 jako ogólny obiektyw wycieczkowo/makro/amatorsko-reporterski i jestem zadowolony. W styczniu ma pojawić się w sprzedaży nowa wersja tego obiektywu, ze stabilizacją. Tamron 17-50 też ma już dostępną wersję ze stabilizacją.
W zależności od dostępnej kasy wybierz na co Cię stać i czego potrzebujesz.

kemot_p 
Nowy

W takim razie chyba się zdecyduję na początek na CANON EOS450D + Sigmę 17-70. Rozważam jeszcze zestaw Nikon D5000 + 18-105 VR. Dzięki za pomoc i wyjaśnienie kilku rzeczy:)

[ Dodano: Sro 30 Gru, 2009 20:48 ]
Podsumowując, mam do wyboru
1. CANON EOS450D + Sigma 17-70 lub tamron 17-50
2. CANON EOS450D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
3. Nikon D5000 + 18-105 VR
do każdego zestawu jakaś lampa

I który wybrać?

MasterB 
Maniak

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   

kemot_p, po punkcie 1 i 2 Twojego postu widzę że nie bardzo wiesz o co pytać ;)
Może kup na początek najtańszy zestaw (w tym przypadku numer 2) i potem zdecyduj czy chcesz wymienić kitowy obiektyw na coś lepszego (Tamron/Sigma).

kemot_p 
Nowy

MasterB napisał/a:
kemot_p, po punkcie 1 i 2 Twojego postu widzę że nie bardzo wiesz o co pytać ;)
Może kup na początek najtańszy zestaw (w tym przypadku numer 2) i potem zdecyduj czy chcesz wymienić kitowy obiektyw na coś lepszego (Tamron/Sigma).

Czego niby nie rozumiem?. Poprostu zebrałem "do kupy" do co było wątku i zapytałem Was co radzicie. Na innym forum, ktoś doradził jeszcze CANONA 450D +nowy budżetowy EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS. dlatego ten zestaw też dołączyłem do listy.

Sunders 

kemot_p, kup 450d+18-55IS+50/1,8="dobry jasny obiektyw i jakiś zoom"; będziesz miał niezły zestaw na początek i zminimalizujesz ryzyko finansowe=za takie pieniądze/piszę o obiektywach/ nic lepszego nie da się kupić; jak dokupisz lampę to do Twoich potrzeb wystarczy.

Odpowiedz do tematu