Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 Canon 1000d - zdjęcia w różnych trybach pracy...
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam taki mały problem.
Proszę mi wytłumaczyć w czym jest problem.
Mam canona 1000d + obiektyw canon 50 1.8 II i lampa speedlite 420ex.
Podaję przykład:
Robię zdjęcie tryb P lampa włączona w normalnym trybie
-parametry zdjęcia czas 1/60s; f2.8; iso 100 zdjęcie ok , ale chcę zrobić zdjęcie kilku dzieciom i chciałbym ustawić przysłonę na f5.6 (podobno najlepsza ostrość).
Przełączam aparat tryb Av i jest problem lampa włączona ale już przy przysłonie f2.8 przy iso 400 czas 1/4 sekundy!!! nie mówię co jest dalej...
Co jest grane czemu tak się dzieje???
Czemu w trybie p i trybie av nie mogę zrobić tego samego zdęcia o tych samych parametrach?
I jeszcze inna sprawa.Jak włącze tryb iso na auto to prawie zawsze wybiera 400 nawet gdy jest dobre światło ?
Dziękuję za rady i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 06 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
ulap777, jeśli lampa pracuje w TTLu to wystarczy że ustawisz w trybie M czas 1/100s i przesłonę około f/5.6 aby poprawnie naświetlić. Tak naprawdę użyty czas powinien być skorelowany z czasem synchronizacji błysku, a użyta przesłona określi procent rejestracji światła zastanego.
Zrób zdjęcie bez lampy na takich parametrach czasu i przesłony - aby stwierdzić ile zarejestruje aparat - a razie czego zwiększ przesłonę (zmniejsz jej wartość) albo zwiększ czułość ISO.
Lampa pracuje w e-ttlu
zdjęcia są robione w pomieszczeniu
jak założyłem kita 18-55 is to
jak dam na m to jest przy f5.6 ; czas 0"6 ; iso 400 i jest dobrze doświetlone
ten sam obiekt w trybie p -1/60,f4;iso 400
w trybach : zielonym,portretu,macro,krajobrazu, sport i A-DEP pokazuje tak samo jak w trybie p
z kolei w trybach m,Tv,Av jest tak samo
Sprawdziłem też zachowanie przy lampie wbudowanej i zewnętrznej i jest tak samo.
ulap777, kontrolę nad wszystkimi parametrami ekspozycji masz tylko w manualu. W każdym innym wypadku elektronika aparatu zadecyduje za Ciebie o co najmniej jednym z podstawowych parametrów ekspozycji, tj. czasie naświetlania, bądź przysłonie (a często o obu). Włączenie lampy niewiele tu zmienia, bo elektronika praktycznie nie zmienia parametrów ekspozycji, a jedynie doświetla sobie "pierwszy plan", stąd przy słabym świetle masz długie czasy. Jeśli chcesz mieć kontrolę nad czasem i przysłoną, to musisz nauczyć się pracować w maualu... Można też pracować z lampą w innych trybach, poprzez ustawienie odpowiedniego ISO, ale moim zdaniem wymaga to znacznie więcej doświadczenia i znajomości sprzętu niż praca w manualu, no i daje o wiele mniej przewidywalne efekty.
Nie wiem jak w 1000D, ale w 40D mozna ustawic w FnI-7 flash sync. speed in AV mode na 1/250s. Jak nie ma tego w 1000D to tak jak wszyscy pisza wyzej pozostaje tryb M, przy TTL jest to calkiem proste.
A może mam problem z aparatem?Strasznie mnie to dziwi, że nie mogę zrobić zdjęcia w trybie Av,Tv czy M o tych samych ustawieniach co w P.Wiadome, że jak zmniejszę przysłonę to wydłuży się czas, ale nie mogę zrobić na Av i Tv i M zdjęcia z tą samą przysłoną (próbowałem f2.8) co w p bo strasznie się wydłuża czas zrobienia zdjęcia, a w trybie p robi wszystko 1/60 z lampą, tylko czasem automatycznie przysłona się zmienia (wiadomo).
A co do lampy to mam tylko możliwość pracy w trybie normalnym i H.
W menu aparatu mogę tylko wybrać czas na 1 lub 2 zasłonę, wzmocnić albo osłabić błysk oraz ustawić pomiar wielosegmentowy i uśredniony.
Podejrzewam, że w dobrych warunkach pewnie uda mi się zrobić to zdjęcie ale w pomieszczeniu nie dam rady.Mogły ktoś zrobić taką próbę w domu i opisać jak wyszło?Nawet na wbudowanej lampie.Bardzo dziękuję
W trybie AV u mie tez tak jest, to znaczy czas jest bardzo dlugi i blysk lampa (pewnie mala moca). Jak zafixowlem time na 1/250 to dziala, pewnie zwieksza moc lampy (niezbadane sa drogi algorytmu sterujacego lampa )
W Tv pewnie podobnie tylko otwiera najpierw przyslone na maxa i dopala lampa.
W M to chyba juz przesadziles, bo jak Ci zmienia czas/przeslone to naprawde masz zepsuty aparat .
Ze uzywasz do wszystkich tych prob stalego ISO nie Auto chyba nie musze pytac
obiektyw 18-55 is
18mm
iso 200 ręcznie ustawiony
lampa zewnętrzna włączona
pomiar wielosegmentowy
tryb p i auto i a-dep ustawia 1/60 , f3.5
tryb Tv aby była poprawna poprawna ekspozycja przy f3,5 muszę wybrać czas 0"3
tryb Av jak ustawie f3.5 pokazuje czas 0"3
tryb M aby była poprawna ekspozycja przy ustawionym f3.5 muszę ustawić czas 0"6
jak wyłączyłem lampę to zauważyłem że w trybie p bez lampy też pokazuje to co w trybach Av,Tv,M z lampą f3.5 i czas 0"6.
Wygląda na to że w trybach manualnych nie bierze pod uwagę błysku z lampy a mimo to lampa błyska
ulap777, jeśli lampa pracuje w TTLu to wystarczy że ustawisz w trybie M czas 1/100s i przesłonę około f/5.6 aby poprawnie naświetlić. Tak naprawdę użyty czas powinien być skorelowany z czasem synchronizacji błysku, a użyta przesłona określi procent rejestracji światła zastanego.
Hę???
Odwrotnie - przy ustalonej czułości i przysłonie, to czas odpowiada za procent rejestracji zastanego. Zmiana czułości i przysłony zmieni nam również zachowanie lampy.
ulap777 napisał/a:
Lampa pracuje w e-ttlu
zdjęcia są robione w pomieszczeniu
jak założyłem kita 18-55 is to
jak dam na m to jest przy f5.6 ; czas 0"6 ; iso 400 i jest dobrze doświetlone
ten sam obiekt w trybie p -1/60,f4;iso 400
w trybach : zielonym,portretu,macro,krajobrazu, sport i A-DEP pokazuje tak samo jak w trybie p
z kolei w trybach m,Tv,Av jest tak samo
W trybach półautomatycznych i manualu pokazuje Ci parametry ekspozycji dla zastanego, w automatycznych dla kombinacji zastanego i lampy (tradycyjny czas slow-sync to 1/60s). Dzięki takim wskazaniom możesz sobie (najlepiej w manualu) określić dowolną ekspozycję zastanego (zazwyczaj -0.5 do -2EV) i pomieszać ją z odpowiednio dobranym błyskiem (automat dobierze siłę błysku tak, by nie prześwietlić pierwszego planu z uwzględnieniem ustawionej czułości i przysłony).
[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 08:46 ]
ulap777 napisał/a:
Wygląda na to że w trybach manualnych nie bierze pod uwagę błysku z lampy a mimo to lampa błyska
Hę???
Odwrotnie - przy ustalonej czułości i przysłonie, to czas odpowiada za procent rejestracji zastanego. Zmiana czułości i przysłony zmieni nam również zachowanie lampy.
Chodziło mi tylko o to że w trybie M światłomierz pokazuje wartość ekspozycji dla zastanego, a lampa (ponieważ pracuje w TTLu) dobierze sobie parametry ekspozycji - oczywiście korzystając z użytej wartości przesłony.
To co napisałeś jest oczywiście prawdziwe, a co dokładnie to widać gdy się przestawi lampę w tryb SLOW. Wtedy aparat "odblokowuje" czas z 1/60 i zaczyna dobierać go zgodnie ze wskazaniami światłomierza.
Tyle że trudno się robi zdjęcia gdy czas jest na poziomie 1 sekundy. Dlatego napisałem, że lepiej jest ustawiać czas na poziomie 1/100 (nie przekraczać czasu sync) oraz podnosić czułość, co zapewni nam lepszą rejestrację zastanego, oczywiście przy okazji redukując moc lampy.
Nie wiem jak w 1000D, ale w 40D mozna ustawic w FnI-7 flash sync. speed in AV mode na 1/250s.
W 400D też była podobna C.Fn. ulap777, sprawdź w instrukcji do swojego 1000D – powinna być funkcja definiująca zachowania aparatu w trybie AV.
hijax_pl napisał/a:
dokładnie to widać gdy się przestawi lampę w tryb SLOW. Wtedy aparat "odblokowuje" czas z 1/60 i zaczyna dobierać go zgodnie ze wskazaniami światłomierza.
W Canonie jest to zaimplementowane inaczej – nie ma takiego czegoś jak tryb Slow w funkcjach lampy, ale Custom Function aparat, opisane powyżej, dla trybu Av. Nie wiem co się dzieje w P, bo nie używam. Przydatne szczegóły są w wypowiedzi Bogdana, którą powyżej zalinkował.
Generalnie mając lampę pracującą w TTL nie trzeba się bać trybu M na aparacie i naprawdę nie wymaga to mistrzostwa, żeby w praktyce zastosować to, co opisał hijax_pl, czyli ustawiasz sobie ręcznie ISO, przysłonę i czas w zależności od warunków oświetleniowych, a resztę załatwi elektronika lampy i aparatu, czyli w aktualnym Canonie E-TTL II.
Ważne jest by zrozumieć to, o czym wielokrotnie pisał na tym forum np. jaad75, czyli podział na światło zastane i błyskowe, oraz na ich współpracę, bo razem budują ekspozycję. Przy czym – i to jest właśnie istotne – ilość zarejestrowanego światła zastanego zależy i od czułości i od przysłony i od czasu, a ilość zarejestrowanego światła błyskowego zależy tylko od czułości i przysłony – czas nie gra roli, dopóki trzymamy się w granicach minimalnego czasu dozwolonego przez migawkę. W przypadku 1000D będzie to pewnie 1/200 s. A czemu jest to ograniczenie i czemu można je ominąć to też już na forum było.
Wyszedł mi post komentujący i kompilujący poprzednie posty szanownych przedmówców…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12