Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam , podepnę się pod temat. Mam canona 40D + obiektyw sigma 18-50 2.8 ex macro .
Kupiłam pierścienie posrednie przenoszące automatykę. I teraz mam pytanie.
Jak nałoże 3 pierścienie na raz to w ogole nie mam ostrości, tak jakby przybliżenie było zbyt duże. Jak nałoże jeden lub 2 to nawet jest ok tylko że ostrość uzyskuję na jakichś 2 cm od obiektu. pewnie to jest normalne w sigmie? zastanawiam się czy ten obiektyw nie nadaje się do macro? jakbym chciała uzyskąc macro muchy to teraz byloby ciężko jeśli ostrość łapię na 2 cm, bo mucha pewnie odleci od razu
Nie wiem też jakie powiększenie uzyskuję z jednym pierścieniem 31 mm na tym obiektywie? 1:1 , mniejsze niż 1:1 czy większe?
w ogóle się na tym nie znam.
Twój przypadek jest typowy i omawiany już wcześniej w tym temacie, o Sigmie 18-50, wcześniej ja i Kocur pisaliśmy już o tym.
1:1 - to nie powiększenie ale skala odwzorowania, a ta jest proporcją pomiędzy wielkością obiektu w obrazie rzucanym na matrycę a jego rzeczywistymi rozmiarami, w tym przypadku oznacza że fotografowany obiekt jest tak samo duży na matrycy jak w rzeczywistości.
Ja bym proponował używać pierścieni pośrednich z jakąś stałką, o ogniskowych mieszczących się w zakresie 50-135, Canon ma tani i nadający się do tego obiektyw 50 f/1,8. Można użyć także starych obiektywów manualnych.
mika_xxJa bym proponował używać pierścieni pośrednich z jakąś stałką, o ogniskowych mieszczących się w zakresie 50-135, Canon ma tani i nadający się do tego obiektyw 50 f/1,8. Można użyć także starych obiektywów manualnych.
a czemu tylko do 135 mm, obiektyw macro Nikkor lub Canon 180 mm już się nie nadaje?
Nikoś, czemu tylko do 135 mm?
1. Im dłuższa ogniskowa tym więcej pierścieni potrzeba aby uzyskać zadowalającą skalę odwzorowania
2. Jak już się ma obiektyw makro to po co pierścienie, no chyba że chce się fotografować pająkom paznokcie.
Mika_xx, Skala odwzorowania 1:1 będzie wtedy, jak ustawisz obiektyw na 50mm i pierścienie zsumujesz też na 50mm. Nie włączaj makro, odległość ustaw na nieskończoność
lulu, ale jaki masz problem, bo nie napisałeś, i czy to ma coś wspólnego z wątkiem w którym piszesz? (Czyli czy dotyczy to: Obiektyw do pierścieni makro?)
Nikoś, czemu tylko do 135 mm?
2. Jak już się ma obiektyw makro to po co pierścienie, no chyba że chce się fotografować pająkom paznokcie.
w zasadzie to bardziej interesują mnie ich oczki - wiadomo oczy najważniejsze w portrecie
a najlepsze oczy to maja owady z typem oczu złożonych jak osa ...
Poradźcie - aby takie powiększenie uzyskać można stworzyć taki zestaw: micro 105 + telekonwerter 1,4 - w sumie to wyjdzie ok 5 tys. albo
2. 180 micro - podobna cena co 105 i TC
3. sigma 150 mm - ale dla nikona nie ma pierścienia przesłony - to najtańsza opcja
do podanych opcji powyżej można dołączyć jeszcze: + pierścień odwrotnego mocowania i 50f/1.8 mm
zastanawiam sie szczególnie nad różnicami miedzy 1 i 2 wersją (1 wersja jest najbardziej uniwersalna wykraczająca po za makro (CZYTAŁEM ŻE NIKORREM 105 MOŻNA REGULOWAĆ ŁADNY BOHEN PRZEDNI I TYLNI (i chyba to nie tylko kwestia ustawiania GO) - W POZOSTAŁYCH OBIEKTYWACH JEST PODOBNIE CZY TO JAKIŚ SZCZEGÓLNY OSESEK WŚRÓD TYCH OBIEKTYWÓW?)
CZYTAŁEM ŻE NIKORREM 105 MOŻNA REGULOWAĆ ŁADNY BOHEN PRZEDNI I TYLNI (i chyba to nie tylko kwestia ustawiania GO) - W POZOSTAŁYCH OBIEKTYWACH JEST PODOBNIE CZY TO JAKIŚ SZCZEGÓLNY OSESEK WŚRÓD TYCH OBIEKTYWÓW?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14