Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 01 Sty, 2010
szkielka do D70 - dylemat
Autor Wiadomość
galtom 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   szkielka do D70 - dylemat

Witam,

Chcialbym sie pozbyc Nikkora 70-300mm f/4-5.6G oraz Nikkora 18-70mm f/3.5-4.5 IF-ED.
Chciałbym zamienic te obiektywy na:
- cos fajnego (jasnosc, ostrosc) do portretow
- cos podobnego (ostrosc) do zdjec macro
- lub dwa w 1 czyli obiektyw portretowy wraz z funkcja macro

Idea jest taka aby zmiescic sie w kwotach, ktore otrzymam za obiektywy powyzej (szukam
nowych lub uzywanych w dobrym stanie - moje sa jak nowe wiec inni pewnie tez
sprzedaja uzywane w stanie idealnym). Pytanie czego szukac?

Waham sie pomiedzy - Nikkor 50mm f/1.8 (nie do konca portretowka ale cena atrakcyjna) + Tamron 55-200mm z macro (i bylby uzywany tylko do zdjec macro - znow cena)

lub Tamron 90mm f/2.8 - tylko czy zmieszcze sie w kasie??? :-( i jak kiedys podpinalem kilka takich obiektywow (dlatego nie kupilem) byly kllopot z pierscieniem przyslony - aparat sie wylaczal).

Pozdrawiam i szczesliwego Nowego Roku!!!!!

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   

To ja bym polecał Ci zamianę kita 18-70 na np tamrona 28-75/2.8 (fajny do portretów) lub - ten który sam rozważasz czyli nikkor 50/1,8. Do macro natomiast proponowałbym Ci dokupić raynoxa dcr-250 i zakładać go na 70-300

galtom 
Nowy

Ale ja nie uzywam 70-300 od jakichs 3 lat kupilem inny obiektyw i ten jest mi niepotrzebny, to samo z kitem 18-70 - zostal zastapiony wiec jest zbedny :-)
Mam duzo lepszy zamienik dla obu, nie wazne.

50mm mnie kusi bo jest tanie - ale nie jest to jednak obiektyw portretowy. Przegladajac obiektywy w roznych miejscach w moim pulapie pieniedzy znalazlem jeszcze tylko tego tamrona 55-200 z makro ale podobno wlasnie makro nie jest mocna strona tego obiektywu (jeslo ogniskowa zas jest sprawa drugorzedna bo bez makro i tak nie bede z niego korzystac).

Zatem czy wg. Was sa szanse aby zamienic ww. dwa szkla na Tamrona 90mm z makro lub cos podobnego (tanszego) a jesli nie to co jeszcze (z makro) oprocz Nikona 50mm kupic aby zmiescic sie w budzecie?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

to w końcu ile i jakie masz obiektywy ????

galtom 
Nowy

W sumie mam 4 obiektywy ale dwa nie sa mi potrzebne.

Chce sprzedac/zamienic Nikkora 70-300mm f/4-5.6G oraz Nikkora 18-70mm f/3.5-4.5 IF-ED (oba w stanie igla - prawie nie uzywane) na obiektyw portretowy i obiektyw macro lub 1 laczacy obie cechy jak np. Tamron 90mm. Boje sie jednak, ze:
- na tamrona nie starczy mi kasy ze sprzedazy tych dwoch oraz, ze beda problemy z pierscieniem przyslony w d70 (kiedys przymierzalem ten obiektyw i byly klopoty - sprawdzilem kilka w sklpei i byl ten sam efekt, kolega z d70s ma to samo - myslal, ze zeposl tego tamrona)

- jesli nie ten tamron to co... nikkor 50mm f/1.8 (nie do konca portret...ale ujdzie od biedy bo to bedzie 75mm z d70) i co z makro?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

galtom napisał/a:
i byly klopoty - sprawdzilem kilka w sklpei i byl ten sam efekt, kolega z d70s ma to samo - myslal, ze zeposl tego tamrona)
wszystkie obiektywy na nikona muszą być ustawione na największą wartość przysłony, żeby elektronika mogła zadziałać.

Nie masz wyjścia, musisz kupić sobie tego Tamrona, może uzywkę znajdziesz w cenie.

galtom 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

Ostatni obiektyw kupowalem dwa lata temu... wg. Waszej znajomosci rynku...

Czy powinno mi wystarczyc (po sprzedazy tych dwoch) na Tamrona w przyzwoitym stanie?
Czy allegro bedzie najlepszym miejscem do kupowania/sprzedawania takich rzeczy w Polsce?
Jesli szukac nowego to gdzie w Polsce (poza allegro) - czy jednak ebay i sciaganie z HK jest najrozsadniejsze?

A jesli nie starczy mi kasy - bo obawiam sie, ze te dwa obiektywy na Tamrona nie wystarcza :-( , jaka bedzie alternatywa....

Nikon 50mm f/1.8 i co do tego z macro.
Macro bedzie pewnie uzywane z 10 razy w roku ale lubie wiedziec, ze jak cos wpadnie do glowy to jest to jak wykonac - pozyczyc nie mam gdzie wiec wole miec swoje zadbane w szafie :-)

Na ile taka 50-tka sprawdza sie w roli szkla portretowego? Niby to bedzie 75mm wiec nie sadze, zeby to amatorowi jak mnie robilo wielka roznice... (poza roznica w cenie :-)
tylko problem mam z doborem tego macro...

Dzieki... za porady... jesli nie wymyslicie lepszego sposobu na wymiane tych dwoch szkiel na tamrona to jutro znajda sie na aukcji :-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

To może jeszcze weź pod uwagę Sigmę 70/2.8...

galtom 
Nowy

Ktos z Was mial okazje miec oba obiektywy w rekach?
Mam Sigme i powiem szczerze, ze jestem z niej bardzo zadowolony. Dodatkowo dochodzi wysoka jakosc wykonania... moze tu jest podobnie.

Wlasnie przeczytalem tescik i Sigma wydaje mi sie ciekawszym wyborem. Szczegolnie ogniskowa 70mm wydaje mi sie zaleta... daje ciut wieksze mozliwosci ustawienia kadru - zawsze da sie podejsc blizej al nie zawsze mozna sie odsunac :-)

Jesli ktos z Was mial przyjemnosc miec w rekach oba szkla napiszcie co Wam pasowalo a co nie w obcowaniu z nimi na codzien.

Jednak patrzac na ceny ebay'a Tamron jest znacznie tanszy - prawie 450zl roznicy (przy zakupach w Hong Kongu).

Sunders 

galtom napisał/a:
W sumie mam 4 obiektywy ale dwa nie sa mi potrzebne.

Chce sprzedac/zamienic Nikkora 70-300mm f/4-5.6G oraz Nikkora 18-70mm f/3.5-4.5 IF-ED (

galtom, a jakie są te pozostałe dwa obiektywy, które chcesz sobie zostawić?
galtom napisał/a:
przeczytalem tescik i Sigma wydaje mi sie ciekawszym wyborem.

Przeczytaj jeszcze test nikkora 60/2,8D Micro-ja wolałbym go od sigmy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cytat:
Przeczytaj jeszcze test nikkora 60/2,8D Micro-ja wolałbym go od sigmy.
Jako szkło "portretowe" może, do makro już nie...

Matt 
Uczestnik

ewentualnie jeszcze rozwiazanie w postaci 50tki lub innego lepszego obiektywu pod portetowe sprawy, a makro, jesli mowisz ze uzywal bedziesz rzadko, rozwiazac szklami systemu m42 - np. taki helios czy jupiter wraz z pierscieniami posrednimi - kolo stowki sie masz szanse zmiescic, do 150 zl juz spokojnie. Tracisz wtedy AF, ale wiekszosc twierdzi ze przy makro i tak uzywa MF . Inna sprawa ze maly wizjer w tym nie pomaga specjalnie.

Sunders 

jaad75 napisał/a:
Jako szkło "portretowe" może, do makro już nie...

jaad75, mozesz to rozwinąć?
A co powiesz o sigmie 50/2,8EX DG Macro?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Sunders napisał/a:
jaad75, mozesz to rozwinąć?
Jak dla mnie już 70-tka jest krótka...

Sunders 

jaad75 napisał/a:
Jak dla mnie już 70-tka jest krótka...

Zależy o jakie makro chodzi :???: Do "martwej natury" może chyba być, do "żywej" na pewno przy 50-70mm jest krótko, z portretem będzie odwrotnie bo na APS-C przy dłuższych ogniskowych trzeba dalej odejść. Sigma 50/2,8 Macro to chyba najtańsze "prawdziwe"=1;1/ makro z AF do D70, nadające sie jednocześnie do portretu :???:

Odpowiedz do tematu