Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 a D5000
Autor Wiadomość
lukart 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   Nikon D90 a D5000

Jestem laikiem wiec prosze o wyrozumiałość mam pytanie a mianowicie jak jest z obiektywani do tych korpusów a moze inaczej jak wyglada sprawa ze stabilizacja i silnikiem?
d90 ma silnik wbudowany a stabilizacja w obiektywach
d5000 to i to w obiektywie? czy sie myle
czy bedąc amatorem zauwaze wielkie roznice w tym sprzecie- moja pierwsza lustrzanka
mysle nad obiektywem 18-200
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 22 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   

Nie - przy takimobiektywie nie zauważysz różnicy.

Żadna lustrzanka nikona nie ma wbudowanej stabilizacji.
Te natomiast, które mają wbudowany silnik - mogą sterować autofokusem obiektywów bez silnika. W przeciwieństwie do np D5000 (bez silnika), który nie będzie automatycznie ostrzył z takim np 50/1,8D

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

lukart napisał/a:
d90 ma silnik wbudowany a stabilizacja w obiektywach

D90 może sterować AF zarówno obiektywów które nie mają własnego silnika jak i takimi które go mają/D5000 tylko tymi które mają własny silnik AF/. Stabilizacja obrazu jest tylko w obiektywach nikona oznaczonych symbolem VR, sigmy-OS, tamrona-VC.
lukart napisał/a:
czy bedąc amatorem zauwaze wielkie roznice w tym sprzecie- moja pierwsza lustrzanka
mysle nad obiektywem 18-200

Wielkich możesz nie zauważyć, chociaż odchylany wyświetlacz LCD w D5000 chyba trudno przeoczyć :???: /. Najlepiej spróbuj w sklepie wziąść jeden i drugi do ręki, i zrobić zdjęcie.

lukart 
Nowy

o roznice chodziło mi bardziej pod wzgledem ich profesjonalności jakości zdjeć, szybkosci pracy, czy wielkości szumów. Jak zaznaczyłwm jestem laikiem co do lustrzanek i zastanawia mnie sens wydawania tych paruset złotych na d90 skoro i tak nigdy nie wykorzystam tego. Czy jedynym uzasadnieniem byłaby świadomość ze mam lepszy aparat. A i jeszcze wazne czy af w d5000 i d90 wykazuje znaczne roznice co do szybkości działania i ostrzenia w słabym oświetleniu?

Sunders 

lukart napisał/a:
o roznice chodziło mi bardziej pod wzgledem ich profesjonalności jakości zdjeć, szybkosci pracy, czy wielkości szumów

lukart, oba aparaty mają taką samą matryę i taki sam AF=jakość zdjęć i wielkość szumów jest taka sama, D90 ma minimalnie szybszy tryb seryjny.
Moim zdaniem D90 jest wygodniejszy w obsłudze, ale to może być kwestia subiektywna-dlatego oba należy przed zakupem "wziąść do ręki".

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukart napisał/a:
A i jeszcze wazne czy af w d5000 i d90 wykazuje znaczne roznice co do szybkości działania i ostrzenia w słabym oświetleniu?

Nie - to ten sam moduł AF. Obrazowanie obu aparatów jest identyczne. Różnice między aparatami sprowadzają się do ergonomii użytkowania.

Ja osobiście preferuję górny wyświetlacz. Ruchomy wyświetlacz mnie kompletnie nie rusza ;)

lotofag 
Optyczny

lukart napisał/a:
o roznice chodziło mi bardziej pod wzgledem ich profesjonalności jakości zdjeć,

To tak nie działa, że bardziej "profesjonalny" (modne słowo ;) ) korpus = "lepsze" zdjęcia tak ad hoc.
lukart napisał/a:

zastanawia mnie sens wydawania tych paruset złotych na d90 skoro i tak nigdy nie wykorzystam tego. Czy jedynym uzasadnieniem byłaby świadomość ze mam lepszy aparat.

Wybór należy do Ciebie, a żeby świadomie wybrać należy rozumieć na czym ta "lepszość" polega. Początkujący zwykle bagatelizują tego typu różnice jak te dzielące D5000 i D90, później różnie z tym bywa. Przykładowo 2 rolki to wygoda pracy w M, ale są ludzie którym tego typu sprzęt służy do "strzelania" na pełnym automacie i nawet tej jednej rolki użyją sporadycznie... Podobnie wygląda wtedy sprawa z górnym wyświetlaczem - jeśli się samemu nie ustawia ekspozycji, to szybki podgląd jej parametrów i kilku innych ustawień będzie raczej zbędny i w razie czego wystarczy główny ekran, do tego nadal mamy podgląd podstawowych parametrów w wizjerze. Wizjer - niektórzy nastawiają się na pracę przede wszystkim z LV i bardziej ich podnieca odchylany wyświetlacz; potem też różnie z tym bywa bo to już nie mały i lekki kompakcik który da się stabilnie trzymać w wyciągniętych rękach, itp, itd

Pstryczek 
Rozmowny

lotofag napisał/a:
Wizjer - niektórzy nastawiają się na pracę przede wszystkim z LV i bardziej ich podnieca odchylany wyświetlacz; potem też różnie z tym bywa bo to już nie mały i lekki kompakcik który da się stabilnie trzymać w wyciągniętych rękach, itp, itd

Bywa też i tak, że ten odchylany LCD jest cudownym pomocnikiem, np. podczas długiego czatowania na ten jeden pstryk ze statywu pod strasznie niewygodnym kątem ;)

lotofag 
Optyczny

Pstryczek napisał/a:

Bywa też i tak, że ten odchylany LCD jest cudownym pomocnikiem, np. podczas długiego czatowania na ten jeden pstryk ze statywu pod strasznie niewygodnym kątem ;)

Ależ nikt tego nie neguje, mi też czasem czegoś takiego brakuje przy pracy ze statywem ;)
Ja pisałem o sytuacji trzymania lustrzanki w wyciągniętych rękach, co zwłaszcza przy podpięciu dłuższego gabarytowo czy cięższego szkła owocuje poruszonymi zdjęciami. Oczywiście "winny" jest sprzęt choć w reklamie było tak pięknie... :mrgreen: Jak sądzisz, jaki % pytających tu osób pisząc o chęci posiadania LV w aparacie ma na myśli taką sytuację jak opisałeś?

Pstryczek 
Rozmowny

lotofag napisał/a:
Jak sądzisz, jaki % pytających tu osób pisząc o chęci posiadania LV w aparacie ma na myśli taką sytuację jak opisałeś?

Chyba mniejszy niż 1% ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pstryczek napisał/a:
Chyba mniejszy niż 1%

To aż tylu jest tych... świadomych? ;)

Pstryczek 
Rozmowny

No bo widzisz, świadoma potrzeba posiadania odchylanego LCD to nie takie hopsiup. Posiada ją tylko wąska grupa pstrykaczy :mrgreen:

lukart 
Nowy

przy wyborz najbardziej obawiam sie nie do konca funkcjonalności obsługi, odchylny wyswietlacz fajna sprawa, a tego ze w pewnym momencie stwierdze ze trzeba było d90 bo jest lepszy ma swoj silnik, lepsze obiektywy-łatwiej dostępne, tańsze, trwalszy jest i wogole ma cos takiego co by znacznie upośledzało posiadanego d5000. pisze o tych dwoch modelach ale rozwazam jeszcze sony alfe a500/550. czytając wszelkie testy tak naprawde trudno znaleźć jakiegoś faworyta aby można było powiedzieć to jest super ten i tylko ten. Moje podstawowe wymaganie to szybkość af w złych warunkach oświetleniowych, czy w tej klasie cenowej (sprzetowej) jest to w ogóle zauważalne, i niskie szumy ( zdjecia w ciemnych pomieszczeniach)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

lukart napisał/a:
trzeba było d90 bo jest lepszy ma swoj silnik, lepsze obiektywy-łatwiej dostępne, tańsze, trwalszy jest i wogole ma cos takiego co by znacznie upośledzało posiadanego d5000.

Po kolei:
- różnice między D90 a D5000 masz już w większości podane, reszty możesz poszukać sam i samemu też zastanowić się co jest istotne a co nie - rozumiem też niestety, że na tym etapie może to być trudne, ale nikt tego za Ciebie nie zrobi
- "swój silnik", "lepsze obiektywy-łatwiej dostępne, tańsze" - zastanów się czy właśnie te konkretne obiektywy, z którymi D5000 nie będzie miał AF, będziesz nabywał, czy są one "lepsze" - nie wiem; Nikon tak czy siak wprowadza do swoich nowości silniki - przykład taniej i chyba udanej 35ki; do tego dodajmy, że D90 i tak jest okrojony z pewnych możliwości jeśli chodzi i obsługę starych szkieł w porównaniu z wyższymi modelami ;)
- D90 jest w sumie podobnie zbudowany co niższe modele, nie spodziewałbym się zastosowania innego typu trwalszych tworzyw, po prostu pewne detale wykończenia, gabaryty, waga sprawiają że jest odbierany jako solidniejszy (w sumie pod pewnymi względami jest).
- "ma cos takiego co by znacznie upośledzało posiadanego d5000." - IMHO oczywista jest tu sprawa ergonomii, ale jak już wyżej pisałem "każdemu wedle potrzeb" i nie znaczy to że D5000 nie da się zrobić świetnych zdjęć

lukart napisał/a:
czytając wszelkie testy tak naprawde trudno znaleźć jakiegoś faworyta aby można było powiedzieć to jest super ten i tylko ten.

Utopia. Ciągle myślisz kategoriami "lepszy aparat, lepsze zdjęcia" a tu tak się do końca nie da. Do tego wyboru lustrzanki nie można oderwać od pozostałych elementów systemu (obiektywy, lampy) i sytuacja się jeszcze bardziej gmatwa. Oczywiście w prostszej sytuacji są osoby pewne, że i tak nie wyjdą poza zestaw typu "jakaś puszka + kitowy obiektyw(y)"

lukart napisał/a:

Moje podstawowe wymaganie to szybkość af w złych warunkach oświetleniowych, czy w tej klasie cenowej (sprzetowej) jest to w ogóle zauważalne, i niskie szumy ( zdjecia w ciemnych pomieszczeniach)

I tak będzie lepiej niż w obecnych na rynku kompaktach/hybrydach, ale oczywiście nie spodziewaj się cudów.
Może jakiś znajomy ma tego typu sprzęt? Zagadaj, pożycz, pobaw się i wyciągnij wnioski.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

D90 - dwie rolki, śrubokręt, duży pryzmatyczny wizjer, górny LCD...
D5000 - jedna rolka, brak śrubokręta, wizjer lustrzany, brak górnego, a w zamian tylko odchylany LCD (co niekoniecznie jest zaletą - osłabia konstrukcję)...
Jak dla mnie wybór jest aż nadto oczywisty...

Odpowiedz do tematu