Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 + KIT? Do widokówek + parę pytań
Autor Wiadomość
PiotrekPe 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   Nikon D90 + KIT? Do widokówek + parę pytań

Witam!

Od razu przepraszam, że w swoim pierwszym poście od razu "wyskakuję" z (być może) głupimi pytaniami.

Jak wiele osób w ostatnim czasie postanowiłem sprawić sobie prezent i zainwestować w lustrzankę. Takie zamiary miałem już dłuższy czas temu lecz finanse spowodowały brak długotrwałego zainteresowania tematem.
Ostatnio jednak pokłóciłem się ze swoim kompaktem (jakiś leciwy soniacz, w czasach swojej młodości kosztował parę stówek wiec wcale nie mało) którego czas reakcji wynosi jakieś 148 lat, do tego większość opcji manualnych nie zmienia dokładnie nic w kiepskości zdjęć (dziwne podwójne kontury - cienie, złe kolory- zdjęcia wychodzą żółte w sztucznym świetle a w naturalnym za chłodne, do tego w ogóle nie łapie dobrze ostrości)
Przeglądając różnego rodzaju informacje w internecie (głównie na tej stronie choć jej znalezienie zajęło mi trochę czasu) doszedłem do wniosku, że dobrym wyborem byłby aparat Nikon D90, choć wcześniej myślałem o niższej półce cenowej i Canonach 450 a potem 500D.
Na Nikona postawiłem bo zauważyłem ze jest tam dużo dość tanich w miarę dobrych obiektywów o szerokich i średnich kątach, a ja zbyt bogaty niestety nie jestem.
I już przechodzę do sedna sprawy. Aparatem będę wykonywał głównie zdjęcia krajobrazów (widokówki- w miarę szeroki kąt) czy architektury (głównie "wycieczkowe" zdjęcia) no i chyba tradycyjnie - pstrykacz do rodzinno-przyjacielsko-towarzyskich zastosowań. Doświadczenie w robieniu zdjęć mam, lecz tylko z kompaktów - ale wyniki mnie nie zadowalają pod względem jakości i możliwości zmiany ustawień aparatu podczas robienia zdjęć. Dla mnie kompakt jest za wolny, lustrzanka robi zdjęcia "szybciej" a na pewno jej czas reakcji nie wynosi 3 sekund po wciśnięciu spustu migawki.

No dobra. Już przechodzę do pytań :mrgreen:

1) Czy ten korpus współpracuje z manualnymi obiektywami typu samyang? (interesuje mnie ten 8mm, może kiedyś 85mm). Jeśli tak to w jakim stopniu?
2) Jaki kit kupić na początek? Tańszy 18-55 VR czy 18-105 VR (budżet ok 4000 z tym że w jakimś stacjonarnym sklepie typu RTVEUROAGD czy Mediamarkt- niestety tam są dużo droższe- bo chcę kupić na raty i się z komórką - tu liczę ok 2000zł - zmieścić w miesięcznej racie 200zł)
3) Jaki obiektyw (tani i dobry - bo dobry i tani) - stałka do 1000zł - to już późniejszy zakup i już pewnie nie na raty więc może być jakiś sklep internetowy. 35 czy 50 mm a moze tem samyang 85mm (oczywiście w tej tańszej opcji 1,8 nie 1,4) do portretów - zdarza mi się dzieciaki siostry fotografować - tu kolejna bolączka kompaktu jak nacisnę to mam dziecko w kadrze, jak zdjęcie "się zrobi" to już w okolicach Krakowa (a jestem z Łodzi). No i wszelkie rodzinne zdjęcia w tą 50kę chyba by wchodziły w gre bo jest to chwalony tu obiektyw tylko nie wiem czy nie za wąski na zdjęcia we wnętrzach.
4) Czy na pewno ten nikon będzie dobrym wyborem - droższy nie wchodzi w grę, canon 50d też raczej nie, bo canon ma za drogie te obiektywy i zostają tylko zamienniki.
5000d nie ma silnika AF ale ma ruchomy wyświetlacz. jak wygląda ich szybkość pracy - tzn szybkość reakcji mozlwiosci zmiany parametrów itp?
Soniaki chyba mają obiektywy w absurdalnych cenach a pentaxy w ogóle maja mało obiektywów.
5) Czy może kupić samo body na raty a obiektyw oddzielnie za kasę - możliwe że wyjdzie taniej? A może w ogóle zrezygnować z kita na rzecz czegoś dobrego i taniego z zamienników- jak tu wygląda oferta, jest coś w rozsądnej cenie co dobrze współpracuje z nikonami?
6) Jakie akcesoria mi polecacie do zakupu do tego aparatu? Jakieś statywy, lampy, piloty do wyzwalania migawki czy wężyki spustowe, torby, karty pamięci? Jakieś konkretne modele w rozsądnej cenie co się nie rozpadną po 2 miesiącach. I w jakiej kolejności? Jakieś doświadczenia co do przydatności powyższych. Co przydaje się częściej na początku "kariery fotograficznej" :wink: .Kompakta eksploatuję dość intensywnie. Przez rok może i parę (z odchyłem na 10000) tysięcy fotek.
7) Jakaś lekkostrawna literatura o fotografii dla zielonych?

Z góry przepraszam za takie głupie pytania i dziękuję tym którzy przeczytali to do końca a jeszcze bardziej tym którzy zdecydowali się na jakąkolwiek odpowiedź.

P.S. Pozdrawiam i życzę wszystkim użytkownikom tego forum Szczęśliwego Nowego Roku. Wasze dialogi na forum dają do myślenia przy wyborze ale robi się od tego mętlik w głowie dlatego skleciłem tego posta. Pozdrawiam!

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010   

no to po kolej :wink:

1. samyang jest obiektywem manualnym czyli ostrość i przysłonę ustawiasz ręcznie (na początek może okazać sie to uciążliwe )

2. wg. mnie 18-105 VR to lepsze optycznie rozwiązanie i większa uniwersalność, nie ma co oszczędzać

3. nikon ma fajna stałkę NIKKOR AF-S DX NIKON 35 F/1.8G za około 800 zł lub 50 Nikon AF Nikkor 50/1,8 około 500 zł i jest jeszcze 50 NIKON AF NIKKOR 50 F 1.4D ok 1100 zł

4. bardzo dobry wybór D90, jako canonier polecam :mrgreen:

5. policz i sprawdź co się bardziej opłaca to Twoja działka :razz:

6. akcesoria przyjdą z czasem, jak sie wkręcisz będziesz wiedział czego Tobie braknie, na pewno karta pamięci i torba na początek starcza

to tyle pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To uzupełanim wypowiedź lupo57:

1) tak, ale tylko w trybie M i bez odczytu światłomierza. Ale od czego histogram ;)

2) sprawdź też inne sklepy internetowe. Jest kilka które bym polecił, a które też dają na raty.

3) 35/1,8 to bardzo fajne szkiełko, 50ka jest trochę wąska na aps-c. Mam oba (50/1,8 i 35/1,8 a skoro jesteś z łodzi możemy się jakoś spotkać to sobie potestujesz ;) )

PiotrekPe 
Nowy

Dziękuję za pomoc. Pozwolę się odnieść jeszcze raz do podpunktów

Ad 1 Ale nie ma problemu z jego działaniem z tym modelem aparatu, np: aparat "nie reaguje" na ręczne zmiany w obiektywie (przysłona,ostrość) - ten 8mm to fajna rzecz do zabawy mi się zdaje, przynajmniej oglądając zdjęcia w wujaszku google.

Ad 2 No tak też myślałem. Niestety np: w RTVEUROAGD kosztuje aż 4000 czyli całą przewidzianą kasę. A sklepy internetowe potrafią za 3300 jeszcze torbę i kartę dorzucić.
To muszę przemyśleć bo jednorazowo niestety tyle kasy nie mogę wyłożyć.

Ten 18-55 jest dużo gorszy. To że mniej uniwersalny to oczywiste. testy oczywiście czytałem tylko nie wiem na ile to odczuję jako amator trochę gorsze zachowanie tego krótszego

Ad 3) 35/1,8 czy 50/1,8 będzie lepsza do krajobrazów,plenerów i czy da się te obiektywy wykorzystać do robienia zdjęć rodzinie znajomym (tu podejrzewam że 50 będzie lepsza)

Ad 6) Karta dowolna. Szybkość coś zmienia w wypadku lustrzanek. Myślę że na początku w żadne RAWy się bawić nie będą tym bardziej że Photoshop pozwala i JPG "zrobić dobrze"

Jeszcze co do akcesoriów. Jakie filtry polecacie do plenerów? Wiem ze są takie które uwydatniają kolory nieba i niwelują odbłyski np wody. tylko nie wiem co to za rodzaj filtra i jakie tanie można kupić.

I jeszcze jedna rzecz mi przyszła na myśl. Jak jeszcze z półtora roku temu się interesowałem tematem to gdzieś (jakaś recenzja, w gazecie, czasopiśmie) wyczytałem ze używanie Live View (co w wypadku lustrzanki wydaje mi się nie na miejscu) spowalnia działanie aparatu i jego reakcję (było to chyba o sony a200). Ale może się mylę. Jak to jest?

Dzieki

@hijax_pl

Nie mam pojęcia co to odczyt światłomierza:) taki ze mnie n00b :P podejrzewam że trzeba czułość ręcznie ustawić
No dość oczywiste ze manualny obiektyw używa się w trybie manualnym :)
Chętnie się spotkam i skorzystam jak już kupię jakiś sprzęcik. Dzieki
Ostatnio zmieniony przez PiotrekPe Pią 01 Sty, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Kamcio649 
Rozmowny

Dokładnie jak mówi hijax_pl, sprawdź oferty w innych sklepach np. w fotojokerze Nikon D90 + 18-105 VR za 3347zł.

PiotrekPe 
Nowy

Kamcio649 napisał/a:
Dokładnie jak mówi hijax_pl, sprawdź oferty w innych sklepach np. w fotojokerze Nikon D90 + 18-105 VR za 3347zł.

No tak. tylko wtedy raty są już płatne, czy jak kto woli oprocentowane i wychodzi na to samo bo trzeba dopłacić parę stówek bankowi. A w sklepi to chociaż zobaczyć co kupujesz można.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

PiotrekPe

tak jak pisze hijax_pl 35 na aps-c lepiej sie sprawdzi ale to kwestia upodobań
Live View się przydaje szczególnie przy macro, ale ja nie mam i nie płacze :razz: a kadrować w "życiu codziennym" za zombi - nigdy :twisted: :!:
co do filtrów na pewno polar się przyda tu masz: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1827

co do kart też jest watek na forum http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7316

pozdr

no z tymi stówkami to trochę przesadzone myślę że ok 1% wartości sprzętu, no ale to zależy od banku :wink:

PiotrekPe 
Nowy

lupo57 napisał/a:
no z tymi stówkami to trochę przesadzone myślę że ok 1% wartości sprzętu, no ale to zależy od banku :wink:

Tak, ale w każdej racie ( to znaczy płacisz ratę + 1% wartości sprzętu a nie w ogóle 1%) czyli przy kilkunastu ratach robi się ładna kwota. Kiedyś się bawiłem licznikiem rat w jakimś sklepie typowo internetowym

Rozumiem że mam szukać filtrów polaryzacyjnych?
Szybkość karty nie ma wielkiego znaczenia dla amatora?

Live View pewnie jest wygodne w jakiś "trudnych" pozycjach, ja się raczej w fotografowanie trawy i robactwa bawić nie będę, choć kto wie jak się wczuję w nowy sprzęt.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Filtr polaryzacyjny się przydaje, ale zbytnio nie szalej z kupowaniem dodatków, co do kart polecić Tobie mogę
SanDisk EXTREME III na pewno są sprawdzone

PiotrekPe 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

OK. Dzięki za pomoc. Szaleć bardzo nie zamierzam a przynajmniej rozłożyć zakupy w czasie (dość odległym)

Co do literatury to macie jakiś pomysł? Bo instrukcja wydaje mi się zdecydowanie mało strawna. Co prawda w większości dziedzin jestem samoukiem ale jak coś robię to lubię robić to dobrze więc lepiej uczyć od tych co się znają w trochę wyższym stopniu niż ja.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
Nie mam pojęcia co to odczyt światłomierza:) taki ze mnie n00b podejrzewam że trzeba czułość ręcznie ustawić
No dość oczywiste ze manualny obiektyw używa się w trybie manualnym
Chętnie się spotkam i skorzystam jak już kupię jakiś sprzęcik. Dzieki

Po prostu aparat się zachowa jak stary aparat analogowy bez automatyki. Wszystko ręcznie, ostrość, czas, przesłona... Nie podpowie Ci nawet czy ekspozycja jest poprawna - wbudowany światłomierz jest zablokowany. Możesz zrobić zdjęcie i z histogramu ocenić czy jest poprawnie naświetlone, lub.. użyć zewnętrznego światłomierza ;)

Co do spotkania - zapraszam do http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9377 ;)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

PiotrekPe napisał/a:

Co do literatury to macie jakiś pomysł? Bo instrukcja wydaje mi się zdecydowanie mało strawna. Co prawda w większości dziedzin jestem samoukiem ale jak coś robię to lubię robić to dobrze więc lepiej uczyć od tych co się znają w trochę wyższym stopniu niż ja.

polecam wątek http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2388

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
To uzupełanim wypowiedź lupo57:

1) tak, ale tylko w trybie M i bez odczytu światłomierza. Ale od czego histogram

To uzupełniam wypowiedź hijax_pl:

1) Ograniczenie do M i brak pomiaru światła jest tylko w Nikonie (poniżej D200/D300, czy tak?), w Canonie można też działać w trybie priorytetu przysłony, czyli przełączasz na AV, ręcznie ustawiasz przysłonę, a aparat dobiera czas. Oczywiście światłomierz działa, ale podobnie jak przy obiektywach M42 pomiar niekoniecznie jest taki precyzyjny jak przy obiektywach z elektroniką.

I jeszcze:
PiotrekPe napisał/a:
Ad 3) 35/1,8 czy 50/1,8 będzie lepsza do krajobrazów,plenerów i czy da się te obiektywy wykorzystać do robienia zdjęć rodzinie znajomym (tu podejrzewam że 50 będzie lepsza)

50 mm w typowych zdjęciach rodzinnych będzie za wąsko, tym możesz robić nieco szersze portrety przy stole, albo jakieś sytuacyjne. Jak chcesz grupowe zdjęcie kilku osób to 35 mm to jest maksimum, ja używam 30 mm i czasem mi brakuje „odejścia” w sytuacjach grupowych.

PiotrekPe napisał/a:
Co do literatury to macie jakiś pomysł?

Pomysł jest taki, żeby zajrzeć do odpowiedniego działu na forum i poczytać dotychczasowe wątki. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
) Ograniczenie do M i brak pomiaru światła jest tylko w Nikonie (poniżej D200/D300, czy tak?),

Tak, wszystkie które Nikon pozycjonuje dla segmentu amatorskiego, niezależnie czy to ma być entry level czy też zaawansowany amator. Wytłumaczenie jest banalne - współpraca z obiektywami Nikkor AI (bez procesora, z mechanicznym przeniesieniem informacji o użytej przesłonie). Korpusy "pro" mogą z tymi obiektywami współpracować - dzięki temu można używać trybów M i A

W D90, mimo że oficjalnie nie będzie działać światłomierz, po podpięciu aparatu do komputera okazuje się że cały czas można odczytać z niego wskazania korekcji ekspozycji - czyli światłomierz działa (w trybie centralnie ważonym)

PiotrekPe 
Nowy

Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i pomoc. Chyba kupię body w sklepie a obiektyw za gotówkę oddzielnie, bo w każdej konfiguracji (tzn 35mm, 50mm i oba kity - najdroższy 18-105 kosztuje ok 800) wychodzi taniej niż zestaw... zastanawiające. Albo ktoś tutaj robi w sklepie nie dla idiotów z klientów idiotów i bierze ekstra 700zł marży.

Cytat:
I jeszcze jedna rzecz mi przyszła na myśl. Jak jeszcze z półtora roku temu się interesowałem tematem to gdzieś (jakaś recenzja, w gazecie, czasopiśmie) wyczytałem ze używanie Live View (co w wypadku lustrzanki wydaje mi się nie na miejscu) spowalnia działanie aparatu i jego reakcję (było to chyba o sony a200). Ale może się mylę. Jak to jest?

To prawda? Bo nigdzie takiej informacji znaleźć nie mogę

I jeszcze jedno pytanie czym się różnią obiektywy Nikkor z oznaczeniem G i D np: Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX i Nikkor 35mm f/1.8D AF-S DX - ceny praktycznie takie same. I czy na przykład nie lepszym pomysłem byłoby zrezygnowanie z KITA i kupienie np: 50 Nikona i jakiegoś najtańszego tamrona zmiennoogniskowego szerokokątnego do pstrykania na co dzień?

@up

Czyli myślę że to jakieś elektroniczne ograniczenie sztucznie nałożone żeby lud kupował droższe aparaty?

Odpowiedz do tematu