Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
cześć
Mam mianowicie taki problem;
Używam obiektywu nikkor18-200 3.5-5.6 przestawiam na tryb manualny i np: ustawiam ogniskową 18mm i f3.5 automatycznie jak wydłużam ogniskową to zmienia się sama przysłona przy 200mm f5.6. jeszcze jeden przykład:
ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36 jak to możliwe przecież maksymalna przysłona obiektywu to 22??????
Pytam się ponieważ nie spostrzegłem tego wcześniej
kris_papiez, wynika to poniekąd z konstrukcji obiektywu... Przy zmianie ogniskowej zmieniające swoje położenie soczewki powodują pozorne "odsunięcie się" obiektywu od korpusu - a to wpływa na efektywną jasność. Im dalej odsuwasz - tym mniej światła dociera do matrycy. Dlatego - mimo że nie zmieniasz otworu przesłony - obiektyw raportuje coraz większą liczbę przesłony (kompensacja zmiany własności optycznych). Dlatego też wartość maksymalna przesłony zmienia się z f/22 do f/45
dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ,tak to jest logiczne a pomyślałem tak ponieważ na innym aparacie i obiektywie kitowym 18-55 w trybie manualnym przesłona się nie zmienia:).
Robię zdjęcia dosyć długo i aż się głupio czuję zadając takie pytanie.
pozdr.
Używam obiektywu nikkor18-200 3.5-5.6 przestawiam na tryb manualny i np: ustawiam ogniskową 18mm i f3.5 automatycznie jak wydłużam ogniskową to zmienia się sama przysłona przy 200mm f5.6
To jest normalne, gdyż obiektyw dla 200mm może dać minimalną przysłonę właśnie 5,6. Wydłużanie ogniskowej powoduje zmianę przysłony.
kris_papiez napisał/a:
ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36
Ten przypadek już według mnie nie jest normalny. Wszystkie przysłony od 5,6 w górę powinny stać w miejscu w trybach manualnym i preselekcji przysłony.
PS
W szczególnym przypadku zooma o staływ świetle, np. f/4 nie wyobrażam sobie aby mi się coś zmieniało w przysłonie podczas zmiany ogniskowej. To jest zaleta szkieł ze stałym światłem. Według tego co piszesz hijax_pl, powinna się ona zmieniać. Bynajmniej w Canonie takiego zjawiska nie zaobserwowałem, ani na zoomach ze stałym, ani zmiennym świetle.
kris_papiez napisał/a:
ogniskowa 18mm f22 wydłużam ogniskową do 200mm a przysłona rośnie do f36
Ten przypadek już według mnie nie jest normalny. Wszystkie przysłony od 5,6 w górę powinny stać w miejscu w trybach manualnym i preselekcji przysłony.
Ten przypadek jest całkowicie normalny.
Na moim 18-105 przy ustawieniu na 105 mogę ustawić maksymalną przesłonę o wartości f/36. Gdy będę zmieniał ogniskową w kierunku do 18 - wartość nastawionej przesłony automatycznie zmiejszy się do F/22.
B o g d a n napisał/a:
Według tego co piszesz hijax_pl, powinna się ona zmieniać. Bynajmniej w Canonie takiego zjawiska nie zaobserwowałem, ani na zoomach ze stałym, ani zmiennym świetle.
Zgadza się - bo Canonowe szkła podają wielkość dziury, a nikkory - efektywną jasność
Nie wiem jak jest w Twoim Nikonie, ale nie masz racji w wypadku Canona. Dziura bezwzględna się akurat zmienia według zależności ogniskowa/numer przysłony, co można zaobserwować gołym okiem patrząc w szkło i obiektyw raportuje stałą ustawioną przysłonę np. 4.0. Wydłużenie ogniskowej powoduje automatyczne otwieranie się listków przysłony, tak aby: ogniskowa/otwór bezwzględny=4.0
Nie wiem jak jest w Twoim Nikonie, ale nie masz racji w wypadku Canona.
Dlatego właśnie wykasowałem w swoim poście tekst dot canona, bo nie znam się
Trzymam w ręce obiektyw - patrze przez niego jak przez lornetkę. Lewarkiem od przesłony otwieram ją na maksa - i zmieniam ognieskowe. Później przymykam ją do końca (ustawienie domyślne) i dalej kręcę zoomem. Nie widzę zmiany wielkości przesłony - widzę natomiast jak tubus "wciąga" układ soczewek do środka o jakieś 3-4cm. Wniosek? Nikkor (18-105) nie pilnuje przesłony w kategoriach ogniskowa/źrenica - to robi już korpus (przelicza sobie)
B o g d a n, to zupełnie normalne. Masz pewnie same zoomy ze stałym światłem
Aż sprawdziłem u siebie. Sigma 100-300/4 i Tokina 11-16/2.8 z wiadomych przyczyn zachowują się według Twojego opisu. Kiedy podpięta jest Sigma 17-70/2.8-4.5, po ustawieniu na 17 mm F/22 i przejściu całego zakresu, wartość przeskakuje na F/32
Wygląda więc na to, że aparat zapamiętuje położenie listków, a nie otwór względny. A może jest jeszcze inaczej.
Sprawdź sobie na 100-400 albo 17-85, powinno być podobnie. Chyba, że to kwestia oprogramowania szkieł. Może Sigma robi to inaczej niż Canon. W sumie ciekawa sprawa
Dlatego właśnie wykasowałem w swoim poście tekst dot canona, bo nie znam się
OK, ale zastanawiam się jak to jest w takim razie w Nikkorach. Wychodzi na to, że sam obiektyw nie koryguje listków przysłony aby zachować taki sam otwór względny, ustawiony przez fotografa - dziwne. Myślę, że tak może być tylko w najtańszych Nikkorach. Przecież kupując za ciężkie pieniądze np. Nikkora 24-70 f/2,8 kupujesz go między innymi po to aby przy zmianie ogniskowej nie trzeba było korygować parametrów ekspozycji. To jest pożyteczna cecha szkieł ze stałym światłem i nie ważne czy Canon, czy Nikon musi być tak samo. Nawet w kicie Canona 17-85 1:4.0-5.6, gdzy ustawiam przysłonę powiedzmy 8, to nieważne dla jakiej ogniskowej ona pozostaje taka sama. Zato obiektyw podczas zomowania koryguje odpowiednio listkami przysłony otwór w środku. Nie wierzę, że w Nikonie jest inaczej.
OK, ale zastanawiam się jak to jest w takim razie w Nikkorach.
Tak jak napisałem - w Nikonach jest mechaniczna dźwignia do kontroli lisków przesłony - jak się ją wychyli - taka źrenica powstanie. Jaka to będzie przesłona obliczy sobie korpus. Obiektyw jest głupi .
Jak sobie ustawię na korpusie f/8 - mogę kręcić zoomem i nie zmienia się ekspozycja - po prostu korpus odpowiednia kompensuje otwór (modyfikując wychylenie tej dzwigienki) aby zachować stałą przesłonę.
Efektem tego zachowania jest modyfikacja wartości przesłony w skrajnych położeniach zooma. Dla obiektywu 18-105VR to jest f/3,5-f/22 dla 18mm i f/5,6-f/36 dla 105mm
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sob 02 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
ale jeżeli ustawisz np 3.5 na 18mm, przesuniesz na 55 (5.6) i wrócisz na 18 to będzie 3.5.
Bo lewarek od przesłony jest cały czas w swoim skrajnym położeniu (maksymalne otwarcie), układ listków się nie zmienia - źrenica się nie zmienia, czyli przesłona się zmienia. I to widzimy na korpusie aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9