Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ostrych - rozumiem, ale jasnych - to chyba zależy jak naświetlisz.
Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych.
Poza tym plener w dzień raczej przy dobrym oświetleniu.
Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne.
Teraz planuję zakup D90. Czy Twoim zdaniem zauważę różnicę w jasności pomiędzy D3000 a D90 przy założeniu, że korzystam z takiego samego obiektywu (np. kitowego Nikkora 18-55) ?
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach
marcin555 napisał/a:
Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne.
Jeśli zdjęcia "na dworze" były niedoświetlone, to znaczy że żle ustawiłeś parametry ekpozycji. "W pomieszczeniach" robiłeś z lampą zewnętrzną czy z wbudowaną?
Matt napisał/a:
czesto w pomieszczeniach 2.8 to za ciemno, przy zachowaniu malo szumiacej wartosci ISO.
Wtedy trzeba jaśniejszej od zooma stałki, albo lampy.
Wydaje mi się, że miałem ustawione na AUTO, chociaż nie jestem pewien czy czegoś nie pozmieniałem w konfiguracji.
W pomieszczeniu używałem lampy wbudowanej w aparat, zdjęcia robione z odległości ok 1,5 - 2 metrów, pomimo lampy były zdecydowanie za ciemne.
Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ?
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 03 Sty, 2010
marcin555, może warto przeczytać instrukcję i jakiś najprostszy podręcznik o czasie naświetlania, iso itd.?
Niedoświetlone na dworze, niedoświetlone w pomieszczeniu z walnięciem wbudowaną z 1-2 m.? To nie 'wina' ani szkła ani body
Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ?
Jak znajdziesz dobry egzemplarz, to warto-poczytaj sobie wątki o tym tamronie-trochę ich było.
marcin555 napisał/a:
Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych.
AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną.
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach ...
Nie zależy mi na dużym zoomie, wystarczy ok. 18-50 mm
Jeśli głównie w domu i spokojne zdjęcia na spacerze, to ja pomyślałbym o dwóch stałkach: coś w okolicy 30 mm f/1.8 i coś w okolicy 50 mm f/1.8.
Zoom nie jest koniecznym obiektywem w lustrzance.
Mając takie szkełka spokojnie robisz zdjęcia w domu bez lampy i efekt jest zupełnie inny. Może tylko żarówki w żyrandolu będziesz musiał wymienić na większe.
Powodzenia
AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną.
A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem.
uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko
uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko
Może jest mniejsze ryzyko BF, czy FF ale szybkości nastaw AF Nikon nie zwiększy. Sigmy bez HSM są wolne jak słonie.
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM
Sigma 10-20/4-5,6HSM http://forum.optyczne.pl/...p=181636#181636
Sigma 30/1,4HSM
Przy kupnie w sigmach trzeba sprawdzać działanie AF, bo zdawanie się na kalibrację w serwisie nie zawsze przynosi pożądane rezultaty.
Nikkory z SWM-em to niestety inna półka cenowa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10