Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
HDMI a Live View
Autor Wiadomość
tozik
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010   HDMI a Live View

Witam, rozpocznę taki oto pytaniem:
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
Interesuje mnie zwłaszcza czy potrafi to któryś z trójki:
C 500D
N D90
N D5000

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010   

D90 potrafi, ale dla pewności sprawdzę w domu jeszcze raz (nie pamiętam czy robiłem to po HDMI czy Video) i odpiszę ;)

[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 19:14 ]
Tak - działa. Po podłączeniu HDMI po prostu wyłącza się ekran lcd i obraz jest przerzucany na TV. Menu, podgląd zdjęć oraz tryb LV. Wszystko działa (sprawdziłem na 1080i)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

To raczej nie jest rzadko spotykane w aparatach posiadających HDMI... :smile:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

7D działa bez problemu, inne modele zapewne mają identycznie.

tozik
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010   

jaad75 napisał/a:
To raczej nie jest rzadko spotykane w aparatach posiadających HDMI..

No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada. Nie żebym tam miał do nich jakieś zaufanie - ale ogarnęły mnie wątpliwości, bo stwierdziłem, że w sumie, po analizie testów i specyfikacji wymienionej trójki - sam nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Więc zacząłem pytać.

Zatem D90 na 100%, więc D5000 pewno też.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tozik napisał/a:
Zatem D90 na 100%, więc D5000 pewno też.

Zdziwiłbym się gdyby tak nie było ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

tozik napisał/a:
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
Interesuje mnie zwłaszcza czy potrafi to któryś z trójki:
C 500D
N D90
N D5000

Jak wymienione przez Ciebie to nie wiem, ale Canon 5DMkII działa.
MM twierdzi, że 7D działa, z tego co kojarzę z forum to 50D też, choć sam nigdy nie podłączałem, więc sądzę, że w 500D niczego nie zmienili w tym zakresie.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

tozik napisał/a:
No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada.

chyba zacznę bronić te wszystkie sklepy...
akurat Twoje wymagania i pewnie pytanie do sprzedawcy było tak specyficzne, że nawet ja (które jakieś pojęcia o lustrach posiada) - nie byłbym w stanie Ci odpowiedzieć, a jak sam zauważyłeś, nie każdy nawet na forum jest Ci w stanie odpowiedzieć, więc już sprzedawców nie obrażaj, bo akurat znajomość takich bajerów, chyba nawet ciężko będzie w instrukcji znaleźć, a co dopiero przy dużym asortymencie sklepowym, pamiętać i sprawdzać takie rzeczy przed wystawienie aparatów do sprzedaży :sad:

jaad75 
Klub Pierdzieli

edmun, no sorry, ale jak dla mnie to jest wiedza, którą powinien posiadać każdy sprzedawca sprzętu foto... A jeśli nie jest pewien, to czyta instrukcję lub po prostu podłącza sprzęt i sprawdza.

fotostrzal
[Usunięty]

Nie no Jaad przy dużym asortymencie gdyby sprzedawca miał o każdym aparacie wiedzieć takie głupoty to by się wcześniej czy później pogubił, co który aparat może.

MC 

Prawda jest wg. mnie po srodku.
Uwazam, ze sprzedawca nie jest alfa ani tym bardziej omega i nie musi wiedziec wszystkiego. Tym bardziej w duzym sklepie, ktory ma zroznicowany asortyment.
Ale jesli czegos nie wie, to lepiej tak wlasnie powiedziec zamiast wprowadzac w blad.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dlatego ja osobiście wolę pobrać manuale z netu i się samemu doczytać szczegółów mnie interesujących ;)

tozik
[Usunięty]

Nie powiedzieli: "Sorki, nie wiem, poszukamy, sprawdzimy"
ale: "nie, nie posiada takiej funkcji".

Pierwsza odpowiedź jest przejawem pokory, druga - niekompetencji.

Taki mały OT się zrobił niechcący.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

Dlatego ja stosuję prostą zasadę - lepiej powiedzieć nie wiem, sprawdzę, zobaczymy
niż kłamać na podstawie własnej niewiedzy....

Tak jak MC zaznaczył, nie każdy musi wiedzieć wszystko, a tak jak mówiłem, takie pytanie jest na tyle specyficzne, że pamiętanie o czymś takim (albo sprawdzenie takiej funkcji przed wystawieniem sprzętu do sprzedaży) jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem.

Pytanie podobne ?
Czy aparat XXX na półce to w menu ma ustawianie jasności wyświetlacza na drugiej czy czwartej zakładce?

No i weź spamiętaj takie rzeczy.

Tak samo jest z tym HDMI i LiveView - nie jest to moim zdaniem opcja, która wpływa na wybór aparatu w 99% przypadków, więc takich rzeczy po prostu przed sprzedażą się nie sprawdza, bo jest to wiedza, która jest zupełnie nieprzydatna z punktu widzenia i sprzedającego i kupującego. Gdybyśmy zestawili najważniejsze opcje aparatu i jego właściwości, to chyba lepiej pamiętać że model XXX od YYY różni się szybkością AF, ilością zdjęć w serii itp. niż fakt, że model ZZZ od XYZ różni się tym, że w modelu ZZZ mamy podgląd przez HDMI i LiveView :neutral:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

edmun, nie dramatyzuj ;)
Najwidoczniej są ludzie dla których LV i HDMI to może być podstawowa funkcja.

Prawdę mówiąc po podłączeniu mojej puszki do telewizora, włączeniu LV i zwróceniu obiektywu na TV postał efekt, którym bawiłem się przez kolejne 20min :D

Odpowiedz do tematu