Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czyli stabilizacja w a700 pozwala wydłużyć czas o ponad 5x
Skoro ta stabilizacja w korpusach jest aż tak skuteczna i tak bardzo potrzebna, to czemu się jej pozbawiłeś? Podpinajac teraz 50/1,4 przy kiepskim swietle musisz czuć spory dyskomfort, bo albo zdjęcie nieostre, albo szumy wysokie
Czyli stabilizacja w a700 pozwala wydłużyć czas o ponad 5x
Mi wychodzi jakies 3EV.
Stabilizacja to w zasadzie jedyne czego mi brakuje. Zaden z posiadanych przeze mnie obiektywow jej nie posiada. Ale najczesciej fotografuje w dobrym swietle (lub bardzo dobrym). Szumofobem nie jestem, wiec nawet iso 6400 zniose. Czasami oczywiscie.
Choc bardzo czesto ostatnio robie na iso50.
Ostatnio zmieniony przez MC Sro 06 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
a jak to ma sie u Pentax'a - stabilizacja tez nie dziala z manualami?
W Pentaksie działa nawet z obiektywami Nikona...
A tu sie troche zaciekawilem: jak mozna podlaczyc obiektyw nikon'a do pentax'a? jakas magiczna przejsciowka w stylu M42? czy bedzie wtedy dzialal AF (przy zalozeniu ze obiektyw bedzie o mial) ?
o ile dłuższy czas utrzymujesz fotografując 50/1,4 jak włączysz stabilizację w swoim korpusie?
Przecież piszę - 3EV, co pozwala mi na bezproblemowe zejście do 1/8s, a zdarza mi się utrzymywać i 1/2s... Bez stabilizacji zazwyczaj utrzymuję bezproblemowo do max. 1/60s
Nasuwają mi się jeszcze dwie wątpliwości:
1.Skoro przy ogniskowej 50mm stabilizacja jest tak skuteczna i przydana, to czemu nie powstała żadna stabilizowana stałka o takiej długości ogniskowej?
2.Skoro stabilizacja w korpusach jest takim znaczącym atutem, czemu najpopularniejsze są aparaty, które jej nie posiadają?
A tu sie troche zaciekawilem: jak mozna podlaczyc obiektyw nikon'a do pentax'a? jakas magiczna przejsciowka w stylu M42? czy bedzie wtedy dzialal AF (przy zalozeniu ze obiektyw bedzie o mial) ?
Podłączasz bez przejściówki, bo taka nie istnieje. Ponoć nie ze wszystkimi obiektywami się da - ja próbowałem z 50-tka 1.8 i wchodzi bez większych problemów (trzyma się na 1/3 obrotu, ale nie wypada). Ustawiasz przysłonę pierścieniem, a Pentaksy mierzą światło, potwierdzają ostrość i stabilizują ze wszystkim, co mają podpięte... AF oczywiście nie bedzie działał z przyczyn oczywistych...
[ Dodano: Sro 06 Sty, 2010 13:46 ]
Sunders napisał/a:
1.Skoro przy ogniskowej 50mm stabilizacja jest tak skuteczna i przydana, to czemu nie powstała żadna stabilizowana stałka o takiej długości ogniskowej?
Bo zapewne niepotrzebnie skomplikowałaby budowę tych bądź co bądź prostych obiektywów. Zauważ jednak, że zoomy w tzw. normalnych zakresach już tę stabilizację posiadają i to nie tylko te budżetowe...
Sunders napisał/a:
2.Skoro stabilizacja w korpusach jest takim znaczącym atutem, czemu najpopularniejsze są aparaty, które jej nie posiadają?
Bo te firmy zainwestowały już w linie stabilizowanych obiektywów, a stabilizowany obiektyw posiada niezaprzeczalne zalety w postaci choćby stabilnego obrazu w wizjerze...
Bo te firmy zainwestowały już w linie stabilizowanych obiektywów, a stabilizowany obiektyw posiada niezaprzeczalne zalety w postaci choćby stabilnego obrazu w wizjerze...[/quote]
jak juz w tym obiektywie jest ...
a w kwestii podsumowania dotychczasowych informacji w tym watku to wnioskuje, ze wydajnosc stabilizacji miedzy A500 a K-X nalezy uznac za porownywalna i decyzje o wyborze aparatu nalezy oprzec na innych cechach
decyzje o wyborze aparatu nalezy oprzec na innych cechach
Zdecydowanie tak.[/quote]
tylko nie do konca potrafie zwartosciowac te roznice ..
Pentax:
+ 1/6000
+ filmy (choc pewnie nie bede korzystal, od tego mam kamere)
+ SSS dzialajacy z manualami
+ 11-punktowy pomiar AF (ale bez wyswietlania w wizjerze?) - Sony ma 9
+ optyczny i cyfrowy podglad glebi ostrosci (pytanie czy dziala z manualami)
+ czas synchronizacji z lampa - 1/180 (Sony - 1/160)
Sony:
+ 40-segmentowy pomiar swiatla (pentax - 16)
+ natywne ISO 12800 (choc pewnie rzadko uzywane na codzien)
+ wiekszy i odchylany LCD
+ wieksza ilosc obiektywow AF dostepnych na allegro
pewnie cos pominalem wiec bede wdzieczny za uwagi no i "wywazenie" tych cech:
czy np. lepszy jest 11 punktowy AF czy lepszy 40 segmentowy pomiar swiatla
+ filmy (choc pewnie nie bede korzystal, od tego mam kamere)
Nieporówalne możliwości kreowania GO w porównaniu z amatorskimi kamerami.
123pla napisał/a:
+ 11-punktowy pomiar AF (ale bez wyswietlania w wizjerze?) - Sony ma 9
Brak wyświetlania punktów AF w wizjerze, to poważna wada, zwłaszcza, jeśli używasz również innych niż centralny. W przypadku popularnej metody "wyceluj i przekadruj" i używania wyłącznie punktu centralnego można pominąć. Podejrzewam, że AF A500 mimo 9-ciu punktów może być sprawniejszy niż ten z K-x, zwłaszcza w słabym świetle, ale mogę się mylić.
123pla napisał/a:
+ optyczny i cyfrowy podglad glebi ostrosci (pytanie czy dziala z manualami)
Działa. Cyfrowy "podgląd" fajnie działa jako test shot przy ustawieniu lamp, ale nie przeceniałbym jego roli jako podglądu GO - znacznie wygodniej użyć wtedy podglądu optycznego, choć należy zauważyć, że GO jaką widzisz w wizjerze ma niewiele wspólnego z tą na zdjęciu, nawet jeśli używasz specjalnej matówki do ręcznego ostrzenia...
123pla napisał/a:
+ czas synchronizacji z lampa - 1/180 (Sony - 1/160)
Nie jest to wielka różnica, ale należy zauważyć, że już 1/180s, to mniej niż standardowe 1/200s w entry level konkurencji (o 1/250s w wyższych modelach nie wspominając)... Czy jest to istotny parametr, musisz zdecydować sam - jeśli używasz słabych lamp błyskowych w plenerze, może być kluczowym, ale wtedy 1/180s Pentaksa, to również nie jest szczyt marzeń.
123pla napisał/a:
+ 40-segmentowy pomiar swiatla (pentax - 16)
Nie ważne ile ma segmentów, ważne jak działa - nie mam żadnych informacji na ten temat.
123pla napisał/a:
+ natywne ISO 12800 (choc pewnie rzadko uzywane na codzien)
"Natywne", to trochę za dużo powiedziane... Generalnie, jakie by nie było - jak dla mnie bezużyteczne.
123pla napisał/a:
+ wiekszy i odchylany LCD
To może być sporą zaletą w niektórych zastosowaniach (makro, krajobrazy, architektura, packshoty, koncerty)
123pla napisał/a:
+ wieksza ilosc obiektywow AF dostepnych na allegro
Pytanie nie czy jest więcej, a czy są te które chcesz i w jakich cenach.
123pla, a napisałbyś może co zamierzasz fotografować, bo na razie udało nam się Ciebie odwieść od przekonania, że stabilizacja to najważniejszy czynnik przy wyborze korpusu – może coś jeszcze należy ważnego napisać?
Generalnie nie patrz na te cyferki, czy punktów/czujników/elementów jest 9, 11 czy ile-tam, bo to tak naprawdę niewiele mówi o jakości funkcjonowania danego układu. To tak jakby tylko po ilości cylindrów oceniać klasę silnika w samochodzie, nie patrząc na moc, niezawodność, długowieczność, zużycie paliwa itd.
123pla, a napisałbyś może co zamierzasz fotografować, bo na razie udało nam się Ciebie odwieść od przekonania, że stabilizacja to najważniejszy czynnik przy wyborze korpusu – może coś jeszcze należy ważnego napisać?
Glownie rodzina, czyli dzieciaki w roznych sytuacjach i plenerach, wakacje itp. - tu sporo bedzie zdjec robionych przez zone i to pod nia jest to SSS bo nad wyraz duza tendencje do robienia poruszonych zdjec
Pobocznie chcialbym wrocic do swoich zabaw z czasow szkolnych (wtedy to byl ZenitXP i Kiev19) dozbrajajac sie w jakies obiektywy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10