Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka + zoom który wybrać ?
Autor Wiadomość
grzegorzdz72 
Bywalec

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   lustrzanka + zoom który wybrać ?

witam

zastanawiam się nad dwoma zestawami:

Canon 500D + 18-200 IS
Nikon D90 + 18-200 VR

Który wybrac? ceny zestawów bardzo zbliżone.

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

grzegorzdz72

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

grzegorzdz72, zależy jakie obiektywy chcesz dalej kupować.
Lubisz kręcić filmy? Weź 500D. Filmy Cię nie kręcą? Ja bym szedł w D90 ;)

grzegorzdz72 
Bywalec

z tego co wiem to D90 tez ma chyba mozliwosc krecenia filmów

chyba ze sie mylę ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

grzegorzdz72, ma :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

grzegorzdz72, wybrałbym zestaw nikona, zarówno obiektyw jak i aparat jest w tym zestawie lepszy. Ja to "kręcenie filmów" traktowałbym jako gadżet, dostępny z resztą w obu aparatach.

Kamcio649 
Rozmowny

Nikona D90 porównywałbym raczej do Canona 50D. Ale z tych dwóch co podałeś lepszy z pewnością będzie Nikon :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kamcio649, o ile dobrze pamiętam to pierwszy był D90, wtedy Canon pokazał światu 500D i wszyscy mówili że D90 ma godnego przeciwnika. Z tą godnością jak wiemy jest różnie, bo się okazało że jednak to D90 można porównywać do 50D. No i Nikon wypuścił D5000 żeby co? Stworzyć konkurenta dla 500D? ;)

Kamcio649 
Rozmowny

No w sumie masz rację ale duzo osób porównuje D90 z 50D i raczej wydaje mi się że są to aparaty porównywalne a 500D jest chyba niżej niż D90 no ale ja nie wiem bo się nie znam :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

grzegorzdz72 napisał/a:
Canon 500D + 18-200 IS
Nikon D90 + 18-200 VR

Ja na Twoim miejscu poszedłbym do sklepu, wziął do ręki i popstrykał dla porównania.
grzegorzdz72 napisał/a:
z tego co wiem to D90 tez ma chyba mozliwosc krecenia filmów
Z tym, że w dużo mniejszej rozdzielczości.

P_M_ 
Maniak

Kamcio649 napisał/a:
No w sumie masz rację ale duzo osób porównuje D90 z 50D i raczej wydaje mi się że są to aparaty porównywalne a 500D jest chyba niżej niż D90 no ale ja nie wiem bo się nie znam :razz:

Porownywali, bo ceny byly zblizone i tylko dlatego (to znaczy, ze nikon byl zbyt drogi). Faktycznie to te dwa aparaty sa z nieco innych polek (wykonanie, materialy i mozliwosci). Dawno juz nie sprawdzalem cen, wiec nie wiem, jak to wyglada obecnie, ale chyba jest podobnie, akoro ludzie wciaz je porownuja. Inna brocha, to ze nikon i canon maja swoje modele na zakladke.

PS. nikkor 18-200 jest zdecydowanie lepszym obiektywem niz odpowiednik canona. Obiektyw taki jest dobry dla nowicjusza, ale raczej nie za takie pieniadze. Lepiej 18-105.

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Kamcio649, o ile dobrze pamiętam to pierwszy był D90, wtedy Canon pokazał światu 500D i wszyscy mówili że D90 ma godnego przeciwnika. Z tą godnością jak wiemy jest różnie, bo się okazało że jednak to D90 można porównywać do 50D. No i Nikon wypuścił D5000 żeby co? Stworzyć konkurenta dla 500D? ;)

Między D90 a 50D jest podobna różnica jak między D300 a 50 D.. Wystarczy że chwilę pobawimy się jednym i drugim i już nam minie chęć do takich śmiałych porównań :razz: . Inna klasa aparatów i tyle..

Co do tematu to zdecydowanie polecam zestaw z Nikonem D90!!. 500D moim zdaniem odpada przy nim w przedbiegach!!

krzys13k 
Rozmowny

grzegorzdz72, D90 będzie na pewno wygodniejszy w obsłudze (dodatkowy wyświetlacz, 2 pokrętła, więcej przycisków, większy uchwyt, szybsza seria, większy wizjer ...). To po prostu aparat wyższej klasy niż 500D.

Czasem jednak połączenie małych wymiarów i wagi z przyzwoitymi parametrami może być zaletą, dlatego nad 500D też warto się zastanowić. Nie powiedziałbym, że ten aparat odpada od razu, szczególnie jeśli ktoś na początek nie potrzebuje bardziej zaawansowanej puszki.

Pamiętaj też, że kupując body wchodzisz raczej definitywnie w dany system, warto więc pomyśleć, czy ten system ma w ofercie obiektywy, które planujesz kupić w przyszłości.

Misek
[Usunięty]

Myśle że warto przemyśleć opinie użytkownika sprzętu firmy Nikon:

Cytat:
Jeśli czyta to ktoś kto waha się przed zakupem : Nikon czy Canon -bierz Canon-a i śpij spokojnie. Pies ich wszystkich drapał!
Serdecznie Pozdrawiam, Karol Osmański

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Z tym, że w dużo mniejszej rozdzielczości.
Bo rzeczywiście te 20fps w 1080 jest godne uwagi... :razz:
Cytat:
Jeśli czyta to ktoś kto waha się przed zakupem : Nikon czy Canon -bierz Canon-a i śpij spokojnie. Pies ich wszystkich drapał!
Miliony much nie mogą się mylić!... :mrgreen:

Ilona 
Rozmowny

Misiek- to jest opinia subiektywna. I niczym nie poparta ... przynajmniej Ty nie przytoczyłeś żadnych argumentów - choć może o serwis biega ..?

Ja powiedziałabym- kup to, co chciałeś na początku. Jestem najlepszym przykładem. Chciałam C500D - skorzystałam z rad (nie tylko tutaj) i był D90. Miałam do niego dwa podejścia, zanim się ostatecznie rozstałam. I nie żałuję. Czekam na 500D.

krzys13k napisał/a:
Czasem jednak połączenie małych wymiarów i wagi z przyzwoitymi parametrami może być zaletą, dlatego nad 500D też warto się zastanowić. Nie powiedziałbym, że ten aparat odpada od razu, szczególnie jeśli ktoś na początek nie potrzebuje bardziej zaawansowanej puszki.

Pytanie tylko o obiektywy... bo jeśli ktoś chce jeden tani zoom, to faktycznie Nikkor tutaj jest lepszy, ale cenę też ma wyższą- pozostaje 18-105 .

A jeśli różne, to trzeba popatrzeć, co do czego pasuje... mi zależało od początku na Tokinie 11-16 - i tutaj odpadł rozważany Pentax k-x, a jak doszedł Canon 100 Macro IS ... to się zakochałam i dyskusji nie ma.

Tutaj wiele osób chętnie i dobrze doradzi- ale oceny są subiektywne. Każdy radzi to, co sam uważa za najlepsze/bardziej wygodne itp. A potem się okazuje, ze pierwsza intuicja była najlepsza :)

Moja rada- nie porównywać wciąż testów (za kilka miesięcy będzie pewnie i tak "lepszy" model), ale iść do sklepu pomacać (mój błąd, że z zakupem nie zaczekałam na macanie "konkurencji" - teraz już po macaniu i tylko się utwierdziłam co do słuszności pierwszego wrażenia), jak pasuje- zobaczyć, czy ma wszystkie ważne dla Ciebie funkcje. I tylko dla Ciebie.
tutaj każdy ma inne preferencje.

I niestety- też się przekonałam- wszystkiego mieć się nie da. Chcę mieć lżejszą puszkę- nie mam górnego lCD.
Określ sobie cechę NAJWAŻNIEJSZĄ- która być musi i tego się trzymaj :)

Odpowiedz do tematu