Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
B o g d a n, a legendarna pancerność 17-40L? Właśnie tutaj byłaby przydatna, ten 15-85 IS to jednak plastikowiec chyba, nie? Wiem, że to o 2 mm szerzej (a jak wiadomo na szerokim końcu to sporo) no i do szybkiej reporterki można bez zmiany obiektywu zrobić coś na 85 mm, co daje szansę na ładne head-shoty przykładowo.
17-55/2,8IS USM nie jest L, a co do tego, że nie jest na APS-C to co z tego? Aparatu nie masz pełnoklatkowego. Ale ja jednak na safari jednak wolałbym 17-40L ze względu na pancerność. W Afryce raczej światła nie powinno tak brakować więc f/4 nie powinno być przeszkodą (normalnie bym tego szkła nie kupił, tylko z myślą o podróżach do ciepłych krajów).
Pomysł na kupno 70-200 bez IS i do tego telekonwerter jest dobry, ale pewnie boisz się zmiany obiektywów, telekonwerter łatwo upuścić jak się go zakłada lub ściąga żeby przedłużyć ogniskową, więc jeśli nie masz z tym doświadczenia to ja bym sobie odpuścił.
a legendarna pancerność 17-40L? Właśnie tutaj byłaby przydatna,
Oczywiście, że byłaby potrzebna ale nie przesadzajmy. Tam gdzie nina281 pojedzie, to rejony turystyczne, dla normalnego człowieka. W burzy piaskowej, czy ulewie tropikalnej zdjęć nie będzie robiła.
WC używa co prawda 17-40L i to na 5D ale on z tubylcami zajada z jednej miski. Normalny turysta musi najczęściej fotki strzelać z ukrycia. Wtedy 85, czy 105 mm na cropie to skarb. Założenie lufy 70-200, czy 100-400 zwraca uwagę wszędzie, Ameryka Południowa, Północna, Europa, czy Afryka wszędzie jesteś postrzegany jak prawdziwy zawodowiec i wszysy chcą od Ciebie kasę za zrobienie zdjęcia.
co prawda na safari nie byłem ale zastanawiam się czy obiektyw pokroju 70-200 nie będzie "za krótki", no ale mogę się mylić, Arek był w zeszłym roku na safari więc pewnie będzie bardziej pomocny
pozdr
Najprościej byłoby jednak po prostu odświeżyc wątek.
Sunders, nina281 próbowała to zrobić ale poprzez łączenie wpisów i tak wątek nie przesunął się na początek listy. Dlatego pomogłem jej w tym i dokonałem wpisu już wczoraj. Pewnie to zauważyłeś.
stabilizacja chyba jednak przyda mi się do zdjęć na safari - robonych z ręki, z jadacego jeepa, i przy dość ciężkim sprzęcie
nina281, do zdjęć robionych a jadącego jeepa stabilizacja na raczej się nie przyda
nina281 [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010
Komor:
a jaki bys kupił "normalnie" - pytam serio, co byś polecił zamiast tej L-ki, ale równie pancernego, z szerokim kątem i jasniejszego? Bo jeżdże nie tylko do Afryki. Następny raz to Islandia, gdzie światła może jednak w maju trochę zbraknąć.
Lupo52:
Masz racje, nie mam doświadczenia ze sprawnym (z niesprawnym też ) zmienianiem obiektywów i naprawdę chciałam tego uniknąć. Stąd nawet mój pierwszy pomysł to był zakup czegoś typu 18-200, ale skutecznie wybito mi go z głowy, za co dziękuję
Arek pisał wiele w wątku o safarmi - jego rady są dla mnie nieocenione, ale ostatnie co ustaliliśmy, to że kupię C 15-85 i 70-200 z TCx1.4. Potem mi się odmieniło, Czytałam, czytałam i doszłam do wniosku, że chcę kupic donre obiektywy z uwagi na podróże i raczej pod pełnt format skoro juz wydam na nie tyle kasy.
Sunders:
dlaczego tak sądzisz??
B o g d a n:
na razie piszę tu, ale zaraz sprawdzę poprzedni watek (wpisy chyba nie zostały przeniesione, ale... tu też pasują, w końcu kupuję obiektywy do d50
do zdjęć robionych a jadącego jeepa stabilizacja na raczej się nie przyda
Jeżeli gdzieś się ma przydać to właśnie na Jeepa. Im większe ruchy aparatem, tym skuteczniej w Canonie działa.
Trzeba tylko się nauczyć ją prawidłowo stosować.
nina281 [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010
B o g d a n:
Dziękuję za podbicie wątku
Zakładam, ze na safari będę podpinała tele. Może błędnie, nie wiem, ale patrząc na przedstawioną kilka wpisów temu statystykę zdjęć z safari, wychodzi, że na 70-200 i 100-400 było ich najwiecej.
Myslalam o 15-85 ale boję się trochę wypadającego tubusa:-)) i zapiasczenia. Będę tam turystycznie, fakt, ale mimo to troche sie boje, no i dajmy na to ze przeboleje zakup pod APS-C ale nadal pozostaje ta szczelność,
Tak, aparat 50d.
PS Nie odważyłabym sie zrobić zdjęcia Masajom z ukrycia, mogliby mi kartę pamięci zhaltować po prosty grzecznie zapłacę za możliwość fotografowania.
Czyli jak chłopaki? Co Wy byście zrobili?
Pozdrawiam nocnie
Nina
Zakładam, ze na safari będę podpinała tele. Może błędnie, nie wiem, ale patrząc na przedstawioną kilka wpisów temu statystykę zdjęć z safari, wychodzi, że na 70-200 i 100-400 było ich najwiecej.
Zauważ, że "teleskopowy" 100-400 wogóle nie jest uszczelniony, podobnie 70-200 bez IS i jakoś sprzęt wytrzymał warunki.
nina281 napisał/a:
Nie odważyłabym sie zrobić zdjęcia Masajom z ukrycia
Nie chodziło mi oczywiście o ukrywanie się w krzakach na pustkowiu ale bardziej o większe skupiska różnych ludzi, tubylców. Przy okazji robienia zabytku, można szybko przekadrować i ... pstryk.
nina281 napisał/a:
Co Wy byście zrobili?
Jeżeli warunki na miejscu są rzeczywiście b.trudne, to zabrałbym 70-200/4L IS i do tego ... również uszczelniony 24-105/4L IS. Wolałbym chyba pojechać bez szerokiego kąta, niż z zakresem 17-40 w podstawowym obiektywie.
[ Dodano: Pią 08 Sty, 2010 09:09 ]
Zresztą sama musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy zdjęcia będziesz wykonywała na wyciągnięcie ręki, czy na rzut ... dzidą.
Mając 24-105L IS oraz 70-200L IS, możesz też zabrać na wszelki wypadek plastikowego EF-S 18-55 IS, który przy kupnie w zestawie z 50D, bedzie Cie kosztował ok. 400 zł. Przy tak dużych kosztach już nie robi.
Ruslan:
Ależ ja czytam! Mój drogi, czytam od 4 tygodni, chyba nawet troche przesadzilam z tym czytaniem
B o g d a n:
Wlasnie trudno mi powiedzić, jak bedę robiła zdjęcia ale może masz racje, może przeceniam znaczenie tego tele, koleżanka była i focila cały czas na obiektywie z końcówką 135 (jakiś nikon). Nie byłam na safari wiec jedyne czym moge sie podpierac to statystyki od ludzi, którzy byli.
Piszesz, że zabrałbyś ze sobą 70-200 IS, czy sądzisz, że nie warto wydawać kasy na USM w tym obiektywie? Czy chodziło Ci o IS USM
Czy potrafiłbyś określić jakiej długości w moim nikkorze do 8700 (zakres 35-280 mm - odpowiednik formatu 35mm) odpowiadałyby skrajne ogniskowe moich obiektywów do 50d (24 ew. 17 mm) i 200 mm?? Może takie porównanie pozwoliłoby mi zdecydować.
Na pocieszenie dodam, że to ostatni weekend czytania i wybierania, w poniedziałek zamawiam sprzęt
Miłego piątku! i jeszcze milszej soboty
Nina
[ Dodano: Pią 08 Sty, 2010 10:10 ]
PS Na pocieszenie SOBIE i WAM
Piszesz, że zabrałbyś ze sobą 70-200 IS, czy sądzisz, że nie warto wydawać kasy na USM w tym obiektywie? Czy chodziło Ci o IS USM
Wszystkie L-ki Canona mają oczywiście USM.
nina281 napisał/a:
Czy potrafiłbyś określić jakiej długości w moim nikkorze do 8700 (zakres 35-280 mm - odpowiednik formatu 35mm) odpowiadałyby skrajne ogniskowe moich obiektywów do 50d (24 ew. 17 mm) i 200 mm?? Może takie porównanie pozwoliłoby mi zdecydować.
Podaję Ci ekwiwalenty dla matrycy 36x24mm, czyli tzw. małego obrazka albo inaczej filmu 35mm:
17mm -> 27,2mm
24mm -> 38,4mm
200mm -> 320mm
Widać, że mając szkła 24-105 oraz 70-200 dostajesz w ekwiwalencie od 38,4 do 320mm.
Jeszcze dwie drobne uwagi:
1. Pamiętaj, że działanie IS powoduje szybsze wyczerpanie baterii aparatu. Warto więc zakupić na wyprawę dodatkowy akumulator.
2. Przed wyjazdem koniecznie poćwicz robienie zdjęć z IS i bez niego bo daje to różne możliwości:
- bez IS ustawiając AF w tryb pojedyńczy, jeżeli obiekt zbytnio nie porusza się - przykładasz aparat do oka; nacistasz spust i trach
- z IS jest inaczej. Szybkiego zdjęcia nie zrobisz bo IS potrzebuje czasu na "rozbujanie się". Jak się pośpieszysz to może być mało ostro. Najlepiej po naciśnięciu spustu migawki do połowy odczekać ok. 1s. Tyle, że po 1 s. ruchomy obiekt może wyjść Ci z ostrości więc koniecznie trzeba przestawić tryb AF na AI Servo i najlepiej celowaś środkowym punktem AF, który zwykle najdokładniej i najszybciej pracuje.
Zresztą sama potestujesz i jakby co zapytasz na forum.
Jeżeli gdzieś się ma przydać to właśnie na Jeepa. Im większe ruchy aparatem, tym skuteczniej w Canonie działa.
Trzeba tylko się nauczyć ją prawidłowo stosować.
B o g d a n, na pewno nie tylko ja chętnie się dowiem jak można się "nauczyć prawidłowo stosować stabilizację" żeby działała "im większe ruchy aparatem, tym skuteczniej" Możesz podzielić się swoim doświadczeniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11