Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Myślicie, że będzie to lepszy wybór od Nikona D5000 ten Pentax k-x? Jeżeli do Nikona D5000 miałbym lampę SB600 za free?
Jakie wady ma K-X, albo w czym nikon D5000 jest gorszy od k-xa? a w czym d5000 jest lepszy?
Myślicie, że będzie to lepszy wybór od Nikona D5000 ten Pentax k-x?
W kwestii obrazowania - tak. W kwestii całej reszty - kwestia preferencji...
Giergow napisał/a:
Jeżeli do Nikona D5000 miałbym lampę SB600 za free?
To poważny argument na korzyść Nikona.
Giergow napisał/a:
Jakie wady ma K-X, albo w czym nikon D5000 jest gorszy od k-xa? a w czym d5000 jest lepszy?
Brak wyświetlania aktywnego punktu AF w wizjerze, i jak dla mnie rozmiar i zasilanie AA. Całą resztę wad dzieli z D5000... Poważną zaletą D5000 jest współpraca z lampami błyskowymi i większa dostępność systemu. Miłym dodatkiem jest odchylany LCD.
jakby nie patrzeć przydałby się test K-Xa zrobiony przez Optycznych, mnie z pewnością pomogło by to w dokonaniu wyboru.. nie jestem tak "oblatany" jak większość użytkowników tego forum by ogarnąć wszystkie zagadnienia związane z wejściem w system a dla mnie zakup pierwszej puszki cyfrowej jest właśnie "entry level"- start w dany system.
a więc Panowie Optyczni, możemy spodziewać się testu K-Xa w jakiejś niezbyt odległej przyszłości??
robert7704, nie jestem pewny czy test zrobiony przez optycznych rozwiąże twoje problemy. Mam wrażenie że raczej "wpisze" ci do głowy podsumowanie i oceny punktowe, które mają się nijak do rzeczywistości. Dlaczego? Ano dlatego że optyczni nie uznają ingerencji w pliki RAW -co dla większości jest bez znaczenia. Nie uznają realizowania darka przez aparat.
itd.
To wszystko wpływa na oceny i efekt jest taki że ludzie którzy niespecjalnie "ogarniają" temat widzą że puszka wg. optycznych ma jakość RAW ocenioną na 4.0 a druga na 4.5 - wybierze rzeczeh ta drugą co przy np. braku zaineteresowania długimi ekspozycjami w nocy może być błędem.
To co napisałem jest pewnym uproszczeniem, ale obrazuje problem
Dokładnie. Nieświadomemu czytelnikowi testy aparatów na tym portalu przynoszą więcej szkody niż pożytku. Bardzo subiektywny system oceniania i wartościowania cech, przykładanie dużej wagi do niezbyt istotnych z punktu widzenia przeciętnego użytkownika kwestii i traktowanie aparatów fotograficznych jak aparatury pomiarowej sprawia, że część cech zupełnie obojętnych nawet z punktu widzenia profesjonalnego fotografa urasta do rangi karygodnych przestępstw. Jeśli wiesz, na co zwracać uwagę i co jest dla Ciebie ważne, te testy są świetne, jeśli jednak błądzisz po omacku, w poszukiwaniu swojego pierwszego, "najlepszego" aparatu, wyrobisz sobie tylko kilka mocno skrzywionych opinii na temat tego co powinien, a czego nie powinien robić aparat fotograficzny...
Fafniak/Jaad75
testy które czytuję na optycznych traktuję raczej jako teoretyzowanie o tym co jest w danym modelu a co powinno być, oczywiście w pewnych kategoriach, bo przecież nie ma idealnego aparatu na wszystkie okazje, na wszystkie warunki oświetleniowe, na wszystkie tematy idt.
To co jest dla mnie powiedzmy esencją testów optycznych i co stanowi (być może błędnie) bazę do porównań to ZDJĘCIA, często robią te same kadry z tymi samymi nastawami, podobnymi obiektywami. Czy dobrze robię ?? Pewnie nie, bo przecież pozastudyjne warunki są nie do odtworzenia, w sensie powielania, bo chwyta się ulotną chwilę i ten sam kadr za 5 minut może wygldać inaczej. Niemniej jednak to właśnie to najbardziej mnie interesuje w testach optycznych + "ogólne" stwierdzenia dotyczące testowanego body czy zestawu. np dobre body z dobrym optycznie kitowym obiektywem.
Na obecnym etapie wiedzy i potrzeb zdecydowanie nie przykładam wagi do grzebania w RAWach czy do darków, szanuję ich pracę, ale biorę z tych testów tyle ile mi potrzeba.
Przypomniał mi się opis jednego z użytkowników tego forum,nie wiem czy precyzyjnie zacytuję ale "w robieniu doskonałych zdjęć przeszkadza mi p..y aparat fotograficzny"
Ja doskonałych zdjęć nie potrafię robić, być może nigdy takich nie będę robił ale chcę wybrać taką puszkę, która w utrwalaniu moich tematów przeszkadzać będzie mi najmniej a szklarnia uzupełniana w przyszłości nie pochłonie majątku.
robert7704, od zawsze byłem związany z systemem pentaxa
Miałem Pentaxa MX , LX ME super
Pentaxa istD K10D K20D
Pracowałem tymi aparatami
PRacowałem canonem 20D i 10D oraz 5D
przyszedł czas gdzy z pwowodów trochę niezależnych od mojego widzimisię musiałem zmienić system.
Po wnikliwych (jak mi się zdawało) analizach popartych obejrzeniem dziesiątków sampli , rozmowami z różnymi użytkownikami - na placu boju został nikon D700 i właśnie mający wejść canon 5D MKII (na tego drugiego nie doczekałem się.
Do systemu nikona przekonał mnie świetny obiektyw 14-24 2.8
I co? Ano jest toświetna puszka która do reporterki jest ok. - jest bardzo uniwersalna. Ale w jednym przypadku daje ciała (zresztą tak samo jak D3) zdjęcia pod słońce (które tak lubię) nie mogą być wykonywane z czasami krótszymi niż powiedzmy 1/500 lub 1/750 -max 1/1000 - bo genialna migawka nikona i matryca ciągną jeden z promieni słonecznych w dół matrycy....
a 14-24 nei ma dobrych powłok .....
dlaczego to piszę? Ano dlatego że realnie przekonasz się dopiero po kupieniu aparatu i użytkowaniu go przez dłuższy czas czy naprawdę ci on odpowiada.
robert7704, do RAWów przyłożyłbym wagę, ponieważ prędzej czy później zainteresują Cię one, a całość dotycząca tego formatu jest zaimplementowana w puszce Co do szklarni, to niezależnie w jakim systemie pochłonie ona majątek ;/ Nie zmienia to faktu, że każdy z systemów ma swoje perełki jeżeli chodzi o szkła
Ale w jednym przypadku daje ciała (zresztą tak samo jak D3) zdjęcia pod słońce (które tak lubię) nie mogą być wykonywane z czasami krótszymi niż powiedzmy 1/500 lub 1/750 -max 1/1000 - bo genialna migawka nikona i matryca ciągną jeden z promieni słonecznych w dół matrycy....
Nigdy nie robiłem takich eksperymentów - możesz mi podesłać jakiś sampelek obrazujący to?
fafniak, ciekawe... ale wg mnie to nie jest problem migawki ale matrycy. Nawet biorąc pod uwagę konstrukcję lamelek (tzn różnice w materiale wewnętrzych i zewnętrznych), raczej trudno wyobrazić sobie żeby dawało to taki efekt.. No ale może się mylę
fafniak, no to nie dziwię się że olali temat. Bo to raczej problem konstrukcyjny a nie Twojego egzemplarza. I jeśli zechcą coś poprawić to może w D900, a może za 5 lat dopiero
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11