Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bokeh i inne.
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   Bokeh i inne.

Kolega Jacek_Z z forum zrobił fajny test. Zrobił 4 zdjęcia modelce aparatami D200, D300, D3, i 5D, usunął EXIFy i kazał ludziom zgadywać, które jest które (zdjęcia były na niskich czułościach ISO 100-200). Pomijam już fakt, że mało kto trafił. Dla mnie to nie dziwne, bo na ISO 100-200 wszystkie te lustrzanki sprawują się świetnie.

Ciekawsze jest co innego. Ponieważ było wiadomo jakie szkła miały podpięte lustrzanki ludzie zgadywali po bokehu! Np. znany forumowicz i bardzo rozsądny człowiek typował tak:

Cytat:

Proste. W kolejności bokehowej:

BB - to oczywiście D3. Najładniejszy bokeh 85/1.4, duża dynamika i ładne odcięcie świateł.
CC - bokeh gorszy, ale najlepszy z pozostałych, ładny odcień skóry - na bank 5D z 85/1.8
AA - znowu gorszy bokeh, ale dynamika niezła i skórka opalona - znaczy się D300 i 50/1.4
DD - "funny bokeh" - znak firmowy 50/1.8. To musi być D200

Nie trafił ani razu...

To tyle na temat bokehu :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   

Szczerze mowiac, czytalem juz o tym "eksperymencie" wczesniej.
Wniosek, jaki mi sie nasunal jest taki: jesli ktos fotografuje na wyzszych iso sporadycznie, to nie musi wydawac calego budzetu na najnowsza puszke. Roznica byla praktycznie niezauwazalna, a rozrzut cenowy-ok. 10tysiecy PLN.

Arek 
Redaktor

Mam szacunek do włożonej pracy, bo wiem dobrze ile energii i czasu zabierają takie eksperymenty. Wyniki można traktować jednak głównie jako zabawę - szczególnie jeśli chodzi o ilość szczegółów, bo były różne obiektywy, na różnych przysłonach i to na takich, na których aberracje mają jeszcze wiele do powiedzenia, a potem obrazki były skalowane, tak aby ludzie po rozmiarze nie poznali z którego aparatu pochodzą. Robiąc takie rzeczy, mogę w kilku testach wygenerować dowolną kolejność dla tych czterech lustrzanek.

Arek

MC 

Zdaje sobie sprawe, ze nie byl to test z prawdziwego zdarzenia. Nie zmienia to jednak faktu, ze dluuugo trwalo zanim ktos poznal lub strzelil co jest co.
Ojjj, chcialoby sie miec takie D3...

edip 
Uczestnik

kiedys byly w modzie obrazki na ktore trzeba bylo spogladac "za" obrazek a wowczas cos sie tam pojawialo:D nigdy mnie to nie bralo i nigdy nie tratowalem tego powaznie bo...wielu ludziom potrafilem wmowic ze tam ma byc napis.....ktory dopiero co wymyslalem i co dziwne....oni go tam widzieli:D:D:D:D hehe...z tym bokeh to sprawa wg mnie podobna. jeden napisze ze fajny wiec inni sugerujac sie jego opinia ida za nia w zaparte....:D:D subiektywne odczucia tego co spoglada nie moga byc miarodajne bo wystarczy miec jakas wade wzroku by swiat postrzegac inaczej niz ten co obok mnie siedzi. Pozdrawiam.

MC 

A ja spytam w ten sposob. W ofercie swietej pamieci Minolty, a obecnie Sony jest obiektyw 135mm STF. Widzialem kilka zdjec nim zrobionych i nieostrosci bardzo mi sie podobaja. Nie sa to zadne gwiazdki, kolka tylko mila dla oka nieostrosc.
Widzialem tez, ze ma dwie przyslony. Moze daloby sie taki obiektyw przetestowac...

Odpowiedz do tematu