Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D5000 4 opcje prosze o rade
Autor Wiadomość
kozik7333 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010   D5000 4 opcje prosze o rade

Na poczatku wszystki witam i pozdrawiam wkoncu sie zarejestrowalem po paru miesiacach przegladania forum ale jest powod nabylem body d5000 + 18-55 vr

zamierzam kupic obiektyw inny w gre wchodza 4 warjanty
1. Nikon AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6 G ED VR DX zastanawiam sie tylko nad wytrzymaloscia korpusu oraz trwaloscia obiektywu czy slusznie?
2. Sigma AF 17-70 mm f/2,8-4,5 DC HSM Macro
3. Sigma 18-125mm f/3,8-5,6 DC OS HSM
4. Nikon AF-S 55-200 mm f/4,0-5,6 DX VR - dokupic ten obiektyw do posiadanego kita

nie jestem zwolenikiem wymieniania obiektywow najlepiej chcialbym miec jeden najbardziej uniwersalny w tym przedziale cenowym

zdjecia bede robil glownie krajobrazy , ludzie na polu , troche przyrody zwierzeta w naturze, oczywiscie czasem jakies imieninki w domu :) wiem ze jest to bardzo szeroko opisane ale nie mam duzych wymagan che robic przyzwoite zdejcia ktore beda napewno lipsze od kompaktowych aparatow dopiero co wchodze do fotografi a nie mam grubego portfela

Reklama

Wojteo 
Bywalec
jotpegopstrykacz

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010   

To może jeszcze:
5. Nikkor 35/1.8G.
:wink:

ophiuchus 
Optyczny

kozik7333, a jaki będzie stosunek ilościowy jednych zdjęć względem innych?

Jeśli więcej zdjęć robisz w domu, rodzinie i na imieninach to może faktycznie opcja nr 5 byłaby najlepsza?:D

ad 1. Czy zamierzasz wbijać tym zestawem gwoździe? ;)
ad. 2, 3. Nie ma sensu dublować ogniskowych, chyba, że chcesz mieć namiastkę makro (sigma 17-70)
ad. 4 to jest dobra koncepcja, przy założeniu, że dużo czasu spędzasz w plenerze i robisz sporo krajobrazów i takich tam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozik7333, najlepiej zrobisz jak kupisz kita D5000+18-105VR oraz dokupisz 35/1,8

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

hijax_pl napisał/a:
kozik7333, najlepiej zrobisz jak kupisz kita D5000+18-105VR oraz dokupisz 35/1,8

nic ująć a tylko dodawać :mrgreen:

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010   

Ale kolega zaznaczył, że korpus z obiektywem już posiada :D i nie jest to 18-105...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ophiuchus, oj uciekło mi słowo "nabylem" :)

Ale zostanę przy swoim - dokupić 35/1,8

kozik7333 
Nowy

Wielkie dzieki za odpowiedzi no wiecej bede robil zdjec na polu niz w domu ostatecznie mam jeszcze kompakt, przeciesz nie kupowalem lustrzanki zeby robic zdjecia imieninowe w domu .Ze wzgledow finansowych najlepsza jest opcja 4 . Sprzedac kita 18-55 jest trudno i za bardzo male pieniadze opcja 2 i 3 to wydatek okolo 1200-1400 zl tylko czy ten kit jak na kit jest w miare do przyjecia slyszalem ze najlepsze obiekty kitowe ma pentax a nikon , canon to nie bardzo
bardzo chcialem zamiast 18.55 miec 18-105 podobno jest jak na cene i 1 obiektyw do nauki dobry zmartwilo mnie tylko ten plastikowy korpus o ktorym czytalem ze sie wyrabia i wylamuje latwo nie chodzi o wbijanie gwozdzi jak ktos napisal ale czasami moze sie zdazyc ze aparatem sie delikanie udezy w cos itp

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozik7333, mam 18-105, kilkakrotnie nim o coś zawadziłem i jakoś... nic mu się nie stało. Poza tym przecież 18-55vr ma też plastykowy bagnet - przeszkadza Ci to? Zepsuł się? Wyrobił?

18-55vr jest optycznie porównywalny z 18-105. Po prostu 18-105 ma uniwersalniejszy zakres ogniskowych no i przede wszystkim wewnętrzne ogniskowanie, a co za tym idzie - nie obracającą się soczewkę przednią. Jak dla mnie to są duże zalety.

kozik7333 napisał/a:
Sprzedac kita 18-55 jest trudno i za bardzo male pieniadze

Dlatego nadal uważam że zamieniać nie ma co - lepiej coś dokupić. Dlaczego proponuję 35/1,8? Bo to obiektyw dużo jaśniejszy, da Ci możliwość realnej zabawy z GO, bez uciekania się do sztuczek z tele ;)

Jeśli natomiast interesuje Cię bardziej tele - to polecałbym Ci zamiast 55-200 rozwiązanie co prawda 2x droższe, ale też wg mnie - 4x lepsze - czyli AF-S 70-300VR - na polu będziesz bardziej z niego zadowolony :)

gratrzu 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010   

witam.
nawiazujac do tego postu, czy ktos moze powiedziec cos o nikonie d5000 + Sigma 18-125mm f/3,8-5,6 DC OS HSM (bo recenzja na potyczne jest b pozytywna);
czytaki zestaw ma sens, czy lepiej wybrac nikkora 18-105

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ta Sigma to nie jest zły obiektyw, ale mimo wszystko bym wziął Nikkora. Oprócz badziewnego wykonania niewiele można mu zarzucić. A cena, szczególnie w zestawie z aparatem, bardzo przyjemna.

gratrzu 
Nowy

dzieki za odpowiedz.
cena w sumie nie gra roli, bo to jakies $30-40 roznicy, nie wiecej.
a mi chodzi o obiektyw w miare uniwersalny, taki do tluczenia czesto w trudnych warunkach (lasy tropikalne, gory etc)
z recenzji lepiej wyglada mi sigma (wykonanie, winietowanie, dystorsja etc), dlatego pytam (no moze troche slabsza ostrosc niz u nikkora ale tylko na srodku)
no i z obiektywem ktory wibiore chce poznac aparat
a i jeszcze jedno jakis dobry filtr UV, chodzi mi o ochrone szkla.
dzieki

oranżewski 
Optyczny

filtr możesz brać każdy (oby nie z tych najtańszych). choćby i nawet Marumi UV Haze. mam i nie narzekam. jak będziesz kupował obiektyw w ProCentrum to poproś o taki ;)

gratrzu 
Nowy

w ProCentrum nie kupie bo akrurat siedze z drugiej strony globu :lol:
ale dzieki
taki najtanszy, chyba to bylo za 10 zlociszy porownalem kiedys z takim srednim za 100 i widzialem...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

gratrzu napisał/a:
w ProCentrum nie kupie bo akrurat siedze z drugiej strony globu :lol:
ale dzieki
taki najtanszy, chyba to bylo za 10 zlociszy porownalem kiedys z takim srednim za 100 i widzialem...

Nie dokręcaj zbędnych filtrów. Do ochrony słuzy dekielek. Nikkor 18-105 jest tak tanim (i tak zrobionym :sad: ) obiektywem, że chronienie tam czegokolwiek nie ma sensu.

Odpowiedz do tematu