Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nigdy wcześniej nie spotkałem tego obiektywu w takiej obudowie.
Sprzedający nie należy do zbyt rozmownych. Na moje zapytanie czy posiada HSM , odpowiedział krotko ze posiada ale HSS. Dziwne , Sigma chyba nie stosuje takiego oznaczenia.Czy ktoś z Was zna ten model i może napisać coś więcej ?
Jeśli odpowiedział Ci, że posiada HSS to oznacza, że albo nie wie o czym pisze albo chce się pozbyć tego szkła. HSS to może posiadać co najwyżej lampa błyskowa.
Sigma 100-300/4 w mocowaniu Sony nie ma HSM.
Ja myślę, że kolega Oregon pytał o Sigmę 70-200/2,8...
Więc jej pierwsza wersja nie posiada HSM, druga natomiast tak. Szybsza jest wersja pierwsza, co dla niektórych kanonowców jest nie do pomyślenia.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
MC , to mi trochę namieszałeś. Na wiosnę chcę kupić jakiś tele Sigmy. Myślałem właśnie o 70-200mm 2,6 II HSM sądząc , że to szybki obiektyw. Dość przypadkowo zakupiłem 2 konwertery Sigmy - 1,4 i 2 , no i pomyślałem że takie rozwiązanie będzie optymalne. Przyzwoity zoom i w miarę potrzeby da się zwiększyć ogniskowa do 400 mm co w zupełności mi wystarczy. Tak kombinowałem, żeby mieć szybki obiektyw i ciągle z AF nawet po dodaniu konwertera x 2. Skoro mówisz że wersja II jest wolniejsza od I , to może ta Sigma 100-300 z Allegro też byłaby dobrym rozwiązaniem ?
Po kolei:
- Sigma z HSM jest wolniejsza niż bez co wcale nie oznacza, że jest wolna.
- jeśli te TC Sigmy kupiłeś "dosyć przypadkowo" to najprawdopodobniej kupiłeś ich starą wersję. Oznacza to, iż nie przenosi ona napędu HSM.
- Sigma 100-300/4 jest bardzo dobrym obiektywem.
Przypadkowo to miało raczej znaczyć okazyjnie. Trafiłem na dużą obniżkę. Najpierw sklep obniżył cenę dla konwertera x2 a po paru tygodniach również tego 1,4. Później okazało się, że zlikwidowali stoisko fotograficzne, które w zasadzie zawsze było tam bardzo ubogie.
To najnowsze wersje DG EX , co do tego nie mam wątpliwości.
Kupiłem mimo, że nie posiadam jeszcze żadnego obiektywu, który mógłby z nimi pracować.
Pomyślałem wtedy, że to okazja i że coś sobie do nich dobiorę. To tak jakby kupić zimowe opony a potem dobrać do nich samochód, śmieszne ale tak było. Wracając do tematu , co byś proponował w takiej sytuacji ?
Szczerze? Nie wiem... Mimo, że wszystkie trzy obiektywy miałem w rękach.
Skoro masz już TC, to 100-300/4 bym skreślił. Tyle samo dostaniesz podpinając TC 1,4
Pozostaje więc 70-200. Dużo tutaj zależy od ceny. Kolega niedawno kupił starszą wersję w idealnym stanie za 1900zł. Nowa kosztuje obecnie trochę ponad 3000. Musisz sam się zastanowić czy wolisz cichy, ale troszkę wolniejszy AF czy słyszalny, ale szybszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10