Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Jestem kompletna amatorka jesli chodzi o fotografie, wlasnie kupilam moj pierwszy aparat canon 500d z zestawem kitowym. Wiem, ze na poczatek powinnien wystarczyc do nauki fotografii. Jednak za 3 tygodnie wyjezdzam na wakacje na Kube i bym chciala "poszalec" z moim nowym nabytkiem. I stad moje pytanie, jaki obiektyw powinnam wybrac? Moje dwa typy to http://www.simplyelectron...uct.php?pid=681 lub
http://www.simplyelectron...t.php?pid=1838. Prawdopodobie moge rowniez wymienic moj zestaw podstawowy na zestaw z drugim obiektywem i 2 karta -
http://www.jessops.com/on...76261/show.html . Oczywiscie inne sugeste chetnie widziane. Moje wykorzystaanie to raczej zdjecia rodzinne, portrety, wakacje ( tak jak w tym przypadku). Wiem, ze pewnie temat byl tu poruszany wielokrotnie, ale jak czytam wszyskie watki to jest to dla mnie za duzo informacji jak na pocztatek i gubie sie w wyborze. Moje pytanie to co wybrac? czy moze pozostac przy obiektywie kitowym( jako poczatkujaca )? czy przed wyjazdem powinnam dokupic cos jeszcze ?Dodam ze moj budzet to ok 1 000-1300 zl. Za wszyskie wskazowki bede wdzieczna.Justyna
Witam,
Pozostan przy kitowym obiektywie, 2/3 dolnego zakresu ma przyzwoita rozdzielczosc.
Do niego mozna dokupic wskazany juz obiektyw Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens
Zostanie tez mala kwota, ktora wystarczy na jeszcze jeden obiektyw, czyli Canon EF 50mm f/1.8 II Lens
http://www.simplyelectron...uct.php?pid=518
oraz dodatkową karte pamieci i ewentualnie dodatkowe zasilanie.
Jasna stalka przyda sie na wieczorne/nocne fotografowanie.
WZBG
[ Dodano: Wto 12 Sty, 2010 13:16 ]
Wez tez pod uwage kupno konwertera do gniazdka elektrycznego, tam standardowo jest
110 V, jak w USA.
Juszka79, nie każdemu chce się klikać w takie linki, zamiast podawać namiary do sklepu napisz po prostu oznaczenia obiektywu – łatwiej uzyskasz informację.
EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM - ostatnio było na forum sporo informacji o tym obiektywie. Na aparacie z małą matrycą APS-C (a do takich zalicza się 500D) nie będziesz miała szerokiego kąta. Mając obiektyw kitowy nie będzie to problemem, o ile jakość zdjęć „krajobrazowych” z kita jest dla Ciebie satysfakcjonująca. Tak poza tym to spoko-szkło. Odpowiednikiem tego obiektywu na małą matrycę jest model EF-S 17-85 IS USM. Nawet bardzo podobnie wyglądają. O tym szkle też sporo jest na forum. Ale to byłoby zamiast Twojego kita, a nie oprócz.
EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens - najtańsze, plastikowe tele będące uzupełnieniem tego kita. Z testu wynika, że jest to dość ostry obiektyw, ale na podróże nie jest to moim zdaniem najlepszy wybór – za dużo plastiku, nawet bagnet jest plastikowy!
Tamron 70-300mm, f/4 DI z tego zestawu w Jessops – o ile pamiętam z forum to nikt go nie polecał.
Co do propozycji wzbg, żeby kupić plastikowca 50/1,8 – popieram.
Przy takiej zasobnosci posiadanego portfela zbyt wielkiego wyboru nie ma, jak nie obiektywy Macro Tamrona czy Sigmy, to teleobiektyw Canona, pomimo plastikowosci.
Rozdzielczosc Canona wypada w tescie optyczne.pl lepiej niz polecany przez komora Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
Przykladowy komentarz z testu Tamrona
"Zapominając o tendencji ustawiania ostrości przed właściwym obiektem, pracy autofokusa i tak nie można ocenić dobrze. To dość poważna bolączka tego instrumentu, którą można podsumować trzema słowami: wolno, głośno i niecelnie (około 20% pomyłek w studio). Dodatkowo przy ogniskowej 300 mm autofokus lubi często się zgubić i "przespacerować" po całym zakresie..."
Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
Obiektyw kitowy (Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II) nie jest az tak slaby, ma lepsza rozdzielczosc od Canon EF-S 55-250mm, oraz (przy wiekszosci kombinacji przyslony) od Canon EF 50mm f/1.8 II
Zostaje zabrac na wycieczke trzy obiektywy:
kitowy - Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Canon EF 50mm f/1.8 II
P.S. Wazniejsze zdjecia przy zapasie miejsca na kartach pamieci mozna zapisywac i w jpg i raw. Moze w przyszlosci zaistnieje potrzeba uzyskania lepszego zdjecia niz standadowe uzyskane w jpg. Wowczas siegniemy do pliku raw i poprawimy wiecej niz w samym jpg.
Jak nie sami poprawimy, to nasi przejaciele czy znajomi.
Zatem kart pamieci "nigdy" za wiele.
Tamron 70-300mm, f/4 DI z tego zestawu w Jessops – o ile pamiętam z forum to nikt go nie polecał.
[/quote]
W porzadku, tak sobie wymieniles informacje, iz na forum nikt nie polecal.
17-85 to 1500zl i przekracza budzet, 55-250 nie jest Twoim zdaniem dobry na podroze, zatem Tamron zostal poprzez wykluczenie dwoch poprzednich obiektywow.
Jesli i tego nie polecasz, zatem na "placu boju" nie pozostal zaden obiektyw poza kitowym
i EF 50mm f/1.8 II.
A cos z tele nalezaloby ze soba zabrac.
Moim zdaniem pozbycie sie kita na rzecz EF-S 17-85 IS USM troche ograniczyloby mozliwosci.
Wieczorami za ciemny.
Nizsza rozdzielczosc od kita dla 18 i 35 mm
Trzy obiektywy a jeden.
EF 50mm f/1.8 II. pozowlilby tez na filmowanie wieczorami.
A jesli juz zdecydujemy sie na stalke 50 mm, to i pozostajemy przy kicie i najlepszym moim zdaniem teleobiektywem z nizszej polki cenowej - portfela do 1300 zl, czyli
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Jestem kompletna amatorka jesli chodzi o fotografie, wlasnie kupilam moj pierwszy aparat canon 500d z zestawem kitowym. Wiem, ze na poczatek powinnien wystarczyc do nauki fotografii. Jednak za 3 tygodnie wyjezdzam na wakacje na Kube i bym chciala "poszalec" z moim nowym nabytkiem.
Czasu masz mało do wyjazdu. Proponuję nauczyć się świadomie fotografować. To może przynieść lepszy rezultat niż nowe obiektywy. I będziesz bardziej zadowolona ze zdjęć. Warto zakupić parę książek, które dadzą Ci właściwe spojrzenie na fotografowanie. Właściwe miejsce fotografowania, perspektywa, kompozycja, kontrola głębi ostrości, której się nauczysz pozwoli Ci nawet gorszym obiektywem zrobić ujęcia życia. Ciekawy kadr jest 10 x cenniejszy niż super ostre ale mało ciekawe zdjęcie.
Propozycja wzbg wydaje sie rozsądna w założonych finansach.
Jeszcze przed wyjazdem na Kubę warto poczytać artykuly o fotografowaniu, ktore pomoga w ciekwszym ujeciu chwil spedzonych na Kubie.
Ponizej wybrane artykuly.
Dziekuje za odpowiedzi, mysle ze zdecyduje sie na proponowany zestaw. Jesli chodzi o budzet nie chce na poczatek szalec bo nie wiem czy bedzie to wykorzystane okazjonalnie czy zalapie bakcyla fotografii.Zdjeciami chetnie sie podziele, choc beda to moje pierwsze proby, wiec prosze o wyrozumialosc. Niestety teraz moje wakacje stoja pod znakiem zapytania, mam nadzieje ze zagrozenie tsunami minie do daty wyjazdu. Chetnie skorzystam z linkow z poradami jak fotografowac. Zakup poradnika odlozylam do czasu wyjazdu do Polski i mozliwosci wizyty w ksiegarni, na razie ogranicze sie do netu i uprzejmosci uzytkownikow forum optyczne.pl.
Warto dobrze poznac wlasny aparat fotograficzny.
Jest jeszcze czas na poczytanie instrukcji obslugi 500D
(link do wersji po polsku):
http://files.canon-europe...00D_PL_Flat.pdf
Jesli mamy pierwsza lustrzanka, to trzeba poznac fakt, ze inaczej sie fotografuje zwyklym aparatem kompaktowym, w ktorym raczej nie ma problemu z ostroscia (glebia ostrosci) fotografii, z racji malych matryc. W 500D jest o wiele wieksza matryca stad trzeba zaznajomic się czym jest glebia ostrosci (dlugosc obszaru w glab, ktory jest ostry)
A teraz zerknij na fotografie przyrody Macieja Duczynskiego, wiele z tych fotografii wykonano technika HDR (czyli High Dynamic Range, Szeroki Zakres Tonalny), ktora w skrocie polega na wykonaniu kilku (np. trzech) zdjec zmieniajac bracketing, czyli naswietlanie, ktore zmieniamy jak w opisie instrukcji 500D, str 86.
Takie np trzy fotografie w programie do HDR laczymy i uzyskujemy jedno koncowe zdjecie.
Te np trzy zdjecia maja byc nieporuszone, wiec trzeba miec statyw. W zaleznosci od zabieranego bagazu mozna pomyslec o dolaczeniu prostego statywu.
Efekty w praktyce na stronie Macieja Duczynskiego:
http://www.lonelywolf.pl/galeria/
Wiele osob uzywa tez techniki HDR do uzyskania efektow wrecz bajkowych, malo rzeczywistych (poprzez odpowiednie ustawienia programu do HDR).
Po przyjezdzie warto czesc zdjec wywolac na wiekszych formatach, np A4 (kartka do druku, do ksero).
Inaczej cieszy oko zdjecie wywolane, a inaczej zdjecie na monitorze
co wplywa na zarazanie sie tym bakcylem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10