Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 Sigma 105/2.8 czy 150/2.8
Witam,
Jak zwykle mam dylemat - proszę powiedzcie wasze opinie.
Zastanawiam sie nad wyborem 105 czy 150.Przeznaczenie macro i spacer zoom.
(w posiadaniu jest tez 100-300/f4 EX - ale ciezka jak na spacer zoom;).
Co sadzicie?
jeśli to ma być spacerzoom to może sigma 70-300APO? lekka (lżejsza od 100-400) i ma "macro...". taki sobie zresztą wymarzyłem ale jeśli masz 100-400 to nie ma sensu. kierowałbym się raczej ku... heliosowi - polecam!!!
a tak serio to trudne wymagania podałeś bardziej kierujesz się ku macro i żeby spełniał wymagania spacerzooma czy chcesz spacerz. i przy okazji muchę złapać kiedyś tam?
Sorki - zle to ujalem.
Mialo to byc Tele a nie zoom.
Mysle o tym zeby miec jedno macro .
Ale jako spacerowke bede mmial 17-70/F2.8-4
I chcialbym miec jedno Tele (posiadam rowniez TC x1.4) do makro i dodatkowo do spacerow (100-300 za ciezkie)
Tele 150 jest OK i wystarczajace - ale moge miec 150 badz 100+TC
Znalazlem watek pozniej jak opublikowalem juz posta - sorki
mieć szkło 100-300 i nie focić nim, bo za ciężkie... rozumiem: mieć kompakt i nie robić nim, bo za słaby, ale 100-300? to jest elegancki tele. 17-70 + 100-300 = super zestaw. a co do macro - zostań przy 17-70. jak 1:2 nie wystarczy to kup raynoxa 250, bo ta sigma z pierścieniami daje zabójczą minimalną odległość.
tak bym uczynił ja.
Sigma 17-70/f2.8-4 niestety na tylko skale 1:2.7 - trochę za mało.
Nawet jak podepnę pierścienie to przy podwójnym zestawie,mogę uzyskać około 1:1 bądź.1:0.8
Mi zależy przynajmniej 2:1 - do Sigmy 150/f2.8 planowałem dodać pierścienie - przy podwójnym zestawie jestem w stanie wyciągnąć 2:1 spokojnie.
Ogólnie zastanawiam się miedzy 105 a 150.
Co do 100-300 - to faktycznie jest trochę ciężkawa na miasto - do pleneru zajefajna.
A 150 + TC - daja mi to co potrzebuje.
Mi zależy przynajmniej 2:1 - do Sigmy 150/f2.8 planowałem dodać pierścienie - przy podwójnym zestawie jestem w stanie wyciągnąć 2:1 spokojnie.
150/2.8 to dobre szkło, ustawione na nieskończoność i założonymi pierścieniami (zakładam że to będzie 100mm) - skala odwzorowania będzie ok 1:1,5
Przy minimalnej odległości to będzie 2,5:1
Przy takim układzie jasność spada 1,7x, czyli z f/11 zrobi się efektywnie f/18
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10