Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 14 Lut, 2008
czyszczenie szkieł
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Pią 14 Gru, 2007   czyszczenie szkieł

Mam już kilka zaschniętych kropli z deszczu czy śniegu. Czym to czyścić? Mam setnie spraną flanelkę, ale o ile w kompakcie robiłem to "na chuch" to nie wiem, czy teraz tak wypada. Może należy jakiś płyn nabyć czy coś?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 14 Gru, 2007   

Jak masz takie podejście do sprzętu to oddaj od razu te zabawki do muzeum :lol:
Chuch, szmatka do optyki i jedziesz. Jeszcze nie słyszałem, żeby od tego ktoś w szkle dziurę zrobił :lol:
Ja filtrów UV generalnie nie używam i jakoś z tym żyję. Najgorsze co może być to nadmierna dbałość o sprzęt bo przesłania nam to najważniejszy cel tych wszystkich zachodów, czyli... ZDJĘCIA.

benetnash 
Rozmowny

Mi szkło obiektywu jest łatwiej wyczyścić niż filtr hama na którym zostają maźnięcia, które tylko chusteczka higieniczna usuwa - szmatka do czyszczenia optyki jest tylko przenosi z miejsca na miejsce.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Poczułem sie uspokojony. Nabyłem tylko ćwiartkę spirytusu, zeby chuch był odpowiedni ;) .

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007   

Oj to na długo ci nie starczy ta ćwiartka... :)

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007   

Zgodzę się z przedmówcami co do brudnych szkieł o ile brud a konkretnie jego ilość :wink: nie przeszkadza robić dobrych fotek ... :D

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sob 22 Gru, 2007   

komor napisał/a:
Oj to na długo ci nie starczy ta ćwiartka... :)
Jedna ćwiartka=jedno czyszczenie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007   

Choroba już wiem dlaczego fama głosi, że fitry HOYA trudno się czyszczą. To chyba trzeba by mieć własną gorzelnię, żeby wyrobić...

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007   

Nie trzeba. Woda wystarczy. Nawet nie musi być święcona ;) Fama niesie, że być za to z ludwikiem.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 27 Gru, 2007   

Martwiące o tyle, że w warunkach polowych oznacza to zdjęcie filtra i schowanie go do kieszeni do czasu powrotu do domu.

A co sądzicie o tym: http://www.allegro.pl/ite...p_faktura_.html

Ma ktoś, używa, działa? O tyle mi się podoba, że w terenie, jak łapy już ma się nie pierwszej czystości, niedotykając się można szkło oczyścić - jeśli to działa...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 27 Gru, 2007   

Kolega "zanabył" coś podobnego. W sumie fajna popierdółka, możesz kupować śmiało.

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007   

Arek napisał/a:
Nie trzeba. Woda wystarczy. Nawet nie musi być święcona ;) Fama niesie, że być za to z ludwikiem.

Potwierdzam.
Roztwór Ludwika jest lepszy niż płyn Hama.
Poza Ludwikiem nic palca z Hoyi nie usunie ;-)

Natomiast obiektywy przed "zeszmaceniem" warto "odmuchać" lub "opędzlować" aby usunąć drobinki piachu i inne niechciane okruchy mogące porysować powłoki.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   

Odświeżam trochę temat :wink: ja używam alkoholu ale izopropanol ( 1l butelka) za ok 20 zł :shock: jest po prostu super do optyki , mechaniki precyzyjnej i elektroniki.
Butelka wystarczy na wiele lat :shock: po roku czyszczenia sprzętu zużyłem ledwo 0,1 L.
Czyści profesjonalnie i z tego co wiem to używają tego w serwisach optyki.

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   

Arv napisał/a:
Arek napisał/a:

Potwierdzam.
Roztwór Ludwika jest lepszy niż płyn Hama.
Poza Ludwikiem nic palca z Hoyi nie usunie ;-)

Natomiast obiektywy przed "zeszmaceniem" warto "odmuchać" lub "opędzlować" aby usunąć drobinki piachu i inne niechciane okruchy mogące porysować powłoki.

...powiem że poza roztworem z ludwika odciski palców z moich filtrów Hoya schodzą także po chuchnięciu i użyciu szmatki. :razz:

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 14 Lut, 2008   

igorax napisał/a:
...powiem że poza roztworem z ludwika odciski palców z moich filtrów Hoya schodzą także po chuchnięciu i użyciu szmatki. :razz:

No to zależy kto jaki ma chuch... Czy wcześniej łykasz dawnę etanolu? :D

Koraf, a gdzie się ten izopropanol kupuje? W moim monopolowym nie ma :D

Odpowiedz do tematu