Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010 Jaki skaner kupić w rozsądnej cenie?
Witam wszystkich forumowiczów!
Zastanawiam się nad zakupem skanera. Potrzebny mi on jest do skanowania starych fotografii i pocztówek w bdb rozdzielczości. Czy moglibyście mi polecić jakiś dobry skaner w rozsądnej cenie?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
Dominikbb. Rozumiem że wystarczy ci format A4 skanowanego obrazu, dlatego śmiało moge ci polecić skaner EPSONA 3170, jest to świetny skaner który oferuje wysoka jakośc w niskiej cenie. Ja używam go od paru lat i jestem bardzo zadowolony. max rozdzielczość to Rozdzielczość 3 200 x 6 400 dpi. Fajne oprogramowanie, w miare szybki. Daje on możliwośc skanowania negatywów co jednak jest bardzo powolne. Dlatego jesli potrzebujesz taniego i dobrego skanera do zdjęć to bierz tego EPSONA. Podam ci jego parametry:
Producent Epson
Model Perfection 3170
Rozdzielczość optyczna 3200 x 6400 dpi
Gęstość optyczna 3.4 Dmax
Głębia koloru48 bitów
Odrastrowywanie tak
Obszar skanowania 216 x 297 mm
Interfejs USB 2.0
Praca z Macintoshem tak
Wymiary mat. przezr. 24x36 mm (12x), slajd (4x), 6x9 cm (1x)
Oprogramowanie Adobe Photoshop Elements 2.0, ABBYY FineReader Sprint OCR, NewSoft Presto! BizCard
Gwarancja 1 rok
Dodam że niegdyś był to drogi sprzęt dziś obecnie na allegro kupisz go juz za jakies 200-300 zł
Właśnie Canon LIDE.. Szukałem jakiegoś skanera pod Windows7 64. bitowy i trafiłem na Canon LIDE 200. Jego wielką zaletą jest szybkość. To po prostu niesamowite, kiedy skanując plik dokumentów A4 muszę się uwijać, aby skaner nie czekał na mnie. Do tej pory to ja, bębniąc palcami w blat biurka czekałem, aż będę mógł podnieść klapę, aby wymienić dokument.
Słowo LIDE oznacza, że pomimo iż skaner jest cienki, potrafi oddać głębię obiektów trójwymiarowych położonych na płytę tak jak to do tej pory umiały robić skanery grube (te wysokie)
pomimo iż skaner jest cienki, potrafi oddać głębię obiektów trójwymiarowych położonych na płytę tak jak to do tej pory umiały robić skanery grube (te wysokie)
jakich obiektow trojwymiarowych ? Przeciez zdjecia czy grafiki to wszystko jest płaskie czyli 2d. Pozatym szybkość skanera zależy jaka ma gęstośc optyczna co za czym idzie jakość oraz jaką ustawimy rozdzielczość skanowania. Więc stwierdzenie ze jest szybki nic nie mówi. Trzeba porównac na określonych parametrach w różnych skanerach i wtedy mozna stwierdzić który jest szybki.
jakich obiektow trojwymiarowych ? Przeciez zdjecia czy grafiki to wszystko jest płaskie czyli 2d. Pozatym szybkość skanera zależy jaka ma gęstośc ....
Inaczej oddają obraz skanery cienkie i grube. To fakt i nie czepiaj się. Trójwymiar możesz odnaleźć choćby na skanowanej kartce, któras jest na przykład pognieciona.
Szybkość - nie wdając się w dyskusje.. A4 w 8 sekund na 300dpi, wystarczy?
Inaczej oddają obraz skanery cienkie i grube. To fakt i nie czepiaj się.
Ja sie nie czepia tylko sie zdziwiłem z tym trójwymiarem. Zakładam ze nikt nie kładzie pomiętych obrazów na skanerze a jesli nawet to poprze docisk górnej płyty obraz sie na prostuje i bedzie płaski wiec tu nie ma żadnego odczytywania 3d. Nawet jesli rzucimy pognieciona kartke to owszem skaner cos tam odczyta ale obraz bedzie zniekształcony. 8 sekund to standarowa szybkość przy 300 dpi bez jakiegos szoku.
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 15:29 ]
Boogdan napisał/a:
Tyle że niepoważnie wygląda zachwalanie, że działa z rozdzielczością 9600
Zgadzam sie fajnie sobie powiększyli rozdzielczość
Użyteczny przykład trójwymiaru - podczas skanowania książkki często jest kłopot w dociśnięciu środka książki do płyty skanera. Canon LIDE potrafi "zaglądać" powyżej płyty skanera i doczytać tekst przy podniesionym grzbiecie.
Upieram się przy tym, że skaner jest bardzo szybki. Miałem już kilka Musteków, Plusteków, a ten jest drugim Canonem. Jest co najmniej dwa razy szybszy od tych wszystkich, które znam.
Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki. Skaner potrzebny mi jest do fotografowania sporej ilości starych fotografii... Fotografie te często są małych rozmiarów i niezbyt czytelne (upływ lat).
szukam czegoś do domu za niewielkie pieniądze czyli ok. 500 pln
dobrze wiem ze naprawdę dobre skanery kosztują xxxx albo nawet xxxxx
ale szukam czegos taniego co pozwoli mi na zeskanowwanie slajdu do rodzielczości
ok. 3000x2000 px i skanowanie odbitek, rysunków, printów, wszystko do publikacji
elektronicznej.
Znalazłem http://www.agito.pl/skane...f.0.358208.html
opis wydaje sie obeicujący, ktoś używał ? jak się sprawuje ?
rzeczywiście nadaje się do slajdów ? jaką rozdzielczość mozna uzyskac (uztyteczną nie interesuje mnie interpolacja itp) ?
btw. szkoda ze optyczne nie testuje skanerów, w końcu to sprzęt optyczny. (drukarki juz nie, gdyby ktos chcial dodac ze jak skanery to i drukarki )
B o g d a n, jak skanuje się tym Lide negatywy, mógłbyś jakiś fragment skanu gdzieś wystawić ? (jakiś imageshack/yfrog itp) byłoby to szalenie wspaniałomyślnie z Twojej strony.
Nie bardzo wierzę w tą rozdzielczość na płaskim skanerze. Mam filmowy skaner Minolty więc jestem nieobznajomiony z najnowszą techniką, bo już trochę czasu upłynęło od czasu produkcji mojego skanera. Poza tym czy coś piszą jak on ustawia ostrość? Potrafi dla każdej klatki oddzielnie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10