Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 13 Sty, 2010
dr11, nie wszyscy jadą focić kleszcze na zadach bawołów
No chyba, że masz pomysł jak zmieścić 300/2.8 w budżecie 13000zł z puszką i czymś szerszym. A... no i jeśli masz pomysł jak to utrzymać bez wzrostu masy mięśniowej :]
Zarówno 200/2.8L jak i 135/2L to szkła relatywnie małe, przez co wygodne.
Chyba, że masz na myśli 300/4IS L... bardzo podoba mi się to szkło, ale wolałbym coś szerszego Zwłaszcza, że potem ludzie wracają do domu i... chcieliby nimi porobić coś innego od zwierzyny o 4 rano
hijax_pl, wszystko kiedys sie zaczyna i konczy Nawet mm w zoomach
Dyskusja zaczyna sie krecic w dziwnych obszarach, bo: 400mm? Nie, 300 tez jest blisko 400. To moze 200... Ok, 135 wystarczy (A w zasadzie to dlaczego nie Sony HX1? ).
mavierk, 300/4 (opcjonalnie +TC 1.4) jest nieglupim pomyslem ale... Stalki sa wedlug mnie idealne dla osob, ktore jada z nastawieniem na fotografie. Przede wszystkim na fotografie. Kosztem wagi, czasu, wygody itd. Moga spbie pozwolic na to, zeby poczekac az w skomponowany kadr wejdzie zwierzyna, a nie jak skomponowac zdjecie jak sie zwierzyna nadarzy. Zoom w tym wypadku wydaje sie mi bardziej uniwersalny.
Jesli nie 100-400 to moze 70-200 + TC 1.4, 70-300 IS. Uzywalem tego ostatniego, jedyne co mi przeszkadzalo to to, ze trzeba domknac do f/7.1 na 300mm zeby miec najlepsza ostrosc. Przymkniecie na sawannie nie stwarza wiekszych problemow. AF byl znosny o ile nie byl w servo.
Pisze o Canonie bo na Nikonach nie znam sie, ale wczesniej w postach tez byla propozycja.
Trudno mi juz cokolwiek wymyslac w tej materii Nina281, moze popros faceta, zeby zamiast trzymac w reku na wycieczce butelke Tuskera, pomoglby nosic cos, co dla Ciebe jest za ciezkie (moja 50kg Dziewczyna nie miala problemow z operowaniem 40D, 5D+100-400 ).
Fragment, cytat:
"Fotografowanie zwierząt to wyzwanie dla naszej optyki. Z jakich odległości fotografujemy zwierzęta i jakich obiektywów używa się najczęściej?
W praktyce bywa to oczywiście bardzo różnie - dwa lata temu jeździliśmy np. za bardzo rzadkim w Masaii Marze nosorożcem czarnym przez całe popołudnie po to tylko, żeby oglądać go na zboczu przeciwległego wzgórza z odległości mniej więcej 2 km. Nawet zestawianie konwerterów nie umożliwiło sfotografowania niczego poza bardzo odległym punktem na tle traw. Z drugiej strony w Lake Nakuru spotkaliśmy te zwierzęta przy samej drodze i fotografowaliśmy je z odległości metra. Wbrew powszechnej opinii w Kenii można się doskonale obejść bez skrajnie długich ogniskowych choć oczywiście i dla takich znajdzie się zastosowanie. Często zwierzęta będą na tyle blisko, że obiektywy skrajnie szerokokątne mogą dać najciekawsze ujęcia.
Z kolei dłuższe szkła mogą znaleźć zastosowanie przy fotografowaniu drobniejszych zwierząt, ptaków czy przy zbliżeniach fragmentów skóry.
Musimy pamiętać, że możliwości manewru kadrem są dość ograniczone przez niemożność opuszczenia samochodu. Zatem dobrze zdają egzamin obiektywy o zmiennej ogniskowej. Ponadto użycie statywu w samochodzie jest bardzo problematyczne więc przydaje się funkcja stabilizacji obrazu. Jako podstawowy zestaw na safari polecałbym obiektyw o zakresie ogniskowych zbliżonym do 24-70mm oraz 80-400mm is/vr/os choć i oszczędny zestaw typu 28-105mm i 75-300mm także pozwoli osiągnąć dobre rezultaty."
W/w zakresy to raczej dla pełnej klatki w stylu D700 więc na cropie 50D ...
Czyli co? Dwa body. Bo zmieniac szkiel przeciez nie mozna - matryca sie pobrudzi
B o g d a n, zauwaz, ze autor artykulu byl na wyprawie typowo fotograficznej, mogli jezdzic cale dnie za kadrem itd. Nie wiemy jaki ma program autorka watku
Equipment Recommendations
Outfit for the heretofore casual photographer:
- small-sensor digital SLR body, e.g., Canon 50D (point and shoot cameras are hopeless)
- an image-stabilized zoom lens with an approximate range from 100 to 400mm, equivalent to 150-600mm on a full-frame camera, e.g., Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM,
- a high-quality wide-to-tele zoom lens for general-purpose photography, cities, landscapes, etc., e.g., Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM,
- enough CF cards to store 300 photos per day, e.g., a big stack of 8 GB cards
- extra battery
- sensor cleaning kit if your SLR body does not include a dust removal feature
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010
czyli co? Jeden obiektyw 35-350L czy raczej 28-300L?
Napisałem, co bym sobie kupił, w końcu safari to tylko 2 tygodnie, reszte życia spędzi się w Polandii
mavierk, te Lki co podałeś przecież są za ciężkie!
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010
no to wersje bez L
nina281 [Usunięty]
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010
Witajcie
złożyłam to nieszczęsne zamówienie - cały tydzień później od deadlinu!
70-200 IS USM L
17-55 /2.8 IS USM
TC x 1.4
d50 body
lampa 430 EX II + aku energizera + ładowarka
polar B+W slim MRC
karty SD CF 8 GB i 16 GB Extreme III
zapasowe akumulatory Hahnel
Jak sądzicie, to wszystko, czy COŚ POMINĘŁAM?
Dokupię jeszcze torbę na to wszystko i zestaw czyszczący (w jakimś atrykule przeczytalam, żeby nie szmatki a bibulki 1-razowe), kamere video i fotobank (wybrałam Digimate III Hi Speed SATA 500 GB.
Kamere ciągle wybieram...
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Obiecuje za po powrocie zdam relacje dzieląć się praktycznymi wrażeniami i uwagami, no i może - zdjęciami:-)
Pozdrawiam Was ciepło, a najcieplej Optycznych, bo chłopaki są super, testy są super i jeszcze doradzają
MIłego weekednu
Nina
[ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 19:39 ]
wlasnie zamówiłam kamerę i fotobank - to już wszystko:-)
18 tysięcy złotych polskich
[ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 19:40 ]
No raz jeszcze dodam:
Panasonic HDC-SD200 - to ta kamera. Najkrócej ją wybierałam - cały kwadrans
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11