Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 50D i problem z kolorami
Witam wszystkich na forum.
Zapisałem się na owe forum z powodu kłopotów z odzwierciedleniem kolorów 50D (niebieski).
80% fotografii jakie robię to oświetlenie - koncertowe
W załączniku są dwie przykładowe fotografie "maria" , "media" i "ciechowski"
Na dwóch fotografiach widać problem z kolorem niebieskim a na trzeciej (ciechowski) jest ok (wykonana OLPIMPUSEM)
W miejscach gdzie kolor jest "przepalony" dookoła robi się poświata w kolorze magenty.
Problem nie winika z balansu bieli ani z czułaości.
Teoretycznie można obrobić fotografie ale po zabawach kolor twarzy jest kosmosem.
Zaznaczę też że robię RAW-y
I już z wieloma osobami rozmawiałem i porównywałem i problem się powtarza.
(nie ma tego w wyższych modelach)
Gdy wcześniej miałem NIKONA d80 tego problemu nie było i teraz zastanawiam się nawet nad sprzedaniem 50 i kupieniem 300 nikona.
Podobne rzeczy widziałem u mnie w 40D i u kolegi w 30D. Być może to jest kwestia czułości na określony rodzaj oświetlenia albo wada oprogramowania, gdyż:
Tak na szybko wybrałem jedno zdjęcie, gdzie saturacja kolorów jest duża oraz duży zakres przepalenia (chyba to jest potrzebne, żeby zaobserwować efekt o którym mowa). Zdjęcia RAW z 40D, ISO 1600, wywołałem je w paru programach których triale sobie ściągnąłem na święta z myślą o przetestowaniu, ale czasu brakło.
Jedyna ingerencja w zdjęcie to zmiana balansu bieli (taka sama we wszystkich programach, akurat ten parametr ma identyczne wartości suwaków i jednostki miar…). Zresztą ta zmiana balansu jest dość abstrakcyjna biorąc pod uwagę światło, ale wpływa to na nasycenie i clipping poszczególnych barw.
Lightroom v2.6
Digital Photo Professional 3.6.2
BibblePro v5
Capture1 v5.01
Aperture v2.1.4
Jeszcze mi do kompletu brakuje Lightrooma v3 Beta. Jak widać różne programy obrały sobie chyba różne parametry domyślne, bo kolorystyka i poziom szczegółów się różni. Ale ponieważ poza Lightroomem nie posługuję się żadnym z nich to nie wiem czy tam zadziałała jakaś automatyka (starałem się tego uniknąć) czy po prostu tak różnie interpretowane są te dane RAW. Poza różnicą w kolorach jakoś wyszło, że Bibble 5 zupełnie inaczej (lepiej?) oddał detale z niskiego sufitu w górnej części zdjęcia.
A wersję procesu zmieniłeś? Bo jeśli już raz obrabiałeś zdjęcie w LR2, to domyślnie w LR3 jest używana wersja pierwsza. Poza tym profil aparatu też duzo zmienia...
jaad75, nic nie zmieniałem, na dysku trzymam RAW-y, nic nie konwertuję do DNG, a dodatkowo do LR3 nie importowałem biblioteki z LR2 tylko do pustej zaimportowałem tę jedną fotkę. LR3 powinien więc ustawić wszystko po swojemu, ale mówiąc szczerze nie zwróciłem uwagi który jest aktywny.
Teraz sprawdziłem, że w Camera Calibration jest wybrane Adobe Standard, do dyspozycji są też ACR 4.4. i 4.2. Coś jeszcze mam zmienić?
Co do balansu bieli...
w 80 % jest ustawiany manualnie
( srednio temp. to ok. 5000. zaznaczę ze na zdjęciu maria urządzenie które akurat tam swieci na niebiesko ma temp 6500 - wg.katalogu żarówki.)
Rawy. robię SRAW1 (7,1M).. testowałem też to z innymi ustawieniami.
to samo się dzieje z JPG.
Wkurza mnie to że pomimo ustawień balansu bieli nie można uzyskać dobrej surówki tylko zmusza ona do korekcji w programie.
Można sobie wykonać test w domu robiąc fotkę diody LED koloru niebieskiego.
p.s. Co do korekcji w softach jeszcze jest ok ale jesli mamy inne kolory to mamy trochę kosmos.
( soft aktualizuję na bieżąco 1.0.7 )
KOMOR.. w tej przykładowej fotce generalnie jest tylko jedna barwa niebieska masakrycznie wypalona..
Zerknij na foto media tam jest większy problem.. bo przy innich barwach i temperaturach po takim zabiegu twarz osoby może mieć troszkę dziwny kolor.
Ale to tylko przy otwieraniu już skonwertowanego RAWa do DNG. Wciąganie RAWa do LR3 ustawi drugą wersję.
Ale to chyba nie ma znaczenia przy demozaikowaniu. Proces wpływa np na tworzoną winietę.
No właśnie nie - zaimportowałem parę ruszanych LR2 PEF-ów i wskoczył mi proces 1. Pewnie bym nie zauważył, ale nagle włączyło się odszumianie luminancji, które jak wiadomo jest nieczynne w LR3 Beta. Musze sprawdzić, bo może miałem tam jakieś sidecary - chyba innego wytłumaczenia nie ma...
BTW, różnica w jakości demozaikowania jest w przypadku niektórych zdjęć mocno widoczna.
[ Dodano: Sob 16 Sty, 2010 13:16 ]
komor napisał/a:
Teraz sprawdziłem, że w Camera Calibration jest wybrane Adobe Standard, do dyspozycji są też ACR 4.4. i 4.2. Coś jeszcze mam zmienić?
A Camera Standard, albo innych ustawień nie masz? Profil potrafi dużo zmienić czasem...
No właśnie nie - zaimportowałem parę ruszanych LR2 PEF-ów i wskoczył mi proces 1. Pewnie bym nie zauważył, ale nagle włączyło się odszumianie luminancji, które jak wiadomo jest nieczynne w LR3 Beta. Musze sprawdzić, bo może miałem tam jakieś sidecary - chyba innego wytłumaczenia nie ma...
To ciekawe.. No coż - LR3 używam sporadycznie i bardzie w celu oceny pakietu - pracuję na LR2. Swoją drogą jak jest zdjęcie w procesie 1 - przy histogramie pokazuje się ikonka wykrzyknika.
jaad75 napisał/a:
BTW, różnica w jakości demozaikowania jest w przypadku niektórych zdjęć mocno widoczna.
Tak - moje przeoczenie .
Chwali się tym Julieanne Kost w filmiku który podlinkowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 16