Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Titanium 9x63
Autor Wiadomość
AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009   Delta Optical Titanium 9x63

Witam wszystkich,
Czy ktoś miał już w rękach Delta Optical Titanium 9x63 ? zastanawiam się nad jej zakupem ;)
Ciekawy jestem jak się sprawuje? mechanika i optyka...a może jest jakiś test albo w przyszłości się pojawi?
Wie ktoś może czy powtarzalność jakości wykonania lotnetek delty poprawiła się? bo wiem że były z tym spore problemy...

Reklama

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009   

http://astro-forum.org/Fo...showtopic=18750

Tyle wygrzebałem onegdaj z sieci. Też mnie interesowała. Spójrz może przez 8x56ED - 7st pola, warta grzechu IMHO. Widoki w pochmurny dzień podobały mi się dużo bardziej niż z WO 7x50ED

AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009   

Dzięki :) zabieram się za czytanie...nie wiem jak umknął mi ten wpis...myślałem że szukałem wszędzie ;)
no cóż tu pojawia się dylemat czy większe pole widzenia czy większa średnica obiektywów...cena podobna...
W najbliższym czasie pojadę do sklepu delta optical,mają tam wszystkie modele titanium więc dam znać ja to wygląda...mam nadzieję że nic mi znowu nie przeszkodzi w tym wyjeździe...
Jest tam też Vixen ultima 8x56, nad tą też się zastanawiam...

oleje 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010   

Pytanie jest takie: czy delta titanium 9x63, mimo tego, że ma słabszą transmisję światła będzie lepsza od titanium 8x56 czy titanium 8x56ED? To jest dla mnie zasadnicze pytanie, na które ktoś z Kolegów może mi odpowie. Może ktoś porównywał te dwie lornetki, czyli 56 a 63, i zechciałby podzielić się uwagami? Którą z nich kupić?

AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010   

a do czego chciałbyś jej używać?
kiedy je oglądałem bardziej chodziło mi o obserwacje nocnego nieba więc 9x63 będzie miała większy zasięg niż 8x56. ale 9x63 ma najmniejsze pole widzenia jeśli to jest dla Ciebie ważniejsze... z kolei 5x56 ED dzięki szkłom niskodyspersyjnym ma to pole największe...no i 8x56ED ma według mnie lepszą gumę niż reszta,jest chropowata i tak się nie ślizga w łapkach ;) jeśli wolisz bardziej obserwacje dzienne to weź 8x56 ED, jeśli nocne to 9x63...takie jest moje zdanie...

oleje 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   

Dziękuje za szybką reakcję i odpowiedź na moje pytania. Lornetki chcę używać do polowania. Na dzień przydałoby mi się przybliżenie x 9. Problem dotyczy nocy, z tym, że będę obserwował ziemię i tam wypatrywał zwierzyny. Teraz kiedy jest śnieg i białe tło, to chyba każda lornetka dałaby radę, ale świeżo zaorane pole to dopiero jest wyzwanie.

AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   

9x63 jest tylko 140g cięższa (wg producenta) niż 8x56 więc myślę że nie powinno to aż tak bardzo obciążać rąk podczas wypatrywania zwierzyny a obraz będzie trochę jaśniejszy...

Dudi 
Bywalec

Wysłany: Czw 14 Sty, 2010   

Zanim sam coś zaproponuje nawiaże do tematu z birdforum odnosnie sporu o wyższosci powiekszenia nad źrenica wyjściowa i odwrotnie. Oczywiście na poczatku wątku tylko i wyłącznie 7x50 jako klasyka sprzetu używanego w trudnych warunkach oświetleniowych. Potem coraz wiecej osob przekładało powiekszenie ponad źrenice wyjściową. Maniak klasyki 7x50 fujinona porównal ja do dobrej klasy pentaxa 10x50 (chyba SP). Z 50 metrów w ciemności fujinonem widział "kepe trawy" w "dość jasnym otoczeniu". Gdy zmienil fujinona na pentaxa o wiekszym powiekszeniu zauwazył, że kepa ma uszy i .......... jest królikiem. Stwierdzil , że jeżeli interesują nas szczegoły warto wybrac lornetke o powiekszeniu jakie mozemy utrzymac z reki i rozsądnej źrenicey wyjsciowej.
Sam posiadam nikona 12x50 se, którego porownywalem ostatnio z fujinonem kolegi 7x50. W ciemności odczytywałem rejestracje, z która 7-mka fujinona nie mogla sobie poradzic mimo, iz była minimalnie jasniejsza.
Wracajac do birdforum podsumowanie bylo takie, że jeżeli kogos stać to optimum będzie swarovski 15x56 :)
Z czwórki 7x50, 8x56, 9x63 i 10x56 polecam ostatnią. W trzech pierwszych mozesz nie wykorzystac źrenicy wyjsciowej. W pierwszej i drugiej powiekszenie moze byc za małe.
Trzecia jest dodatkowo wieksza i cieższa. Uważam, że 10x56 będzie najlepszym wyborem.
Jest u nas mit lornetek 7x50, a zwlaszcza na lowiecki.pl. Ide w zakład, że jezeli chodzi o szczegóły moja 12x50 se nikona wygra z 7-mka( sprawdziłem) i 10-tka fujinona poniewaz posiada rownie dobra optyke , ale wieksze powiększenie. Wieksze powiększenie przy takiej samej srednicy objektywu i "rozsądnej" źrenicy pokona "nocna klasyke"

AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Pią 15 Sty, 2010   

Dudi muszę przyznać że masz ciekawe spostrzeżenia :) warto na to zwrócić uwagę...
najgorsze jest to że w sklepie nie ma warunków żeby przetestować lornetki albo żeby chociaż dobrze przez nie popatrzeć...pozostają wtedy tylko znajomi którzy mają jakiś sprzęt który nas unteresuje...
Jednak ja ciągle pozostanę przy swoim że nie ma czegoś takiego jak "źrenica wyjściowa będzie nie wykorzystana"...większa źrenica wyjściowa to (przynajmniej dla mnie) większy komfort obsrwowania...przykładam lornetkę do oczu i nie muszę regulować rozstawu okularów żeby znaleźć obraz i nie muszę się martwić czy dobrze przyłożyłem ją do oczu czy nie...pamiętam jak mnie wkurzał uciekający obraz jak patrzyłem przez Kronosa 20x60...takie jest moje zdanie ;)

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

AdamsKi napisał/a:
.większa źrenica wyjściowa to (przynajmniej dla mnie) większy komfort obsrwowania...przykładam lornetkę do oczu i nie muszę regulować rozstawu okularów żeby znaleźć obraz

Mylisz się. Właściwy rozstaw okularów powinno się wyregulować ZAWSZE. W przeciwnym razie krążek światła wypadający z lornetki (źrenica wyjściowa) nie będzie się pokrywał idealnie z Twoją źrenicą - i chociaż jak to ująłeś "znajdziesz obraz" - część światła zebranego przez obiektyw zostanie zmarnowana. Nie uzyskasz w ten sposób idealnej jasności.

Żeby się o tym przekonać wystarczy zrobić prosty eksperyment. Bierzemy lornetkę o dużej źrenicy wyjściowej (ja użyłem w tym celu 7x50) i patrzymy w pogodną noc pod ciemnym niebem w jakiś zagwieżdżony region (np. droga mleczna w łabędziu). Teraz wystarczy rozsuwać i zsuwać tubusy, by zobaczyć jak płynnie zmienia się jasność obrazu i zasięg gwiazdowy. Dziesiątki drobnych gwiazdek to pojawiają się, to znikają, w zależności od tego czy mamy idealnie dobrany rozstaw okularów.

Wielu niedoświadczonych użytkowników nie zdaje sobie z tego sprawy i na początku obserwują dobierając tak duży rozstaw tubusów jak tylko się da (byle jeszcze "znajdowali obraz", by znów posłużyć się Twoim określeniem), myśląc, że zmaksymalizują pole widzenia. To często spotykany u początkujących błąd.

AdamsKi 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

Pepin Krootki napisał/a:
Wielu niedoświadczonych użytkowników nie zdaje sobie z tego sprawy i na początku obserwują dobierając tak duży rozstaw tubusów jak tylko się da (byle jeszcze "znajdowali obraz", by znów posłużyć się Twoim określeniem), myśląc, że zmaksymalizują pole widzenia. To często spotykany u początkujących błąd.

Hmmm ten tekst zignoruje bo mnie się nie tyczy...

Przy obserwacji nocnego nieba faktycznie ma to duże znaczenie, masz wtedy czas na regulacje bo gwiazdy ci nie uciekną. Rozstaw okularów ustawiam zawsze tak żeby widzieć najlepiej, jednak przy obserwacjach w ciągu dnia kiedy chcę szybko przyłożyć lornetkę żeby i coś szybko namierzyć wtedy większa źrenica wyjściowa jest dużo lepsza niż mniejsza (np 3mm w Kronosie - inna sprawa że z ręki ogólnie dość ciężko przez nią się patrzy), nie muszę się martwić o to czy lornetkę przyłożyłem idealnie czy nie. W takim wypadku nie chcę tracić czasu na idealne wyregulowanie rozstawu zwracając uwagę czy, jak to napisałeś "część światła zebranego przez obiektyw zostanie zmarnowana", bo w tym czasie obserwowany obiekt może mi już uciec.
I jak już wcześniej napisałem takie jest moje zdanie :)

Odpowiedz do tematu