Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 30 Gru, 2009
Canon 1000d - zdjęcia w różnych trybach pracy...
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

cybertoman napisał/a:
hijax_pl, ja tez! To sprecyzuje:

Dobra - teraz już rozumiem o co Ci chodzi.

W Nikonie można sobie dobrać czasy synchronizacji błysku:
Cytat:

e1: Flash Shutter Speed
This option (available only in P and A modes) determines the slowest shutter speed avaiable when using front- or rear-curtain sync or red-eye reducion in modes P and A (regardless of setting chosen, shutter speed can be as slow as 30 s in modes S amd M or at flash settings of slow sync, slow rear-curtain sync, or red-eye reduction with slow sync). Option ranges from 1/60s (the default setting) to 30s

Ten czas jet wykorzystywany przy podniesionej lampie o ile - nie jest włączony tryb SLOW w trybach Auto, P i A. Po prostu nie da się zrobić zdjęcia z innym czasem migawki. Po przełączeniu w tryb SLOW - ustawienie czasu zostaje odblokowane i jego wartość jest wyliczana z parametrów ekspozycji.

Eksperymenty empiryczne potwierdziły że przy wybranym statycznym ujęciu, trybie pracy światłomierza, czułości i z wymuszonym czasem synchronizacji lampy - wykonane zdjęcie w trybach M, S i A niczym się nie różnią ;) Po włączeniu trybu SLOW - aparat zaczyna się zachowywać tak jakby lampy nie było - po prostu lampa automatycznie próbuje się dostosowywać do parametrów ekspozycji i działa w trybie błysku wypełniającego. Jest jedno ale - w trybach S i M czas jest ograniczony do 1/200 - jako granicznej, możliwej do ustawienia wartości synchronizacji.

Podsumowując:

cybertoman napisał/a:
Menu->Funkcje indywidualne->Tryb Av - czas synchr. blysku
0:Autom.
1:1/200s (staly)

Wg mnie to taki Nikonowski tryb SLOW (parametr 0) lub z góry ustalona wartość 1/200.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Ja mam na kółku tryb X i odnoszę wrażenie, że jest on tam tylko po to, żeby przypadkowo nie przestawić sobie czasu przednim kółkiem... Żeby dało się chociaż przypisać pod nie ISO... W zasadzie jedyne zastosowanie jakie udało mi się wymyśleć, to to, że przy skoku co 1/3EV nie ustawię czasu 1/180s...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
Eksperymenty empiryczne potwierdziły że przy wybranym statycznym ujęciu, trybie pracy światłomierza, czułości i z wymuszonym czasem synchronizacji lampy - wykonane zdjęcie w trybach M, S i A niczym się nie różnią
No wlasnie. Czyli funkcja wymuszania czasu synchronizacji zupelnie niepotrzebna.

hijax_pl napisał/a:
Po włączeniu trybu SLOW - aparat zaczyna się zachowywać tak jakby lampy nie było - po prostu lampa automatycznie próbuje się dostosowywać do parametrów ekspozycji i działa w trybie błysku wypełniającego
No to tu sa roznice bo EOSy maja te jakies strategie mieszania i aparat zachowuje sie inaczej z lampa (skraca czas przy Av) niz bez.

hijax_pl napisał/a:
Jest jedno ale - w trybach S i M czas jest ograniczony do 1/200 - jako granicznej, możliwej do ustawienia wartości synchronizacji.
Z zewnetrzna lampa z HSS (czy tez FP) krotsze czasy tez dzialaja (nawet w Av po wycelowaniu w zarowke blyska z 1/2000), w Nikonie podejrzewam jest podobnie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
No to tu sa roznice bo EOSy maja te jakies strategie mieszania i aparat zachowuje sie inaczej z lampa (skraca czas przy Av) niz bez.

W Nikonie mieszanie odbywa się poprzez ustalanie innych czasów synchronizacji. W skrócie mówiąc sterujemy poprzez zwiększanie udziału zastanego.

cybertoman napisał/a:
Z zewnetrzna lampa z HSS (czy tez FP) krotsze czasy tez dzialaja (nawet w Av po wycelowaniu w zarowke blyska z 1/2000), w Nikonie podejrzewam jest podobnie.

O ile lampa wspiera - tak. Ja się odnosiłem do lampy wbudowanej ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Nie 17 Sty, 2010   

hijax_pl napisał/a:
W Nikonie mieszanie odbywa się poprzez ustalanie innych czasów synchronizacji. W skrócie mówiąc sterujemy poprzez zwiększanie udziału zastanego.

Jasne. Ja moge sie tak bawic w M. Ty w Nikonie masz dodatkowe mozliwosci sterowania parametrami polautomatyki A, poprzez ustalanie ograniczenia czasu synchronizacji. Jesli dobrze zrozumialem, to Nikonowska strategia mieszania dopelnia kadr do momentu, az wymagany czas bylby dluzszy od ustawionego "slowest" i wtedy dodaje odpowiednio wiecej blysku. To ma sens. W tym kontekscie eosowe "stale 1/200" staje sie dla mnie tym bardziej niezrozumiale.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Jesli dobrze zrozumialem, to Nikonowska strategia mieszania dopelnia kadr do momentu, az wymagany czas bylby dluzszy od ustawionego "slowest" i wtedy dodaje odpowiednio wiecej blysku

Ale przecież mówimy tutaj o dwóch ekspozycjach: pierwszego planu i tła. Za pierwszy plan odpowiada błysk, za tło - czas migawki. Błysk jest liczony względem odległości (obiektywy D), przysłony i ogólnej jasności sceny (pomiar matrycowy). Przez to że jest on balansowany z ekspozycją (fill flash) pierwszy plan nie będzie prześwietlony w porównaniu z tłem.

Czyli: "Nikonowska strategia mieszania dopełnia kadr do ustalonych warunków ekspozycji i wtedy dodaje odpowiednio mniej blysku"

Powiem szczerze że nie korzystam z ustawiania czasu synchronizacji dla trybów A i P bo i tak większość robię z lampą zewnętrzną (TTL) i w trybie M. Sam sobie balansuje udział zastanego z błyskiem ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl, Mniej? Wezmy konkretny przypadek, ustawmy slowest na 1/100 i robimy zdjatko, aparat mierzy, wychodzi ze potrzeba 1/200, czyli doswietla pierwszy plan. Teraz drugie zdjecie w ciemna strone pokoju. Tu wychodzi potrzebny czas 1/30, ale nie wolno, bo najwolniej ustawilismy 1/100. I co teraz biedny aparat moze? Dac wiecej blysku.

hijax_pl napisał/a:
Powiem szczerze że nie korzystam z ustawiania czasu synchronizacji dla trybów A i P

Czasami tyle sie dzieje, czy to na ulicy czy na wodzie, jest tylko jeden strzal...

hijax_pl napisał/a:
bo i tak większość robię z lampą zewnętrzną (TTL) i w trybie M

Lampa zewnetrzna w TTL nie wylkucza przeciez polautomatyki.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Błysk jest liczony względem odległości (obiektywy D), przysłony i ogólnej jasności sceny (pomiar matrycowy). Przez to że jest on balansowany z ekspozycją (fill flash) pierwszy plan nie będzie prześwietlony w porównaniu z tłem.
Tak naprawdę, to głównie jest liczony względem przedbłysku... :razz:
hijax_pl napisał/a:
Ale przecież mówimy tutaj o dwóch ekspozycjach: pierwszego planu i tła. Za pierwszy plan odpowiada błysk, za tło - czas migawki.
Chyba za duże to uproszczenie. Czas migawki odpowiada też za pierwszy plan.
cybertoman napisał/a:
Lampa zewnetrzna w TTL nie wylkucza przeciez polautomatyki.
Jak dla mnie wyklucza. Nie lubię zostawiać zbyt dużo kontroli aparatowi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Tak naprawdę, to głównie jest liczony względem przedbłysku...

Zgadza się :)

jaad75 napisał/a:
Chyba za duże to uproszczenie. Czas migawki odpowiada też za pierwszy plan.

Skoro nikonowe błyskanie jest takie dobre, zakładam że fill-flash redukuję moc kiedy pierwszy plan jest dobrze naświetlony. Tak samo jak przy dłuższych czasach kiedy chcemy zrobić portret przy zachodzącym słońcu - nie walnie z pełną mocą prześwietlając pierwszy plan - a robiłem już zdjęcia z lampą gdzie migawka była ustawiona na 15s ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tak, ale chodzi mi o to, że pierwszy plan jest również naświetlany przez zastane, to nie jest tak, że jedyne co odpowiada za jego ekspozycję to lampa.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
Nie lubię zostawiać zbyt dużo kontroli aparatowi.

Ja tez nie, dlatego lubie wiedziec, jak to dziala, by wykorzystac to pozniej do swoich niecnych zamierzen. A polautomatyki lubie, ma ustrojstwo procesor, niech liczy, mam wiecej czasu na inne rzeczy. Najchetniej sam napisalbym swoje tryby, ale nie dadza przeciez...

Odpowiedz do tematu