Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
70-200 is f4
Autor Wiadomość
007areka
[Usunięty]

Wysłany: Czw 27 Gru, 2007   70-200 is f4

...nabylem to cudo i.... niestety ale porazka, obraz gorszy niz z tamrona 17-50, kolorystyka z L szare, plaskie, mdle - porazka i do tego jeszce jesli nim potrzasc to tos grzechocze w srodku, zauwazylem jak sciagalem z korpusu i ... :?: :( :evil: przetworzylem pod potrzeby web i wyszlo ze tami ma lepsza rozdzielczosc ( oczywiscie w miare mozilwsci podobne kadry)... :?: :( :evil: a juz w dzien w ladnym sloncu mi sie cos nie dokonca podobalo ale zepchalem to na kiepski wyswietlacz w 40d.
Ostatnio zmieniony przez 007areka Czw 27 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 27 Gru, 2007   

Pamiętam, że jak nabyłeś 70-300 IS, to też na początku bardzo marudziłeś :)

Ja mam taką hipotezę. Nasłuchałeś się zachwytów MM nad L-kami, ich kolorystyką bokehem, tym niedefiniowalnym czymś, przeczytałeś nasze testy - super ostrość,
zero aberracji i oczekiwałeś cudu. Tymczasem do amatorskiego pstrykania to
czy to 70-300 IS czy 70-200 IS f/4 to pies trącał tak naprawdę. Jednym i drugim
zrobisz świetną fotę ;)

007areka
[Usunięty]

...Arku, 70-300 is wymienialem...zostawilem drugi egzemplaz bo lepiej ostrzyl na nieskonczonosc,

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Arek... bokeh i kolorystykę bajeczną to ma wersja 2.8 IS L :P

Co do szkła... do dobrych zdjęć trzeba jeszcze podpiąć do aparatu coś dobrego z innej strony niż obiektyw 8)

Nie wiem co i jak robiłeś, na jakich parametrach itd. Najpierw się tego szkła naucz a potem oceniaj.

007areka
[Usunięty]

...MM, ucze sie go i widze ze cos nie gra, szkoda ze juz dzis nie mialem mojego bylego 70-300 bo chyba bym zaryzykowal stwierdzenie ze ta L daje znacznie gorszy obraz...a to nie pierwsza moje L..
a i jeszce dodam ze trafia w punkt ina 70 jak i na 200
Ostatnio zmieniony przez 007areka Czw 27 Gru, 2007, w całości zmieniany 2 razy  

007areka
[Usunięty]

"Co do szkła... do dobrych zdjęć trzeba jeszcze podpiąć do aparatu coś dobrego z innej strony niż obiektyw 8) "..

to na pierwszym miejscu :D

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007   

MM napisał/a:
Arek... bokeh i kolorystykę bajeczną to ma wersja 2.8 IS L :P

Co do szkła... do dobrych zdjęć trzeba jeszcze podpiąć do aparatu coś dobrego z innej strony niż obiektyw 8)

Nie wiem co i jak robiłeś, na jakich parametrach itd. Najpierw się tego szkła naucz a potem oceniaj.

Czy naprawde widzisz różnice w bokehu i kolorystyce między tymi obiektywami?? Bo szczerze mówiąc ja bym w rzyciu nie rozpoznał które zdjęcie jest zrobine wersją z ISem a które bez ISa.. Obydwa obiektywy ślicznie rysują a zwłaszcza podoba mi sie to rozmycie przy F2,8...
Ale to byc może wina mojego niedoświadczenia :oops: i nie dostrzegam takich spraw jeszcze...

Arek 
Redaktor

Konczako, to nie jest wina Twojego niedoświadczenia.

Jedyna różnica w nieostrościach pomiędzy tymi obiektywami wynika z tego, że jeden ma f/2.8, a drugi nie ma.

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007   Re: 70-200 is f4

007areka napisał/a:
...nabylem to cudo i.... niestety ale porazka, obraz gorszy niz z tamrona 17-50, kolorystyka z L szare, plaskie, mdle - porazka

Bo Tamron zły nie jest ;-) Ja też byłem mocno rozczarowany porównując efekty z mojego teleobiektywu (C70-300IS) ze zdjęciami z Tamrona ;-). Już nawet miałem sprzedać 70-300 w diabły i wymienić na 70-200 f/4 (na IS brakłoby mi kasy). Ale spokojna analiza wykonanych zdjęć pozwoliła mi znaleźć kilka przyczyn gorszych efektów z teleobiektywem:

1. Osłona przeciwsłoneczna.
Zauważyłem, że TeleCanony tracą kontrast i kolorki gdy do obiektywu dostaje się nawet odrobina "niezamawianego" światła. Niby odblasków nie widać, ale funkcja autokontastu w dowolnym programie natychmiast uświadamia o co chodzi.

1b. Prawdopodobnie powyższy efekt może potęgować marny filtr UV.

2. Czas. Mam mnóstwo zdjęć na których winą za utratę ostrości ponosi minimalne poruszenie fotografowanego obiektu. Przy cropie i 200mm rozsądne czasy zaczynają się od 1/320s ! Stabilizacja ruchu nie zamraża i niestety często daje fałszywe poczucie, że mamy dobry czas ekspozycji.

3. ISO. Każdy wie, że jakość odwzorowania kolorów spada ze wzrostem czułości. No a przy teleobiektywie ISO800 czasem bywa nieodzowne.

4. Głębia ostrości. Ustawianie ostrości wymaga odrobinę większej staranności z teleobiektywem - szczególnie gdy temat zdjęcia jest blisko. Niestety w tej kategorii, każda eLka sprowadza mojego 70-300IS do parteru. Zarówno prędkością jak i precyzją.

5. Zwróć uwagę na przejrzystość powietrza gdy fotografujesz. Nawet małe zjawiska doskonale kompensowane przez układ oko/mózg mogą fatalnie zepsuć fotkę. Trywialny przykład to powietrze nad ogniskiem.
A przy teleobiektywie zwykle między nami a fotografowanym obiektem powietrza więcej.

A tak na marginesie: nie mam żadnych zdjęć na poparcie tej tezy ale wydaje mi się, że eLki mają jednak ładniejsze odwzorowanie kolorów od Canonów non-luxury.
Złego słowa nie mogę też powiedzieć o Tamronie 17-50 i Sigmie 17-70. Sigma 70-300 APO też robi lepsze fotki od jej Canonowskiego odpowiednika w swojej klasie cenowej. Choć tutaj moje doświadczenie jest mizerne. Ośmieliłbym się jednak postawić tezę, że TANIE obiektywy canona są raczej słabe w tej materii.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Mam pare eLek oraz tamiego 17-50 i śmiem twierdzić że jest Tami bardzo ostry ale czegoś mu brakuje co trudno określić jak się nie widzi obrazków z "białych" słoiczków. Mam też Sigme 100-300 APO DG i tu już różnica do Canonów nie jest wielka.

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Sty, 2008   

....i szklo przetestowane, wraca do sprzedawcy...rozdielczosc obrazu jest mierna jak na takie szklo, zalozylem 70-300 is ktorego sprzedalem wczesniej i moje spostrzezenia sie potwierdzily, jakosc obrazu z 70-200f4 is jest znacznie gorsza, tyle na ten temat. ( nie bede juz wnikal czy trafilem w gorsza sztuke czy moj stary 70-300 byl rewelwcyjny optycznie-bo mechanicznie sie nie umywa do L, za takie pieniadze oczekuje lepszego obrazu, ostrosci tam nie ma za wiele mimo ze szklo trafia w punkt ).

MM 
GORSZY SORT POLAKA

No to nie będę Ciebie wkurzał i nie prześlę RAW-ów jakie potrafi zrobić ten obiektyw :P

007areka
[Usunięty]

... dawaj :evil: bede mial obiektywne porownanie, najlepiej z 40d bo taki mam

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Z 40D to może dać mój przyjaciel bo on ma taki zestawik. Ja tym jego szkłem robiłem generalnie na 5D.

007areka
[Usunięty]

...poproszę..

Odpowiedz do tematu