Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki czytnik kart pamięci?
Autor Wiadomość
Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   Jaki czytnik kart pamięci?

Jaki czytnik kart pamięci?

Najlepiej jakby obsługiwał różne rodzaje kart pamięci (także te nowsze) oraz różne pojemności (tak jakby mi przyszło potem do głowy np. kupić kartę 16 GB np.). Zamierzam go używać m.in. z 8 GB SanDisk Extreme CF 60 MB/s (aparat Canon 50D),
To co mnie interesuje to to, żeby był solidny i w miarę szybki.. Ma ktoś coś sprawdzonego?

P.S. Pytam, bo rozumiem, że nowsze karty, zwł. te tzw. "UDMA", wymagają nowszych czytników, żeby mogły zostać przeczytane i zgrane na dysk..

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 00:44 ]
W swojej wypowiedzi zawrę pewną "wskazówkę", szukając w sieci znalazłem taki oto model czytnika, ktoś go używał, sprawdzi się, obsłuży nowe karty CF SanDiska?:

http://www.sklepfotografi...Mate-All-in-One - kosztuje on 129.

Na logikę SanDisk więc powinno być ok, ale chciałbym, żeby ktoś coś o tym modelu powiedział jak zna/wie/używał..

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 00:53 ]
Czytałem trochę na temat tego typu urządzeń i nie chcę ryzykować z "no name". Nawet jeśli miałbym wydać setkę to wolę ją wydać, a nie zastanawiać się nad działaniem tego potrzebnego przecież urządzenia.. Jeśli będzie działać z tym model CompactFlasha (tej samej firmy - SanDisk), to jestem gotów go wziąć.. Różnica w cenie o kilkanaście zł też nie robi mi różnicy, bo kupując gdzie indziej musiałbym wliczyć i tak oddzielną kwotę wysyłki. Poza tym, nie chcę dziadować przy takich zakupach na wątpliwej oszczędności 20-30 zł, jeśli zestaw od tego miałby chodzić lub nie.

Chyba, że ktoś zna coś lepszego, to z chęcią zastanowię się nad innym modelem..

Mam co prawda specjalne kieszonki do lapka, ale nie mam takowych do komputera stacjonarnego, więc i tak mi się to przyda.. A 2. poza tym zastanawiam się czy szybciej by zgrywało dane przez "koszulkę" z kartą czy za pomocą czytnika.

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 00:55 ]
P.S. Chodziło mi o to, że w stacjonarnym nie mam takich wejść/slota nawet jakby co..

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 01:19 ]
Acha i chciałbym, żeby czytnik obsługiwał te 2 typy kart przede wszystkim: CompactFlash oraz xD (najlepiej typu H, bo takie karty mam do kompakta S20 Pro Fuji..). A widzę, że "All in one" SanDiska spełnia te wymagania..

Reklama

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   

Ja mam to i czyta karty CF SanDisk Extreme III i IV 8 16 GB bez żadnych problemów, czyta poza tym chyba wszystkie inne powszechnie stosowane. Nie mam kart UDMA (tzn. nie jest na nich napisane UDMA, ale z tej strony wynika, że część z nich jest UDMA enabled) ale nie slyszałem, by wymagały innego czytnika (moze tkwię w niewiedzy ;) ). Kabelek chowa się w stanie złożonym. I kosztuje średnio 50 zł w sklepie.

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   -

Dzięki, szkoda, że xD ten czytnik nie obsługuje, ale widziałem testy tego zapodawanego przez siebie czytnika i widziałem z testów czytników na http://www.robgalbraith.com, że SanDiski "IV-ki" bez problemu chodzą :) ;) (a w specyfikacji podają, że xD czyta i to także typu M czy H). Zastanawiam się czy "same" "Extreme" też pójdą, bowiem

SanDisk niedawno wprowadził karty o prędkości 60 MB/s, wprowadzając b. mylącą nazwę nowych kart "Extreme" (bez inicjału, a podobno z obsługą UDMA, jakkolwiek to rozumieć, ale na karcie tak są oznaczane, więc pewnie coś w tym jest ;) ).

Mam nadzieję w związku z tym, że nowe "same" Extreme"/60 MB/s też "pójdą", skoro "IV-ki" "idą" ..

To co ważne dla mnie to to, że ich cena w stosunku do "starych" Extremek "trójek" (30 MB/s) jest b. kusząca,konkurencyjna, więc przy 50D zakładam, że opłaca mi się dopłacić trochę grosza, zwł. że mają nową,przedłużoną 30-letnią gwarancję na ich nową serię.. Co więcej (i co dziwne dla mnie trochę) ich cena jest zdecydowanie korzystniejsza niż Extremek IV o mniejszej prędkości, co daje do myślenia i pozwala chyba sądzić, że będą szybsze od Extreme Ducati (bo jeśli to prawda to mają wręcz REWELACYJNY stosunek cena do jakości, a wszystko na to zdaje się wskazywać, bo Ducati miały 45 MB/s, a model 8 GB kosztuje ponad 1. 000zł!), ale mi akurat szybkie karty się mogą przydać, bo lubię robić zdjęcia seriami po 10 i więcej zdjęć i potem wybierać, te które mi najb. odpowiada (zresztą w specyfikacji napisano, że z taką myślą powstała m.in. ta seria, na co zdaje się wskazywać jej prędkość i że SanDisk raczej nie wypuściłby bubla, bo ucierpiałaby cała marka/renoma firmy..).

P.S. Pamiętam jak wkurzony byłem jak robiłem zdjęcia makro owadów na kompakcie jeszcze i jak się aparat zacinał na dobre 10 sekund po każdej serii 10 zdjęć (tam to było jeszcze podyktowane małym buforem pamięci w aparacie, ale później zastój był b. długi i tak..), co było b. denerwujące :twisted: :) ; ). Domyślam się, że przestoje/zwolnienia po wykonaniu 10 zdjęć będą, ale że nie będzie to aż tak drastyczne jak na kompakcie (z taką puchą i taką kartą), bo ile ujęć mi z tego powodu poszło się bujać.. Ew. że czas opróżniania bufora będzie zdecydowanie krótszy (np. 2,3 sekundy a nie 10 i więcej..).

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   

Przeczytaj ten wątek. Na drugiej stronie jest mój skromny test kart extreme III i IV i kilka dobrych rad kolegów. W sumie jak widzisz nie jest to dla 50D różnica mająca (na ogół) znaczenie. W zasadzie nawet podczas pokazów lotniczych nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Trzeba by non-stop cisnąć, aby miało to znaczenie. Jeśli w serii jest 6-7 klatek to praktycznie stale masz w zanadrzu następną taką serię. O ile pamiętam z Kocurem sprawdziliśmy w ten sposób jego kartę IV UDMA i wynik był 11 czy 12 sekund.

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 17:03 ]
P.S. - i generalnie przemyśl, ile potrzebujesz kart. Jeśli więcej niż 2-3 to rozsądny staje się zakup przenośnego dysku/zgrywarki. Wychodzi taniej, niż kupować dobre karty. Ja kupiłem netbuka asus 8,9" z dyskiem 160GB za niecałego patyka, jest niewielki, umożliwia podgląd zdjęć (a nawet obróbkę, jakby się zaprzeć). Mówię to trochę dlatego, że jeśli myślisz o takim rozwiązaniu, to czytnik powinieneś sobie kupić zdolny do "prac polowych" a nie "nabiurkowy". Netbuk ma wbudowny czytnik - ale niestety tylko SD.

A xD po co Ci? Masz jakiegoś Olimpa?

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009   -

Tato ma Fuji S20 Pro i jest mu też potrzebny do jego prac dokumentacyjnych.. Aparat obsługuje tylko starsze typy kart CF, XD z tego co pamiętam (i to tylko do 2 GB, co do 4-ech nie jestem nawet pewien), których nie ma już w sprzedaży, więc udało się mu wyrwać tylko 2 xD typu "H" 256 MB (ale tacie ta pojemność spokojnie starczy raczej..), które są jeszcze wolniejsze od starych CFlashy, ale przynajmniej działają i są (czasem) dostępne.. ;) (kiedyś sprawdzałem specyfikację przy poszukiwaniach nowych kart to wiem, bo stare CF siadły)..

Mi jak mówię na takim zestawie - S20 Pro Fuji + stare CF lub (później) xD typu "H" zbyt dlugo zapychał się bufor (do 10 zdjęć, w RAW tylko jedno), ale jeszcze gorszy był czas czekania na nową serię.

Kart planuję kupić 2 x 8 GB, bo myślę, że taki zakup będzie najbezpieczniejszy (jedna karta siada, mam jeszcze drugą wtedy) i najlogiczniejszy (nawet za cenę dopłaty "stówy" za 16 podzielone na 2 karty) jeśli zajmę się obróbką plików RAW, które dużo zajmują (w dniu ładnej pogody robiłem kilka tys. zdjęć przyrody, właśnie na tym kompakcie, czyli musiałem b. często wymieniać, opróżniać karty (były 2 - 1 GB oraz 256 MB..)).

Na kompakcie w ogóle nie używałem tej f., bo można było robić tylko pojedyńczo, a zapis trwał tyle, że dużo pewniej było porobić dużo JPEG-ów i wybrać te najlepsze ujęcie (zwł. w makro to miało znaczenie).

Jestem ciekaw czy używał już ktoś tych nowych kart "Extreme" SanDiska 60 MB/s, dostępne są już m.in. na www.sklepfotograficzny.pl..
Wydają się "względnie" tanie (np. względem teoretycznie wolniejszych Extreme IV, bo te drugie mają tylko 45 MB/s, nowsze wersje w każdym razie..).

bo 2 x 8 GB Extreme IV (45 MB/s) to koszt aż 800 zł, a
analogiczne 2 x 8 GB "Extreme" (60 MB/s) to koszt 510 zł (www.sklepfotograficzny.pl), czyli z tego zestawienia wynikałoby, że w ogóle kupno "Extreme IV" (45) w tym kontekście jest nie tylko nieefektywne ale i bezsensowne nieco.. Inna sprawa, że jakbym miał wybierać tylko między Extreme III a IV (nowsze wersje obu) to brałbym wtedy w ciemno "III", bo nie widziałbym sensu w dopłacie ponad 2 razy, a tak dopłacam 100, nieco ponad 100 zł (za wersję "Extreme" 60 MB/s..).

I zastanawiam się jaki kruczek w tym tkwi, czy to po prostu nowe wypiera tańsze, starsze, bardziej przestarzałe a postęp w technice umożliwia obniżenie kosztów, a więc ceny i stąd te "Extreme" (bez "III" czy "IV-ki") mogą być tańsze od nawet wolniejszych kart.

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 18:29 ]
P.S. Czytałem Twój wątek, ale brakuje tam informacji o nowych kartach SanDiska, bo zdaje się dopiero co wyszły..

piwonia 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   

Ja mam zwykłego kingstona z MM za niecałe 50zł i sprawuje się świetnie. Trzeba tylko uważać porzy wkładaniu do niego kart CF, bo styki mogą się połamać gdy napór jest zbyt duży.

Odpowiedz do tematu