Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sigma 28 mm f/1.8 EX DG Aspherical Macro
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   Test obiektywu Sigma 28 mm f/1.8 EX DG Aspherical Macro

http://www.optyczne.pl/in...ktywu&test_ob=4

Życzę miłej lektury i pozdrawiam,
Arek

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   

Szkoda.
Tak można podsumować. Ale na szczęście jest C28/1,8.

mszczyrek 
Entuzjasta

Można sie bylo tego spodziewac:) Roznica miedzy egzemplazami przy otwartej przyslonie daje do myslenia...

ophiuchus 
Optyczny

Ano jest... :roll:

Arek 
Redaktor

Pamiętajcie, że przed porównaniem bezpośrednim wyniki z 20D trzeba zwiększyć o niecałe 10%. Co nie zmienia faktu, że różnica nadal pozostaje spora.

Różnice pomiędzy egzemplarzami są chyba jednak spore:
http://lenstip.com/2-Sigm...ifications.html

Na LensTip człowiek twierdzi, że jego sztuka jest ostra już od f/1.8...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Arek napisał/a:
Na LensTip człowiek twierdzi, że jego sztuka jest ostra już od f/1.8...

To już niektórym weszło w krew: "mam ostry od pełnej dziury" :shock:

Niektórzy mają też takie ostre Canony 28/1.8 i 85/1.8 :roll: ale jako ich użytkownik mogę coś na ten temat powiedzieć.
Mi na szczęście wystarcza f/2.2 czy f/2.5.

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 22:13 ]
MC napisał/a:
Ale na szczęście jest C28/1,8.
Sądzisz, że wypadnie lepiej w teście?

Arius74 
Początkujący

Mnie Canon 28/1,8 nie przypadł do gustu . Jak pisałem wcześniej był słabszy ( w moich porównaniach) niż T17-50 2,8. C 1,8 było za duże mydło po to go kupiłem żeby korzystać ze światełka no , ale to są moje porównania osobiste.

mszczyrek 
Entuzjasta

B o g d a n, posiadam C85/1.8 ostrego od pelnej dziury. I nie tylko ja, one sa zazwyczaj od pelnej dziury ostre :mrgreen:

MC 

Wysłany: Wto 19 Sty, 2010   

B o g d a n napisał/a:
MC napisał/a:
Ale na szczęście jest C28/1,8.
Sądzisz, że wypadnie lepiej w teście?

Nie wiem. Testy testami, a życie życiem, prawda? :smile:
Ale wolałbym dopłacić te 200-300zl i mieć mniejszą szansę na FF/BF, rekordowe mydło itp. Poza tym C daje jeszcze USM.
A na kanondesce jest trochę opinii, że ktoś ma to szkło ostre od pełnej dziury. Pytanie - co oznacza, że ostre.

komor 
Moderator

mszczyrek napisał/a:
o g d a n, posiadam C85/1.8 ostrego od pelnej dziury.

Na starym 5D, prawda? Na upakowanym APS-C lub nowym 5DII może być już mniej różowo. Trzeba zawsze pamiętać pisząc o tym, czy ostre czy nieostre.

Arek 
Redaktor

MC napisał/a:
Pytanie - co oznacza, że ostre

O to właśnie chodzi. U nas jest konkretna granica - 30 lpmm na matrycy o odpowiednim upakowaniu pikseli. Bo jak przetestuje coś na starym 5D lub D700 i uzyskam 30 lpmm, to
już zupełnie inna sprawa. Więc wszystko jest względne. Dlatego warto czytać testy, w których wiadomo co jest jak mierzone i jakie są kryteria oceny. Wtedy ma się coś do czegoś można odnosić. Bo czytając opinię czytelników można się ostro przejechać. Szkło, które było "ostre od pełnej dzuiry" na jednym korpusie może być mydłem na drugim - a to jest przecież to samo szkło... Sam pamiętam opinie MM o Sigmie 17-35 mm, który twierdził, że z analogu to było bardzo dobre szkło, a jak podłączył do korpusu cyfrowego to już nie...

mavierk 
never knows best

no właśnie, jak to jest - na nikonie mamy 32lpmm a takie samo szkło na Canonie 20d będzie miało już tylko około 28-29lpmm - czyli z nikonem będzie ostre a na canonie już nie? Zastanawia mnie bardzo to :D

Arek 
Redaktor

Ja bym podał bardziej uniwersalną definicję. Jeśli obiektyw na pełnej dziurze osiąga podobny wynik co na f/16, to nie mamy powodów do narzekań.

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 20 Sty, 2010   

Arek napisał/a:
Ja bym podał bardziej uniwersalną definicję. Jeśli obiektyw na pełnej dziurze osiąga podobny wynik co na f/16, to nie mamy powodów do narzekań.

Hm... Jeśli obraz jest ostry i nie widać tego na samplu to nie mamy powodów do narzekań :wink: . W końcu zdjęcia sa do oglądania :razz:

Odpowiedz do tematu