Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tej stabilizacji nie trzeba wylaczac nawet na statywie, bo czujniki rejestruja brak ruchu i stabilizacja jest wtedy nieaktywna...
Trzeba ja wylaczac na statywie i to nawet na calkiem dobrych statywach. Ruch lustra wprawia caly zestaw w drgania, stabilizacja probuje to skompensowac i czesto bywa, ze powstaje dodatnie sprzezenie zwrotne. Najprosciej jest to zjawisko uslyszec.
Osobiscie zauwazylem, ze przypinanie dlugich i ciezkich szkiel zapobiega owemu sprzezeniu i chyba nie trzeba duzo wyobrazni by zrozumiec jak to dziala.
Szabla odgrazal sie jaki to bedzie fenomenalny aparat (A550) gdy optyczni go w koncu przetestuja. Test sie pojawil, jednak wyniki nie powalaja. Jeszcze raz wyszlo ile warte sa zdjecia testowe przedprodukcyjnymi egemplarzami, wykonane przez nie wiadomo kogo, w bialy dzien i w przypadkowym kompletnie plenerze zdjeciowym - byle podgrzac atmosfere czy wyprzedzic konkurencje w informacyjnym wyscigu.
Dzieki za kolejny test Optyczni! Moje wnioski sie nie zmienily: Sony "odkryje" ponownie ktoregos dnia przegub do obracania wyswietlacza oraz rozpietosc tonalna rejestrowanych obrazow i niechybnie bedzie to motywem przewodnim kolejnych kampanii marketingowych.
Gratulacje za postep w efektywniejszym wykorzystywaniu baterii! 900 strzalow z ladowania, to juz niemal wynik jaki konkurencja ma od kilku lat. Super.
W sony nie trzeba wylaczac stabilizacji na statywie. Przetestowane. Na stronie glownej toczy sie dyskusja i to wlasnie stabilizacja w obiektywie nie dziala jak nalezy. Co do samej A550 uwazam ze to bardzo dobry aparat. Jest to jeden z najlepszych wyborow w tej chwili. Ma godnych konkurentow D90, K-x, 500D czy tez troszeczke o wyzszej klasie 50D. Kazdy sobie cos wybierze. Ja wybralem 550 i jestem bardzo zadowolony. Z moich spostrzezen podczas pracy wynika ze potrzebna jest zmiana softu poniewaz odszumianie na ISO od 1600 zjada szczegoly. W RAW tego nie ma na szczescie. Bardzo czuly tez jest AF. Trzeba uwazac gdzie sie celuje . Akurat jesli chodzi o baterie to sony od dawna nie ma z tym problemu. Nie dosc ze info lithanium bardzo dlugo trzymaja to wskaznik dziala naprawde rewelacyjne. Niemniej pozostaje czekac na nastepce 700 cobaczymy co tam wymysla. Jesli bedzie to cos z plotek to bedzie dobrze.
W sony nie trzeba wylaczac stabilizacji na statywie.
Ale na szczęście można. W a100, a700, a850 i a900 nawet jakoś tam się ten ruch lustra jest kompensowany bez bzykadła.
Zdaje się, że po a100 korporacja S stwierdziła, że uzytkownik a100 i rzeszy jej nastepców i tak zapomni wyłączyc stabilizacje i nie przełączy się na MLU, więc to wyp...ła żeby nie mnozyc bytów ponad miarę. Jak słodko i (wy)godnie...
W sony nie trzeba wylaczac stabilizacji na statywie. Przetestowane.
Trzeba - wypraktykowane. Tak sie sklada, ze robie zdjecia, nocne tez.
Jak sie dobrze zastanowic (nie zadna strona tylko wyobraznia potrzebna), to po prostu musi. Czysta fizyka, od ktorej produkty Sony nie sa wolne...
Im lzejszy obiektyw tym latwiej pada sie tego zjawiska ofiara.
Oczywiscie mozemy sie teraz zaczac licytowac, bo przeciez nawiedzonych, ktorzy nie dadza zlego slowa o swoim ulubionym logo powiedziec nie brak.
Sony wolne od praw fizyki. Rownie dobre jak ten tekst, ze ktos droga testu uzyskal ostrzejszy obraz stabilizujac matryce niz nie ruszajac jej. Brawo!
Ad SlawGaw: wzielo mi sie to z danych technicznych producenta, znajdziesz je na pierwszej stronie w tabelce.
Zaokraglilem je z 950 do 900 zakladajac, ze takie parametry sa zawyzane. Zreszta bateria nowa jest tylko chwile, potem wszystko sie zmienia, urealnia, wiele zalezy tez od typu obiektywow. Te z silnikami zjadaja akumulator na sniadanie oraz chyba im ciezsze szkla tym wiecej pradu trzeba (patrz SSM 70-200).
Szabla odgrazal sie jaki to bedzie fenomenalny aparat (A550) gdy optyczni go w koncu przetestuja. Test sie pojawil, jednak wyniki nie powalaja.
Bo optyczne.pl to nie jest alfa i omega
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 23:28 ]
komor napisał/a:
Drażni nas (przynajmniej mnie) tylko marketing, który czyni z tego flagowy „ficzer” zapominając dodać, że to okrojona funkcjonalność w stosunku do tego co przyjęło się nazywać trybem seryjnym.
Nikon przy D90 reklamował nagrywanie filmów, które nie jest tam w pełni funkcjonalne.
Canon przy 500D reklamował filmy Full HD, choć ten model ich tak naprawdę nie nagrywa.
Reklama dźwignią handlu.
[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 23:47 ]
Marian napisał/a:
Ten aparat ma zdaje się tryb ręcznego ustawiania ostrości przy podniesionym lustrze (MF Check LV, czy jakoś tak).
W trybie tym, gdy podgląd na LCD generowany jest z głównej matrycy, istnieje możliwość uaktywnienia AF. Wystarczy nacisnąć kciukiem przycisk AF (środek wybieraka). Aparat wtedy na chwilę opuszcza lustro (obraz znika z LCD), ustawia ostrość, potwierdza to sygnałem dźwiękowym i wtedy zwalnia się przycisk AF. Obraz pojawia się ponownie - tym razem ostry.
Trwa to krócej niż AF w trybie LV większości lustrzanek (obraz z głównej matrycy).
W trybie tym, gdy podgląd na LCD generowany jest z głównej matrycy, istnieje możliwość uaktywnienia AF. Wystarczy nacisnąć kciukiem przycisk AF (środek wybieraka). Aparat wtedy na chwilę opuszcza lustro (obraz znika z LCD), ustawia ostrość, potwierdza to sygnałem dźwiękowym i wtedy zwalnia się przycisk AF. Obraz pojawia się ponownie - tym razem ostry.
Trwa to krócej niż AF w trybie LV większości lustrzanek (obraz z głównej matrycy).
Cenna informacja. Dzięki.
Natomiast jeszcze chciałbym się upewnić czy gdy już ustawię ostrość jakimś sposobem w tym trybie, to gdy w końcu nacisnę migawkę w tym trybie, lustro też jest opuszczane przed zrobieniem zdjęcia?
pursat, dzięki za wyjaśnienie. Widzę ze te 900 zdjęć to wartość która ledwie tobie wystarcza i chciałbyś więcej, ja także wolałbym więcej ale skoro mam tyle ile mam i wystarcza, to nie narzekam. Więcej wyraźnie odczułem postęp, używając KM D7D, miałem 6 szt różnych akumulatorków i nadal nie czułem się pewnie, w tej chwili po dwóch latach używania A700 z dwoma aku, nadal mogę ufać swojemu zasilaniu i nie odczuwam potrzeby dokupowania następnych baterii.
Moje zdanie o baterii NP-FM500H używanej między innymi w A700 i w A550, jest takie jak:
sampler napisał/a:
Akurat jesli chodzi o baterie to sony od dawna nie ma z tym problemu. Nie dosc ze info lithanium bardzo dlugo trzymaja to wskaznik dziala naprawde rewelacyjne.
SlawGaw, przypnij 70-200 2.8 G i zapomnij o 900 strzalach jesli bedziesz uzywal autofocusa.
Aby miec empiryke do tej dysputy warto miec szklarnie inaczej nie koniecznie o tym samym mowimy. Jak przypne lekka stalke albo malutkiego Zeissa 16-80, to tez natrzaskam fotek z jednego ladowania, ale takie zabawki jak 70-200, 24-70 i 16-35 pobieraja sporo wiecej pradu.
Zrobilismy kiedys z kolega fajne porownanie. On Nikonem D300 ja Sony A700. On mial stalke Nikkora 105 mm macro f2.8, ja analogicznie Minolte 105 mm macro f2.8. Obie baterie mialy kwartal przebiegu i Nikon zrobil 2x tyle fotek co Soniak. Aparaty z tej samej polki.
Jesli po przyjmijmy pol roku eksploatacji A550 bedzie robil 900 fotek z przypietym nie za ciezkim obiektywem, to bedzie bardzo dobry wynik. Przyjmujac, ze wlaczany bedzie wyswietlacz zeby podejzec histogram czy zmienic parametry i oczywiscie uzywajac live view.
Dodam, że przy podpięciu 70-300G SSM też poziom naładowania bakterii spadał szybciej niż moimi pozostałymi szkłami.
Wniosek ogólny (nie mój) - obiektywy SSM szybciej rozładowują baterię.
pursat, fakt nie mam optyki z SSM, jednak jednym z obiektywów którego używam jest Minolta 80-200 2,8 G Apo (biała) a to ciężki obiektyw, z dużymi soczewkami i nie odczuwam jakiejś drastycznej różnicy, w tym przypadku bardziej drażni mnie gubiący się w trudnych warunkach AF, szukający kontrastu, niż brak prądu. A700 szybciej nim kręci niż myśli.
Czy chwiałbym większej pojemności - oczywiście, czy chciałbym body mniej prądożernego - oczywiście, czy to co mam mi wystarcza - tak.
pursat napisał/a:
Zrobilismy kiedys z kolega fajne porownanie. On Nikonem D300 ja Sony A700. On mial stalke Nikkora 105 mm macro f2.8, ja analogicznie Minolte 105 mm macro f2.8. Obie baterie mialy kwartal przebiegu i Nikon zrobil 2x tyle fotek co Soniak. Aparaty z tej samej polki.
Że też wam się chciało, no chyba że poszło o zakład.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Sty, 2010
pursat napisał/a:
Szabla odgrazal sie jaki to bedzie fenomenalny aparat (A550) gdy optyczni go w koncu przetestuja. Test sie pojawil, jednak wyniki nie powalaja.
i co, czar prysł - spodziewałeś się kilera D90tki ......?
Natomiast jeszcze chciałbym się upewnić czy gdy już ustawię ostrość jakimś sposobem w tym trybie, to gdy w końcu nacisnę migawkę w tym trybie, lustro też jest opuszczane przed zrobieniem zdjęcia?
Tak.
[ Dodano: Sro 20 Sty, 2010 19:25 ]
W zasadzie, D90 powinien być porównywany z A500.
Nikon nie ma lustrzanki APS-C z matrycą powyżej 12 MP.
Dpreview porównywał A550 z 500D (15 MP) i K-7 (14 MP).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9