Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Nikon D40x
Autor Wiadomość
monty
Nowy

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007   Nikon D40x

Witam wszystkich. Mam 2 pytania dotyczące tego aparatu. Przymierzam się do kupna tego modelu i są to dla mnie kluczowe kwestie.

1. Chodzi o szumy... Nastawiam się na robienie kilkuminutowych naświetleń, więc szukałem w internecie czegoś na ten temat. Zdjęcie to: [url]http://www.trekearth.com/viewphotos.php?l=3&p=769331 zostało naświetlone 15 min., ISO 100 w formacie raw (jak podaje autor...) a wg. tego testu: [/url]http://www.optyczne.pl/42.7-Test_aparatu-Nikon_D40x_Jako%B6%E6_obrazu_i_szumy_w_RAW.html
(dolna tabela) szumy są widoczne już przy 180 sekundach... no więc jak jest.... jeżeli ma ktoś zdjęcia kilkuminutowe tym aparatem (ponad 3 min.) proszę o zamieszczenie ich.

2. Według tabeli podanej przez Nikon nie wszystkie obiektywy są kompatybilne z tym body. Ja posiadam obiektyw AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/ 4-5,6G, który wg niej nie jest (ostrość). Jednak czy to znaczy, że nie należy stosować tego obiektywu czy można ale ostrość będzie ustawiana ręcznie? Czy podpięcie obiektywu nie w pełni kompatybilnego może spowodować uszkodzenie mechaniczne lub elektroniczne? tego bym nie chciał :) z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007   

Czegoś tu nie rozumiem... Chcesz robić długie ekspozycje i myślisz o D40x zamiast o 400D?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja bym jednak stawial wyzej 400D niz tego Nikona. Do dlugich naswietlan CMOS zdecydowanie lepszy jest :D

MC 

A jesli chodzi o obiektywy to tabela zgodnosci pewnie nie klamie :x
Niestety, z tym Nikonem trzeba brac pod uwage. Obiektyw bedzie robil zdjecia, ale bez AF.

pdf100
[Usunięty]

pozatym sorki ale
3pkt AF i 3pkt. pomiaru oświetlenia???

co ty...
nawet do krajobrazów (a domyślam się że do tego chcesz kupić aparat)
3pkt AF to zdecydowanie za mało...
a
3pkt. pomiaru oświetlenia (nie wiem jak się to dokładnie nazywa)
to jak dla mnie też trochę za mało...

MC 

3punkty AF maja jeszcze olki. To juz chyba nie wypada...

pdf100
[Usunięty]

400d zdecydowanie lepszy :D

konczako 
Entuzjasta

W tym przypadku nawet się nie zastanawiaj i bierz 400D. Bo jeśli chodzi o długie czasy naświetlenia i szumy to te aparaty dzieli przepaść.
A jak by tak ogulnie spojrzeć na obydwa aparaty to moim zdaniem 400D jest sprawniejszą konstrukcją..i nie chodzi mi bynajmniej tylko o AF i szumy...

eska
Redaktor

Monty:
ad 1) jeśli doczytasz do końca tabelkę, w której podane są parametry ekspozycji, to natrafisz na pozycję "Long Exposure NR: On", co oznacza, że aparat odszumia zdjęcie po jego wykonaniu. Zdjęcia zamieszczone w naszym teście są wykonywane przy wyłączonych ustawieniach odszumiania (zarówno dla długich ekspozycji jak i wysokich iso).

Możesz się spytać czy to zle, skoro zazwyczaj i tak przy astrofoto stosuje się "odszumianie" polegajace na odejmowaniu ciemnej klatki (dark frame). Otóż zle, bo nie wiesz jak dokladnie odszumia d40x i nie wiesz, czy wraz z szumem nie tracisz pewnych informacji zawartych w pliku raw (a zazwyczaj tracisz). Dlatego w przypadku astrofoto powinieneś wejść albo w aparaty oparte na matrycach CMOS (wszystkie canony i najnowsze lustrzanki nikona i sony) lub kupić sobie przystosowaną do astro kamerkę CCD (trochę wyższa szkoła jazdy).

ad 2) podczepienie obiektywu nie posiadającego własnego silniczka af (oznaczenie af-s na obiektywie) powoduje jedynie brak pracy af. dalej możesz ostrzyć manualnie. Z tego co pamiętam są pojedyncze obiektywy, których nie powinno się podpinać do d40x, ale to jakieś stare modele a dokładna informacja o tym jest zawarta w instrukcji do d40x (można znaleźć w sieci).

Podsumowując, jeśli zależy Ci na astrofoto i masz ograniczony budżet, to podobnie jak koledzy polecam 400d lub jakiś mało używany 20d Canona.

konrad

konrad

monty
Nowy

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007   

ok czyli jedna kwestia jest zrozumiała...nie uszkodzę elektroniki. Bo to że w tabeli pisze że nie będzie AF to ok, ale bałem się że to może coś popsuć ale teraz już wiem.
Natomiast dlaczego D40x a nie Canon.... hmm...

po 1. staram się szukać na necie zdjęć kilku minutowych, zdjęcie które podałem w linku przekonuje mnie...tzn. jeżeli będę miał aparat który nie będzie zaszumiał przy 15 minutach to myślę że jest dobrze. Natomiast nie widziałem zdjęć z Canona z podobnymi czasami ekspozycji, jeżeli macie linki, bardzo proszę podać. W testach zazwyczaj pokazują zaszumianie przy kilkudziesięciu sekundach.

po 2. mam z lustrzanki analogowej wspomniany obiektyw... więc kieruję się tym, że mógłbym go wykorzystać (bez AF ale lepsze to niż nic...) a przy Canonie musiałbym dokupić (nie bardzo mam kasę).
Nie oznacza to, że napaliłem się na Nikona i kupie go na pewno...tylko po prostu tym się sugerowałem. W testach Canon wypada lepiej ale czy jest rzeczywiście wyraźna różnica? Chciałbym aparat który da komfort "czystego" zdjęcia przy 1/1000 jak i 15 minutach... do tego w miarę dobry obiektyw (Canona kit chyba też wypada lepiej w testach)... ktoś powie: to kup zestaw za 5 tys. zł. z takimi wymaganiami.... gdybym miał to bym pewnie kupił, a że nie mam to chciałbym coś z czego będzie można wyciągnąć maxa...

nie bardzo rozumiem odpowiedź pdf100: " co ty...
nawet do krajobrazów (a domyślam się że do tego chcesz kupić aparat)
3pkt AF to zdecydowanie za mało... " może ja o czymś nie wiem, ale do tej pory miałem aparaty które świetnie łapały ostrość i w zupełności 3 pola wystarczają... przy krajobrazach zdjęcie wykonywane z ręki nie wymaga 10 pól bo wystarczy przytrzymać spust i ostrość się blokuje, być może ja źle zrozumiałem Twoje intencje w tej odpowiedzi albo sam już nie wiem :)

eska... rzeczywiście w teście są przykłady bez odszumiania, ale tabelę wyżej w Waszym teście pokazane fragmenty tego samego kadru wskazują że Canon wypada znacznie gorzej...no więc jak się ma ta lepsza matryca CMOS do testu.

pdf100
[Usunięty]

jeżeli chcesz 15 minutowe czasy to przemyślałbym
20D lub 5D,
patrzenie się w takim przypadku na d40(x) jest poprostu
(jak dla mnie) śmieszne...

monty
Nowy

Konradzie, znów patrząc na oddzielny test tego modelu widzę różnicę. Więc jednak ja się mało orientuję na to wychodzi i nie bardzo rozumiem zależność pomiędzy testem szumów (górna tabela w teście...gdzie moim zdaniem Nikon wypada lepiej... a dolna tabelą czyli dark frame gdzie Canon nie ma w ogóle porównania). Dlaczego więc wg górnej tabeli Nikon wypada lepiej?

Myślę, że większość zdjęć mimo moich upodobań do kilkuminutowych naświetleń będzie wykonywana przy ułamkach sekund, więc jednak Nikon ma pod tym względem przewagę?

pdf100
[Usunięty]

nie...
szumy są najniższe w canonach...
no chyba że masz d300 albo d3

eska
Redaktor

monty: fakt, sprawa z matrycą nie jest może aż tak oczywista, więc należą się wyjaśnienia. Gdy Nikon wypuścił model oznaczony literką "x" prawdopodobnie zastosował w nim nową matrycę CCD, inną niż ta stosowana m.in. w nieco starszym i bardziej zaawansowanym Nikonie D80. Wg naszych testów, matryca ta bardzo dobrze sobie radzi z szumami i zakresem tonalnym, co widać właśnie na wycinkach, zarówno dla plików JPEG jak i RAW. Jednakże, specyfika matrycy CCD powoduje, że poziom szumów bardzo szybko rośnie wraz z wydłużaniem ekspozycji. Dlatego, jako miłośnik astro, powinieneś głównie zwrócić uwagę na darki, które są prezentowane na końcu rozdziału (nikon d40x: http://optyczne.pl/42.7-T...zumy_w_RAW.html, Canon 400D: http://optyczne.pl/36.7-T...zumy_w_RAW.html).
Tutaj wyraźnie rysuje się przewaga Canona, bo przy astro w zależności od potrzeby, równie często stosuje się wysokie jak i niski wartości ISO a ekspozycje zazwyczaj są przynajmniej kilkusekundowe (często kilkuminutowe i dłuższe).

konrad

monty
Nowy

i to jest konkretna odpowiedź Konradzie :) teraz mam jasną sytuację.
Matryca CCD w d40x wypada bardzo dobrze przy krótkich czasach, CMOS nieco gorzej, natomiast przy dłuższych - odwrotnie. Więc domyślam się, że następne modele Nikona będą z CMOSem nawet w najniższym segmencie... ale kiedy to będzie :) więc wyjścia mam 2: albo kupić d40x a do astro używać lustra analogowego lub odszumiać kilkuminutowe zdjęcia... (plusy tego wariantu to że przy krótkich czasach bardzo małe szumy jakie daje CCD, będę mógł korzystać z obiektywu 70-300mm ale bez AF); kupić 400D (plusem jest to że wykorzystam do astro, niestety już nie będzie kasy na obiektyw tele). Jest niby 3 wyjście - poczekać na Nikona z CMOSem, co połączy mi matrycę z wykorzystaniem mojego tele, może akurat na wiosnę coś takiego wyjdzie? Bo nie jest dla mnie zrozumiała strategia Nikona, zostali mocno w tyle z matrycami, więc nadzieja że będą chcieli szybko powrócić do gry...
Natomiast jeżeli chodzi o obiektyw kitowy... tu jest galeria zdjęć Nikonowym kitem: http://www.trekearth.com/members/Bluejeans/photos/ jak dla mnie "wyciśnięcie" maxa z kita to jest sztuka... ale chciałbym zobaczyć test jakiegoś zdjęcia wykonane kitowym i bardzo dobrym obiektywem, nie chodzi mi o przysłonę :P bo to jest jakby oczywiste ale o porównanie efektu pod względem jakości szkła. Jeżeli ktoś ma taki test, proszę o linka.

Odpowiedz do tematu