Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
5D RAW procesowany w DPP daje prawie idealne czerwienie i barwy.
DP1 jest jakis dziwny kolorystycznie....na pewno nie jest to aparat dla nowiciusza
Moze zrobie jakies ujecie i pokaze porównanie
Chcesz mi powiedzieć, że bez wyostrzania jestem w stanie na matrycy która ma 1760 pikseli wysokości
uzyskać MTF50 wynoszący 2307 LWPH?
tak. w przypadku DP1 kontrast między pikselami na granicy linii nigdy nie spada poniżej 50%. i widać to wyraźnie na jakichkolwiek jpgach z tego aparatu. i na tym właśnie polega różnica między foveonami a bayerami.
Korzystając z niskich cen, zakupiłem DP1S, do tego udało mi się tanio dokupić osłonę + wizjery optyczny za 1/3 ceny rynkowej.
Wrażenia - aparat jest świetny, jakości wykonania niewiele można zarzucić. Jest solidny i cieszy oko. Wizjer optyczny też solidnie wykonany, ale ceny sklepowe są rzędu 600zł, lepiej poszukać na allegro.
Aparat dobrze leży w ręce, a użytkowanie dzięki konfigurowalnym przyciskom Wide i Tele nie stanowi problemu.
Optycznie, obiektyw jest świetny! Rozdzielczość w całym kadrze, rewelacyjna, niezależnie od przysłony. Taka ciemniejsza wersja FA31 Limited Pentaxa, obiektywy takie jak 28/2.8 czy 28/1.8 Canona nie mogą się z nim równać (oczywiście przy takim samym przymknięciu).
Matryca generuje bardzo ostre obrazy, ale występują przekłamania czerwieni, pomarańczowego, brązu itp. Tak więc zdjęcia należy robić tylko w RAW i niczym innym, wtedy można to wszystko skorygować. Rozpiętość tonalna, wyższa niż w moim Canonie 5D, różnica naprawdę widoczna przy kontrastowych motywach. Foveon, gdyby nie kłopoty z czerwienią byłby rewelacją. Matryca FF 8-10Mpx w technologi w tej technologii to od zakupu tej sigmy moje marzenie.
Ilość szczegółów bardzo dobra jak na niecałe 5mpx, z pewnością większa niż w 8mpx Canonie 30D.
Wyższe ISO, przy 400 jest bardzo dobrze, przy 800 obraz nie traci szczegółów, ale pojawiają się sławetne plamy kolorowe. Lepiej takie zdjęcia konwertować do czerni i bieli.
Prędkość działania, jest wolno, AF precyzyjny ale wolny, ale kółko ostrzenia MF pozwala przy lepszych warunkach oświetleniowych obywać się bez AF z dobrym rezultatem. Sama prędkość działania jest jak dla mnie akceptowalna, nigdy nie robię kilku zdjęć pod rząd, jestem w stanie odczekać te 2-3 sekundy na zapis zdjęcia (aparat jest wyraźnie szybszy na kartach pamięci class 6). Opóźnienie wyzwolenia migawki niewyczuwalne.
Pytanie do użytkowników, czy można zablokować obiektyw żeby pozostawał w pozycji rozsuniętej po wyłączeniu aparatu - i nie trzeba było tracić czasu przy kolejnym włączeniu na jego rozsunięcie?
Polecam aparat świadomym jego wad i zalet. Jak dla mnie jakość obrazu, rozpiętość tonalna deklasuje w tej chwili aparaty systemu u4/3. Wkrótce skuszę się na Sigmę DP2
komik, znalazłem już czym się różnią dp1 i dp1s, więc tylko jeszcze zapytam ile ta dps1 cię kosztowała?
Kosztowała mnie niecały tysiąc złotych. Różnica jest dość istotna. Znacznie poprawiono pracę pod światło, gdyż dp1 produkowała koszmarne czerwone duszki gdy w kadrze znalazło się źródło światła, dp1s już tego nie robi.
Polecam dwa pierwsze zdjęcia w tym temacie, żeby zobaczyć jak wiele pod tym kątem poprawiono:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13