Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, ten drugi. To były 3 różne zdjęcia.
Monastor, może to przez to, że z ręki?
[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 08:36 ]
Ostatecznie po zabawie ze zdjęciem, według mnie najlepszy efekt o względnej naturalności otrzymujemy generując HDR z Photomatix, a potem doprawiamy go w PS. Niestety bracketing z ręki daje minimalne rozmycia nawet przy opcji wyrównywania, więc nastepnym razem bezwzględnie statyw!
No widzę że temacik upadł:/
Przeczytałem go całego i w sumie niewiele się dowiedziałem !
Może go trochę odnowimy,co?
Może ktoś da jakiś mały tutorial po Photomatixie albo chociaż wyjaśni parę opcji:)
Bo ja próbowałem utworzyć "cukierkowe" zdjęcie i nic mi nie wyszło!
Może jakieś porady i może wrzucicie jakieś swoje wypociny
mnich, czytałem ten artykuł ale chodziło by mi raczej o program Photomatix bo PSa nie mam!I jak dla mnie jest za bardzo rozbudowany!
hijax_pl, tego linka obejrzę później bo muszę wyjść!
Chodzi o HDRy oczywiście i wiem jak się je robi i w jakich programach obrabia (dzięki kolegom z forum:) a moje pytanie jest dość nietypowe: chciałbym wiedzieć co najlepiej fotografować żeby uzyskać już lekko cukierkowate efekty? Takie coś 'ala' okładki do gier
Bo każde zdjęcie można przerobić na HDRa ale co najlepiej pasuje do tego typu zdjęć? Widziałem że często robicie jakieś stare rozlatujące się autka i to fajnie wychodzi! No i most w nocy też świetnie wyszedł (do zobaczenia w dziale Nasze zdjęcia)
Chciałbym się pobawić i nie wiem co najlepiej fotografować!
Pewno odpowiecie że coś o dużym zakresie tonalnym (bo chyba na tym polega HDR, tak?:) ale ja właśnie pytam,co? Most, stare auto, autko w lesie, pod słońce .... ??
HDR nadrabia zaległości tam, gdzie nie nadąża matryca aparatu, więc światło jest tutaj decydującym czynnikiem.
Jeżeli jednak pytasz już o konkretny motyw ...
Mi najbardziej HDR podoba się w fotografii architektury, gdzie powstaje dużo kontrastów światło - cień :p
Zabierasz się ze złej strony do tematu. Tutaj liczy się bardziej praktyka od teorii i warto uczyć się na własnych błędach. Urwij się od kompa i poczuj zew pleneru. A jak za zimno to zacznij od własnego mieszkania.
Owszem, część tematów nie za bardzo nadaje się do ostrego (tak rozumiem cukierkowe) HDRowania. Pocztówkowe krajobrazy, młode twarze - wszystko co raczej wymaga miękkości nie wychodzi zbyc ciekawie po dowaleniu w mikrokontrasty. Tylko że moją
ulubioną fotę strzeliłem zanim się dowiedziałem o tych zasadach...
tupisac, patrząc też na Twoją fotkę można zauważyć że nogi modelki są tak jakby ruszone, czyli mam rozumieć że to przez to że zdjęcie było robione z ręki i było lekko ruszone i program nie złożył zdjęć dość dokładnie? Czy to może zupełni co innego?
Yossarian napisał/a:
Mi najbardziej HDR podoba się w fotografii architektury, gdzie powstaje dużo kontrastów światło - cień :p
A mi się trochę nie podoba otoczka jaka się tworzy nad budynkami, dzieląca budynki od chmur ale czasami jest mało widoczna więc wtedy ujdzie
Czyli prostym słowem można rzec że do mocnych HDRów najlepiej wybierać miejsca/sceny gdzie kolorystyka jest mocno zróżnicowana?
Ale wspomniane wcześniej zdjęcie o moście zrobionym w nocy w HDR też nie ma dużej kolorystyki a wyszło bardzo fajnie
Modelka się ruszała... Jeszcze wtedy nie wiedziałem o redukcji szumu na długich ekspozycjach i wszystko to trochę trwało
Żeby nie było - w zyciu bym tego nie zamienił na wersję nieporuszoną.
szaleniec napisał/a:
Czyli prostym słowem można rzec że do mocnych HDRów najlepiej wybierać miejsca/sceny gdzie kolorystyka jest mocno zróżnicowana?
tupisac, nie szukałem jeszcze grup na flickerze i nie wiem czym inspirowałem się przy HDRowaniu tych zdjęć ale sam zobacz i oceń proszę w dziale HDR 2010 !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11