Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Postaram się odnaleźć gdzie na to trafiłem, choć nie wiem czy bedzie to łatwe, bo "szwendałem" się po całym necie ciekawsze wg mnie linki zapisując, no ale to zapisałem tylko w pamięci jako ciekawostkę.
Dzięki za nazwę programu, po wpisaniu w google pokazuje wiele linków ale przedstawiając ten program jako wtyczkę do Photoshopa, jak bedę miał chwilę to sprawdzę w Irfanview.
Przy okazji trafiłem też na ciekawy link http://novell.ftj.agh.edu...y_obiektywu.pdf gdzie jest podanych i kilka innych programów.
Pozdrawiam
Już sprawdziłem. Chodziło o "Lens Distortion Corrector" [darmowy plug-in] na stronie
http://www.richardrosenma...are/downloads/. Stosuje go jak już wspomnialem z darmowym IrfanView.
Dzięki i za tan link. Oba działają w IrfanView chociaż ten drugi programik jest troszkę bardziej rozbudowany od pierwszego. Trzeba się było przyjrzeć bliżej pluginom do IrfanView żeby dojść w jaki sposób działają w nim pluginy do Photoshopa
Co do moich poszukiwań tego linku to jak na razie bez sukcesu. Chyba rozsądniej i szybciej będzie jak pożyczę od znajomej LZ18 i sam zrobię taki eksperyment
[ Dodano: Nie 05 Paź, 2008 01:12 ]
Znalazłem trochę fotek z Z1015. Może przed doświadczonym okiem zdradzą one jakieś tajemnice tego aparatu. Moje takie nie jest niestety http://www.pbase.com/tgaf...1015is&page=all
Interesuje mnie bardzo Kodak z1012 is i chciałbym wiedzieć z jakiej minimalnej odległości można nim wykonać makro?
Drugie pytanie to podany w specyfikacji zakres czasu działania migawki 1/30-1/3200 sec. podczas gdy podobny do niego z1015is ma 16–1/1000 sec.
Czy tak duże różnice faktycznie wystepują?
Interesuje mnie bardzo Kodak z1012 is i chciałbym wiedzieć z jakiej minimalnej odległości można nim wykonać makro?
Drugie pytanie to podany w specyfikacji zakres czasu działania migawki 1/30-1/3200 sec. podczas gdy podobny do niego z1015is ma 16–1/1000 sec.
W Kodaku Z1012 IS zdjęcia makro można robić od 12 cm przy szerokim kącie. Zakres czasów migawki podany w specyfikacji na optyczne.pl dla Kodaka Z1012IS dotyczył trybu Auto, natomiast dla Kodaka Z1015IS trybów PSAM - stąd różnice. Najczęściej podajemy parametry za stroną producenta, a tam takie były podane. W praktyce te czasy są takie same i w trybach PSAM wynoszą od 16s do 1/1000s (w obu aparatach tak samo). Natomiast w trybie Auto Kodak 1012IS wg producenta oferuje zakres od 1/30s do 1/3200s, a Kodak 1015IS od 1/30 s do 1/1000 s.
W Kodaku Z1012 IS zdjęcia makro można robić od 12 cm przy szerokim kącie. Zakres czasów migawki podany w specyfikacji na optyczne.pl dla Kodaka Z1012IS dotyczył trybu Auto, natomiast dla Kodaka Z1015IS trybów PSAM - stąd różnice. Najczęściej podajemy parametry za stroną producenta, a tam takie były podane. W praktyce te czasy są takie same i w trybach PSAM wynoszą od 16s do 1/1000s (w obu aparatach tak samo). Natomiast w trybie Auto Kodak 1012IS wg producenta oferuje zakres od 1/30s do 1/3200s, a Kodak 1015IS od 1/30 s do 1/1000 s.
A czy wiadomo jak Kodaki wyposażone w obiektywy Schneidera zachowują się w trybie makro przy dłuższej ogniskowej - czy to ma jakiś sens, czy nie? Mnie na przykład mile rozczarowal kit do Pentaxa 18-55, nie mający nawet w nazwie makro, który ostrzy w całym zakresie ogniskowych na 25 cm, ale przy największej ogniskowej to jakby efektywnie 3 x bliżej.
Kupiłem jakis tydzień temu Kodaka Z 1012 IS. Jestem zadowolony. za każdym razem jak go włączam odkrywam nowe funkcje itd. ;p Jeżęli ktoś umie robic zdjęcia to jestem pewny żę zrobi bardzo dobre na takim Kodaku. I na prawdę dziwie się tym którzy tak strasznie krytykują Kodaka, a śmiać mi się chce z tych którzy nawet nie mieli w rękach Kodaka typu Z 1012, czy Z 1015.
Ale nie piszę tu w celu podsumowywania zakupu ale w celu rozwiązania pewnego problemu.
Otóż mam kłopot z filmami hd. Mianowicie po zgraniu na komputer zdjęć i filmów programem Kodak EasyShare nie moge odtworzyć filmu Nie wiem co jest... Czy potrzebuje jakiegos specjalnego programu? Prosze o pomoc.
Kupiłem jakis tydzień temu Kodaka Z 1012 IS. Jestem zadowolony. za każdym razem jak go włączam odkrywam nowe funkcje itd. ;p Jeżęli ktoś umie robic zdjęcia to jestem pewny żę zrobi bardzo dobre na takim Kodaku. I na prawdę dziwie się tym którzy tak strasznie krytykują Kodaka, a śmiać mi się chce z tych którzy nawet nie mieli w rękach Kodaka typu Z 1012, czy Z 1015.
Ale nie piszę tu w celu podsumowywania zakupu ale w celu rozwiązania pewnego problemu.
Otóż mam kłopot z filmami hd. Mianowicie po zgraniu na komputer zdjęć i filmów programem Kodak EasyShare nie moge odtworzyć filmu Nie wiem co jest... Czy potrzebuje jakiegos specjalnego programu? Prosze o pomoc.
Moje znajomość Kodaka jest dotychczas teoretyczna, ale przypominam sobie, że gdzieś ktoś skarżył się na problemy ze zgrywaniem filmów.
Pytanie, czy rzeczywiście film został cały przegrany do komputera, bo są to dość zwykle dość długie pliki. Ja miałem kiedyś problemy z dłuższym plikiem video z Canona G9, który nie dawal się skopiować ze względu na dlugość. Rozwiązaniem, poleconym mi przez kolegów forumowiczów okazało się zakupienie za niewielką sumę (coś k. 40 żł) czytnika kart SD, z którego komputer czyta wszystko bardzo łatwo. O ile mi wiadomo w gniazda do odczytywania kart są również wyposażone nowsze laptopy.
Pozdrawiam,
WojciechW
P.S. Jestem w dalszym ciągu zainteresowany odpowiedzią na postawione dwa posty temu pytanie - może będziesz mógł mi na nie odpowiedzieć.
No właśnie myślałem że może czytnik tu pomoże. Na pewno go w najbliższym czasie go zakupie i tak w ogóle to czytniki można już dostać bez problemu za 20 PLN.
co do Twojego pytania to muszę Cię rozczarować ale jestem początkujący i powiedzmy że jeszcze nie wszystko jest dla mnie oczywiste ;p
napisz dokładnie o co Ci chodzi mówiąc 'jak sie zachowują'
Może chociaż spróbuje odpowiedzieć...
Mam nadzieję, że prędzej czy póżniej pobawiśz się trybem makro i będziesz mógł mi odpowiedzieć. Chodzi mi o to, czy w trybie makro można pracować na dłuższych ogniskowych i czy daje to możliwość uzykania większego powiększenia obiektu na zdjęciu.
Wyjaśnię to trochę bliżej. Aktualnie używam kompaktu Canona i lustrzanki. Canon ma jakby coś w rodzaju super makro i ostrzy od 1 cm, ale tylko na najkrótszej ogniskowej co jest czasami bardzo wygodne, alei powoduje trudności z oświetleniem obiektu i zniekształcenia typowe dla krótkej ogniskowej (dystorsja). Przy ustawieniu zoomu na dalsze ogniskowe makro właściwie przestaje działać. Szkła do lustrzanki ostrzą na stałych odległościach odpowiednio 22 i 45 mm, ale zachowują ostrość w pelnym zakresie ogniskowych. Ustawiajając dluższe ogniskowe uzyskuję się więc efekt jaki daloby kilkukrotnie większe zbliżenie na krótszej ogniskowej mając jednocześnie większą swobodę w oświetleniu, bo od biedy można nawet wykorzystać lampę blyskową aparatu.
A więc tak. Robiłem makro z maksymalną ognikową (tj. 70 mm 'z groszami') i musze powiedzieć że wyszły chyba nawet lepiej niż się spodziewałem po tej hybrydzie. Na samym początku to nie łapało ostrości ale przełączyłem na ręczne ustawianie ostrości i ustawiłem jak trzeba po czym przełączyłem znowu na makro i wtedy było już ok. Także odpowiadając na Twoje pytanie ustawienie dłuższej ognikowej w trybie makro na obiektywie Schneidera ma sens...
A więc tak. Robiłem makro z maksymalną ognikową (tj. 70 mm 'z groszami') i musze powiedzieć że wyszły chyba nawet lepiej niż się spodziewałem po tej hybrydzie. Na samym początku to nie łapało ostrości ale przełączyłem na ręczne ustawianie ostrości i ustawiłem jak trzeba po czym przełączyłem znowu na makro i wtedy było już ok. Także odpowiadając na Twoje pytanie ustawienie dłuższej ognikowej w trybie makro na obiektywie Schneidera ma sens...
Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie i życzę dużo sukcesów na Kodaku.
No pomogłeś mi więc nie ma sprawy.
Dziękuje, pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 17:47 ]
obyło się bez czytnika. tzn problem był w tym że nie mogłem odtworzyć filmów *mov. ale pobrałem QuickTime Alternative 1.45 i działa. ale teraz mam troche lipe bo zle mi odtwarza filmiki w HD. Fakt mam starego kompa wiec to moze byc przyczyna. ale są może jakieś specjalne programy, kodeki do odtwarzania filmów z aparatów w HD.?
Czy ma ktoś informacje jaka szyna danych zapisu i odczytu jest w z1012? Ja mam ten aparacik (karta sdhc) i jest on bardzo wolny. Co jakiś czas wyskakuje mi "przetwarzanie" i wkurza mnie to bardzo. Jestem ciekaw czy lepsza karta o dużym spidzie ogarnie ten problem.
witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.
Jestem kompletnie zielony w temacie fotografowania, a chcę kupić sobie dobry aparat do amatorskiego robienia zdjęć. Myślałem poczatkowo o jakims aparacie firmy fuji.
Kolega ma fuji s602 i zdjęcia robi bardzo ładne jak na sprzęt za grosze przywieziony z Anglii.
Mój wybór padł na Kodak EasyShare Z1015 IS który kosztuje teraz 800zł.
Moje pytanie.
Czy znajdę coś lepszego w tej cenie?
Czy może ktoś miał styczność z tym aparatem i go odradza, lub poleca?
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9